Türk İklimlendirme Sektörü 2021’de 5 Milyar Dolar İhracat Hedefliyor

İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, Türk İklimlendirme sektörünün 2020 yılını pandemi sürecine rağmen 4,66 milyar dolar ihracat ile tamamladığını ifade ederek 2021 yılındaki hedeflerinin 5 Milyar doları aşmak olduğunu ifade etti.

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından online şekilde yapılan basın toplantısında İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Şanal, Türk İklimlendirme Sektörünün 2020 yılı ihracat büyüklükleri ve gelişmeleri ile 2021 yılı hedefleri ve beklentilerini basın mensupları ile paylaştı.

Yapılan toplantıda 2020 yılında bir önceki yıla göre ihracat kayıplarının olmadığını ifade eden Şanal, şu bilgileri verdi:

“Türk İklimlendirme Sektörü olarak 2020 yılını yaklaşık 4,66 milyar dolarlık  ihracat büyüklüğü ile kapattık.  Sektör Aralık ayında 489 milyon dolar ile ihracatta  aylık bazda  tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştı. 

Alt sektör kırılımlarımız da ise sırasıyla Isıtma Sistem ve Elemanları alt sektörümüzüz 1,1 Milyar dolar, Soğutma Sistem ve Elemanları alt sektörümüzü yaklaşık 640 milyon dolar, Klima Sistem ve Elemanları alt sektörümüzü yaklaşık 500 milyon dolar, Tesisat Sistem ve Elemanları alt sektörümüzü yaklaşık 1,8 milyar dolar, Havalandırma Sistem ve Elemanları alt sektörümüzü yaklaşık 477 milyon dolar, Yalıtım malzemeleri alt sektörümüz ise yaklaşık 93 milyon dolar büyüklük ile kapattık. Sektörün kg başına ihracat birim fiyatı 4,3$ olarak gerçekleşti.”

2020 yılında sektörün tamamında en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk beş ülke sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Irak ve Fransa olduğunu da belirten Şanal, “Isıtma alanındaki ihracatımız dünya pazarının pandemiden kaynaklı olarak daralması sebebi ile bir önceki yıla göre düşüş göstermiş fakat dünya ticaretinden aldığımız payı artırmış durumdayız. Bununla birlikte bu yıl yine kombi, radyatör, ticari tip soğutucular, polietilen boru ve ekipmanları ihracatı rakamsal baz da yine ilk sırada yer aldılar. Bu yıl özellikle  hava filtreleri başta olmak üzere , havalandırma sistemleri, klimalar  alanında ihracatımızda bir önceki yıla göre önemli derece artış gösterdi” dedi.

2020 yılında sektör olarak ihracatımızın artması için etkin olarak yönetilen noktaları da maddeler halinde sıralayan Şanal, şunları söyledi:

“Sektör olarak pandemi ile beraber ticaretin yön değiştirdiği ülkelerdeki fırsatları doğru analiz ederek yılı planladık. Sektörü oluşturan İhracatçı Birliği, Sektör Meclisi ve Dernekleri ile birlik, beraberlik ve uyum içerisinde hareket ettik. Özellikle klima ve havalandırma alanında Dünya’nın talep ettiği ürünlere hızlı bir şekilde yanıt verdik.  Yatırımı bekleyen ve süreç içerisinde askıya alınan tüm yatırımları hayata geçirmeye başladık. Yeni virüsel tehditlere karşı iklimlendirme sistemlerinde yeni dizaynların, yeni ürünlerin ve %100 taze havalı iklimlendirme sistemlerin kullanımının artacağını gösterdi. Biz de  Ar-Ge ve inovasyon vizyonumuzla  yeni ürün geliştirme konusunda çalışmalarımıza hız verdik. 2021 yılı ilk yarısında da fiziki olarak uluslararası ticari aktivitelerin olmayacağını öngörerek 2020 yılında gerçekleştirdiğimiz Kazakistan Katar, Ukrayna ve Kolombiya dijital heyet organizasyonlarının devamı olarak 2021 yılında da 16 tane daha dijital ticari heyet organizasyonu planlama kararı aldık. 

209 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdik. Daha önceden sıfıra yakın ihracatımız olan Barbados, Honduras, Gabon, Liberya gibi pazarlara 2020 yılı itibariyle giriş yaptık.  “  

2021 Türk İklimlendirme Sektörü Hedef ve Beklentiler

2021’in ilk yarısında pandemi kaynaklı tedirginliğin devam edeceğini ifade eden İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Şanal önümüzdeki yıl ile ilgili şu görüşleri verdi: “2021 yılında dünya dış  ticaret hacminin minimum %10 büyüyeceği tahmin ediliyor. Covid-19 sonrasında özellikle artan talebi karşılamak için ülkeler arasında bir üretim rekabeti yaşanacağını düşünüyoruz.  Sektörümüz için ihracatta birinci sırada yer alan Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer Avrupa ülkelerinde pazar payımızı daha da artırmak ve sağlamlaştırmak istiyoruz.

Pandeminin ilk dalgası ile yoğun hasar alan Avrupa ülkelerinde pek çok üreticinin bu süreç sonrasında kapanacağı ve bu durumun mevcut pozisyonunu koruyan Türk imalatçısı için bir fırsat doğuracağını düşünüyoruz.

Son dönemde deniz yolu taşımacılığında yaşanan aşırı fiyat artışı sonrasında özellikle uzak doğu menşeili ürünlerin lojistik maliyeti artışlarından kaynaklı süreçler kısa sürede çözülmez ise sektör  olarak özellikle  Avrupa ülkelerine yönelik rekabet gücümüzün artacaktır. Bu konuyu mercek altına alarak yeni stratejik planlar yapacağız. Afrika ve Güney Amerika ülkelerin de öncelikli ihracat payımızı artırmak planlarımız için de yer alıyor.  Brexit sonrası İngiltere üzerine yoğun çalışma yapacağız.”

Karbon Salınımı ve Yeni Ürünler

Şanal, karbon salınımı ve yeni ürünler hakkında da şunları ifade etti:
 “Avrupa Birliği ülkelerinin karbon salınımını düşürmek için koyduğu hedefler doğrultusunda soğutma alanında daha çevreci gazların kullanımı, cihaz verimlilik performanslarının yükseltilmesi (EESER,SEER,COP ) olarak adlandırdığımız verimlilik değerleri yüksek ürünlerin kullanımını zorunlu hale geldi. Bununla birlikte özellikle ısıtma alanında yeni nesil çevreci ısı pompası gibi ürünlerin kullanılması teşvik edilmekte, mümkün oldukça  doğal gaz kaynaklı ısı üreticilerinden uzaklaşmaya hazırlıkları başlamıştır. 

Örneğin Hollanda 2021 yılından itibaren yeni yapılacak  konutlarda doğal gaz kullanımına izin vermemektedir. Bu gelişmeler doğrultusunda iklimlendirme sektörü firmalarımızda Avrupa’daki mevcut pazarını korumak için ürünlerimizi yeni kriterlere (Ekodizayn kriterlerine) uygun hale getirecek şekilde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. 

Bununla birlikte ilerleyen yıllarda heatpump sistemleri yani ısı pompası sistemleri pazarı daha da büyüyecek.  Bu alanlarda sektör olarak yeni yatırımlar yapmaya ihtiyacımız var.  Ancak bu ürünlerin ilk yatırım maliyeti yüksek olduğu için Türkiye pazarı henüz çok küçük. Büyük yatırımlar için iç pazarın büyümesi gerekmektedir. Devletimizin bu ürünlerin kullanımı için yatırım teşvik mekanizmasını hayata geçirmesi gereklidir. Avrupa’daki bir çok ülke, bu ürünleri kullanımını önemli ölçüde finansal olarak desteklemektedir.     

Ayrıca bu yıl içerisinde yaşadığımız pandemi süreci bizlere gösterdi ki artık yeni iklimlendirme sistemlerinde %100 taze havalı sistemlerin kullanımı çok önemli oranda artış gösterecektir. Bu doğrultuda yeni tasarımlar ve ürünler geliştiriyoruz.”

COVİD 19 Aşısının Taşınması ve Saklanması  

Türkiye İklimlendirme Sektörünün COVID-19 aşısının taşınması  ve aynı sıcaklıkta muhafaza edilmesine ilişkin hem Türkiye’den hem de tüm Dünya’dan gelecek talepleri  karşılayacak bilgi birikimi ve üretim yeterliliği bulunduğunu ifade eden Şanal “Sektör olarak  T.C. Sağlık Bakanlığımızın vereceği görevleri bekliyoruz. Soğuk zincir konusunda yerli sanayimizin bilgi ve tecrübesi son derece gelişmiş durumdadır.  Ülkemizde -75 dereceye kadar soğuk muhafaza deposu  üretimi yapabilecek alt yapıya sahip bir çok üretici firmamız mevcuttur. Aşıların dış ve iç lojistiği esnasında gerekli donanımlar da yine yerli sanayimiz tarafından karşılanabilir“ dedi.

Sektörel Haberleri

Enka İnşaat (ENKAI) Hisseleri İçin Yeni Hedef Fiyat Tahmini Açıklandı!
Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor