Türk Müteahhitler Kazakistan'da YİD Projelerine Başladı

Türk Müteahhitler Kazakistan'da ilk kez Yap-İşlet-Devret projesini hayata geçiriyor. Büyük Almatı Çevre Yolu projesiyle yap-işlet-devret (YİD) modeli ilk kez bölgede hayata geçiriliyor.

Alsim-Alarko ile Makyol firmaları, Koreli SK firmasıyla oluşturduğu konsorsiyum anlaşması kapsamında 30 kilometre uzaklıkta bulunan BAKAD projesini hayata geçirecek. 

Temeli 2018 yılının Mayıs ayında atılan yolun inşaatının bu yıl mayıs ayında başlaması öngörülüyor. Proje kapsamında Almatı kentinin kenarında 66 kilometre uzunluğuna sahip 6 şeritli yol yapılması planlanıyor.  Maliyeti 480 milyon dolar olan projenin 4,5 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

Kazakistan’da YİD modeliyle yapılan ilk proje olan BAKAD’ın, Almatı kentinde yaşanan trafik sorunu giderilecek. Alsim-Alarko Kazakistan Rusya, Özbekistan ve BDT Ülkeleri Bölge Koordinatörü Abbas Şahin, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, 1993 yılından bu yana Kazakistan'da taahhüt sektöründe bulunduklarını söyledi. 

Şahin, "Bu süreci bir YİD modeliyle devam ettirmek bizim için çok önemli. Alarko olarak Kazakistan’da Makyol ile bir ilke imza atmış olduk" açıklamasında bulundu.

Projenin 66 kilometreden meydana geldiğini söyleyen Abbas, yolun ilk 5 ve son 10 kilometresinin 2 çarpı 2 dört şerit olarak planlandığını ifade etti. Abbas, yolun paralı olacağını, bütün araçların giriş ve çıkışlarının akıllı yol sistemiyle görüntülü olarak takip edileceğini, hava durumunun akıllı botlarla sürücülere iletileceğini, yolun bakımı ve işletilmesinde de akıllı teknolojilerin kullanılacağının altını çizdi. 

Abbas, "Mevcut altyapıların deplasmanının yol güzergahı dışına alınması işi, 140 tane yüzey suyu toplayıcı kanalımız ve menfezimiz, 26 milyon metreküp toprak, köprülerde yaklaşık 430 bin metreküp beton işimiz var." diye konuştu.

BAKAD projesinin Kazakistan'da YİD yöntemiyle uygulanmakta olan ilk proje olduğunu belirten Abbas, "Almatı'da ciddi bir trafik sorunu var. Projenin Almatı için önemi çok büyük. Şehir içindeki trafik yükünün, özellikte transit yük araçlarının şehir içindeki trafikten bir bypass'la şehir dışına alınması çok önemli." ifadelerini kullandı.

Projenin yapım süresinin 5 yıl olduğunu, 16 yıl da işletmesini yapacaklarını belirten Abbas, "İnşaat bütçesini tamamen biz sağlıyoruz. İşletme esnasında bakım ve geçiş ücretlerin toplanması bizim sorumluluğumuzda. 24 saat içinde geçiş ücretlerini devlete transfer edeceğiz. Devlet oradan bizim yatırımımızla ilgili geri dönecek parayı 16 yıllık işletme boyunca bize gönderecek" açıklamasında bulundu.

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor