Türk Seramiğinin Fiyatı İthal Seramik Fiyatlarını Geçti

Pandemi sürecinde yurt dışında büyük bir pazar yakalayan Türk seramikçiler fiyatları son 2 yılda yüzde 300'den fazla artırdı. 60-70 lira olan seramik fiyatları 250 liranın üzerine çıktı. Seramik bayileri daha ucuz olan ithal seramik için harekete geçti.

Türk seramik sektörü son 2 yılda büyük bir dönüşüm yaşadı. Pandemi nedeniyle dünyanın en büyük seramik üreticileri olan İspanya ve İtalya'da üretim yavaşlarken, Çin navlun maliyetleri nedeniyle piyasadaki etkisini yitirdi. 

Avrupa ülkelerine coğrafi olarak yakın olması ve pandemide üretime ara vermemesi Türk seramikçileri bu süreçte ön plana çıkardı.

YURT DIŞINDAKİ TALEP ARTIŞI ZAMLARI BERABERİNDE GETİRDİ

Yurt dışında büyük bir pazar yakalayan Türk seramikçiler iç piyasadaki fiyatlarda aşırı bir fiyat artışına gitti. Döviz kurundan dolayı yurt dışında fiyat avantajı yakalayan seramikçiler yurt dışında da fiyatları yukarıya taşıdı.

İHRACATTA İBRE TERSİNE DÖNEBİLİR

Dünya genelinde aşılamanın artması ve pandeminin etkisini kaybetmeye başlaması ile üretim artışa geçiyor. Türk seramiğinin fiyatının yurt dışında yüksek kalması ve Avrupa'da yeniden üretimin artışa geçmesi, ihracat talebinde düşüş tehlikesini de beraberinde getirdi.

YERLİ SERAMİK 250 LİRA, İTHAL SERAMİK 210 LİRA

Türkiye'deki seramik üreticilerinin fiyatlarda aşırı bir zam uygulaması seramik bayilerini yeni arayışlara soktu. Türkiye'deki seramik bayileri İspanya ve İtalya ile yeniden kontak kurdu. Bayiler yurt içinde 250 liraya aldıkları seramiği yurt dışından nakliye dahil 210 liraya getirebileceğini ifade ediyor. İthal seramik, yerli seramik karşısında daha cazip hale geldi. İlerleyen dönemlerde Türkiye'de ithal seramik kullanımının yeniden artışa geçmesi bekleniyor.

İnşaat Malzemeleri Haberleri

Arda Elektrik’in 2024 Yılı Yurtdışı Rotası Rusya ve Japonya Oldu
Medcem Çimento 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu Kamuoyuyla Paylaştı
İnşaat Maliyet Artışı Son 3,5 Yılın En Düşük Seviyesinde
İnşaat Malzemesi Üretimi Üçüncü Çeyrekte Düştü
Batıçim’in Yeşil Çimento Projesi’ne Sürdürülebilirlik Ödülü