Torba tasarıda konut üreticisi ve alıcısı için yeni birçok düzenleme bulunuyor. Tasarı ile ilgili görüşlerini aktaran müteahhitler genel olarak tasarıya giren maddeleri sektörün canlandırılması açısından sevindirici buldu. Sektör temsilcilerinin kafasında en çok soru işaretleri oluşturan madde ise “Evde çatı ve cepheye kurulu yenilenebilir enerji tesislerinden üretilen elektriğin, tedarik şirketlerine satışından elde edilecek gelirin gelir vergisi ve KDV’den muafiyeti” oldu. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, teşviklerin güzel olduğunu ancak mevzuatın azalması gerektiğini aktardı.
Durbakayım, “Mevcut mevzuat şu an için projelerde güneş enerjisinden yararlanmayı çok da kolay kılmıyor. Birçok onay prosedürü var. Oysa eski yapılarda bir apartman yöneticisinin yeni projelerde de bizim bir dilekçeyle güneş enerjisi üretebilmemizin önü açılmalı” dedi. Durbakayım, sistemin sağlıklı olarak işleyebilmesi için çatıların da güneş paneli kurulumuna uyumlu olması gerektiğini söyledi.
YERLİ MALI KULLANIMINA TEŞVİK VAR
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Do. Dr. Feyzullah Yethin Türkiye'nin güneş cenneti bir ülke olduğunu buna karşın güneşten enerhi üretemediğini kaydetti. Güneş enerjisinden yararlanmayı cazip kılacak her türlü teşviki desteklediklerini belirten Yegin, ''Güneş enerjisinin daha fazla kullanılması ülkenin enerjide dışa bağımlılığını azaltır. Kentsel dönüşümde yerli malı kullanımıda teşvik var'' dedi.