Tevhitli İmar durumu parselinizin yapılaşma haklarını gösteren belediye tarafından ilgilisinin talebi üzerine hazırlanan belgedir.
İmar durumunda parselin çekme mesafeleri yapılaşma hakları ve kat yükseklikleri vardır. Bazı parsellerde cephesinin dar olması ,yola cephesi olmaması durumlarında kısacası tek başına inşaat yapılamaması durumlarında belediye imar durumlarında komşu parsellerle birlikte hareket etme zorunluluğu getirir.
Bu gibi parsellerde A parselin B parselle tevhit edilmesinden sonra inşaat izni verilebilir şartı vardır.Bu tevhit şartı sözkonusu parselleri akrabalıktan ileri bir bağla birbirleri ile beraber hareket etmeyi gerektirecek bir şarttır.Eğer böyle bir imar durumu elinizde varsa komşu parsel maliklerini ikna edip birleştirme işini yapmaya çalışırsınız.
Söz konusu tevhitli imar durumunda sizin parselinizde tekkatlı bir yapı ,tevhit edilecek parselde 4 katlı bir yapı ve kat mülkiyetine geçmiş bir durum varsa işiniz çok zordur. Tevhitli parsel malikleri anlaşma sağlayamadığı durumlarda
yıllarca beklemeye mahkum bırakılmaktadır. Bu gibi tevhitli imar durumlarında ortaklığın giderilmesi davası açılamamakta mahkemeler şeklen şuulu olmalarından dolayı davaları ret etmektedir.
Belediyeler bu gibi imar durumlarıkarşısında çözüm yolu gösterememektedir.Aslında sorunun oluşmasını belediyelerin geçmiş yıllardan gelen imar planı uygulama yöntemlerinden kaynaklanmaktadır. Belediyeler imar planlarını uygularken parsellerde yolaterk yaptırarakuygulatma yerine imar kanunun 18.maddesini resen uygulansaydı imar durumu verilemeyen parseller oluşmayacaktı.
Belediyeler tevhitli imar durumunu verirken anlaşma sağlanmaması durumlarında 3194 sayılı imar kanunun 18.madde uygulamasını yürürlüğe koymalıdır.
Sizleretevhitsiz imar durumları ile karşılaşmanızı diliyorum