Trabzon Konut Sektöründe Kriz!

Trabzon’da konut sektöründe ciddi krizler yaşanıyor. Ev sahibi olma hayaliyle müteahhit firma ile anlaşıp anahtar teslim projelere giren vatandaşlar maliyet artışları karşısında zora düştü.

Trabzon’da konut sektöründe ciddi krizler yaşanıyor. Ev sahibi olma hayaliyle müteahhit firma ile anlaşıp anahtar teslim projelere giren vatandaşlara, müteahhit firma maliyet artışını gerekçe göstererek anlaşma yapılan fiyattan ev vermeye yanaşmıyor. Kimi vatandaştan 100 bin, kimi vatandaştan ek 150 bin liralık daha ödeme istenirken, ödemenin yapılmaması halinde ise yapılan anlaşmanın feshedileceği kaydediliyor. Ev sahibi olma hayali kuranlar ise çıkar yol arıyor.

SÖZLEŞMEDE MADDE OLARAK YER ALMASI GEREKİYOR

Yaşanan durumu değerlendiren Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ayhan Taflan mağdur olan vatandaşlara müteahhit firma ile anlaşma yolunu gitmelerini önerirken, anahtar teslim projelere girmek isteyenlere de tavsiyelerde bulundu. Taflan, “Anahtar teslim konut için anlaşanlar, müteahhit firmayla yaptıkları sözleşmede maliyet artışlarından etkilenmeyeceklerine dair madde koydurmalı. Aksi takdirde mahkemelerde dosyalar artacak, inşaatların yapım süreci de uzayacak.” dedi.

Yaşanan durumu değerlendiren Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ayhan Taflan, mağdur olan vatandaşlara müteahhit firma ile anlaşma yolunu gitmelerini önerirken, anahtar teslim projelere girmek isteyenlere de tavsiyelerde bulundu. Başkan Taflan, “Anahtar teslim konut projeleri için anlaşanların, müteahhit firma ile yaptıkları sözleşmede maliyet artışlarından etkilenmeyeceklerine dair madde koydurmaları gerek. Sözleşmede maliyet artışlarından etkilenmeyecekleri hususunu koydururlarsa daha sağlıklı olur. Yapımcı firmalar haklı olarak, ‘Maliyetler şu kadar arttı. Neticede benim zararım ya da inşaatın yapılamaması durumu söz konusu.’ diyor. Müteahhit de tüketici de kendine göre haklı. ‘Maliyet artışlarından etkilenmeyeceğim ve en son şu bedelden fazla ödemeyeceğim.’ şekilde protokol yapanlar evlerini teslim alma sürecinde daha az sorunla karşılaşır.” ifadelerini kullandı.

MAHKEMELERDE DOSYALAR ARTACAK

Sözleşmesinde bu maddenin bulunmadığı tüketicilere yönelik de değerlendirmelerinde bulunan Başkan Taflan, “Sözleşmelerini yenileyebilirler. Biz Türkiye genelinde bu sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Tüketicinin haklı oluğu noktalar var, yapımcı firmanın da haklı olduğun noktalar var. 1 milyon anahtar teslim anlaştığın zaman inşaatın bitiş sürecini de göz önüne alırsak, bitirilmesi 2 sene sürerse sektördekiler önümüzü göremiyoruz. 1 milyona anlaşılan evler 1 milyon 300 bin, 1 milyon 400 bine de çıkabiliyor. En nihayetinde vatandaş mağdur oluyor. Sözleşmeye vatandaşlar maliyet artışından etkilenmeyeceklerini yazdırırsa ve yapımcı firma kabul ederse sorun yaşamayabilirler. Aksi takdirde mahkemelerde dosyalar artacak, inşaatların yapım süreci de uzayacak.” açıklamalarında bulundu.

Emlak Gündemi Haberleri

İnşaatta Sürdürülebilirlik Vurgusu
Yapı Denetim Kanununda Yapılacak Değişiklik Müteahhitlerin Çıkarını Koruyor
İş Bankası Genel Müdüründen Kira Sitemi!
Konutta En Düşük ve En Yüksek Fiyatlı Şehirler...
Emlak Konut GYO'dan Çekmeköy İçin Açıklama