Türk Çelik Üreticileri Uzakdoğu'ya Yöneldi

Türkiye'deki çelik üreticileri ABD'nin uyguladığı ek vergi kararından sonra yönünü Uzakdoğu'ya çevirdi. Geçtiğimiz yıl ABD'ye 1,3 milyar dolarlık satış yapan üreticiler yeni pazar bulmada sıkıntı yaşamayacaklarını ifade ediyor.

ABD'nin çelik ve alüminyum kararının ardından Türk çelik üreticileri de harekete geçti. Ocak-temmuz 2018 döneminde ABD'ye olan ihracatın 250 milyon dolar gerilemesi üzerine yeni pazar arayışına başlayan sektör yönünü Uzakdoğu pazarına çevirdi. 2017 yılında ABD'ye 1.3 milyar dolarlık demir-çelik ve alüminyum ihraç eden sektör oyuncuları, bu oranın toplam ihracatın binde 7'sine denk geldiğini belirterek, "ABD'nin haksız yaptırımları karşısında Uzakdoğu pazarına yoğunlaşacağız" dedi.

ALTERNATİF PAZARLAR

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Adnan Arslan konuyla ilgili olarak, "Hong Kong, Singapur, Filipinler ve Malezya'yı kapsayan Uzakdoğu ülkelerine ve Güney Amerika'ya ihracatımızı artıracağız. Bu pazarlarda yüksek potansiyel var" dedi. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalın Ertan, geçen yıl Amerika'ya 1.9 milyon ton ihracat yapıldığını belirterek, "Amerika'ya geçtiğimiz yıl 1.3 milyar dolarlık ihracat yaptık. 2018'in ilk 6 ayında ise 800 bin ton çelik ürün ile 720 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Amerika'nın koyduğu ek vergilerle orada da çelik fiyatları arttı. Onların çelik üretimi iç piyasadaki talebi karşılamıyor" değerlendirmesini yaptı. Türkiye'nin yeni pazarlara yöneleceğini ifade eden Ertan, şöyle devam etti: "Bundan sonra Batı Afrika, Orta Amerika, Güney Amerika ve Uzakdoğu ülkelerine ihracat yapabiliriz. Türkiye'deki çelik üretim kapasitesi 50 milyon ton. Amerika'ya ihraç ettiğimiz çeliği dünyada her yere satabiliriz."

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI


Yaşananlarla ilgili olarak bir kriz masası oluşturan Türkiye İhracatçılar Meclisi, hukuk çerçevesinde atılacak adımlar için yol haritası çıkartıyor. Konunun Dünya Ticaret Örgütü tarafından da inceleneceği bilgisini veren TİM yöneticileri, "Trump'ın kararı ABD'deki alıcılarda panik uyandırıyor. Onlar da bu kararın yanlış olduğunu ve yakın zamanda düzeltileceğini ifade ediyor. Kendileri ile de temastayız. Hukuki süreci başlattık" dedi.

2. sıra 
Üretim bazında Avrupa'daki yeri

10 ülke 
Türkiye ihracatta ilk 10 ülke içinde

200 ülke 
İhracat yaptığımız ülke sayısı

50 milyon ton 
Türkiye'nin çelik üretim kapasitesi

8. sıra 
Üretimde dünyadaki sıralaması

İnşaat Malzemeleri Haberleri

Akgün Group Graniser'i Satın Aldı
Güncel Demir Fiyatları Açıklandı: 1 Ton İnşaat Demiri Ne kadar?
Yaptığımız İşler Süresiz Olarak Garantimiz Altında
İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ekimde Geriledi
Yaşayan Sistemlerde Önemli Olan Montaj Değil Montaj Sonrası Hizmet