Türkiye'de konut satışlarında 2021'de 1 milyon 492 bin adetle tüm zamanların en yüksek ikinci zirvesine ulaşıldı. Türkiye, bu rakamla Avrupa'da en çok konut satışı yapılan ülke oldu.
Anadolu Ajansı'ndan Uğur Aslanhan'ın haberine göre; TÜİK konut satış istatistiklerinden derlenen verilere, ülke genelinde gerçekleştirilen konut satışları; yükselen fiyatlara rağmen 2020 yılına göre paralel oldu ve 1 milyon 491 bin 856 adet olarak kaydedildi. Bu rakam 2020'de 1 milyon 499 bin 316 adet olarak gerçekleşmişti.
Geçtiğimiz sene ulaşılan rakam, tüm zamanların ikinci yıllık rekoru olarak ön plana çıktı. Türkiye, 2021 yılındayaklaşık 1,5 milyonluk konut satış adediyle bu alanda Avrupa'nın da zirvesine yerleşti.
En çok konut satılan şehir 276 bin 223 adetle İstanbul olarak kaydedildi. Megakent, toplam satışlardan yüzde 18,5 payın sahibi oldu. İstanbul'u 144 bin 104 adetle Ankara, 86 bin 722 ile İzmir takip etti. Hakkari 267, Ardahan ise 377 adetlik konut satışıyla son sıraya yerleşti.
- "Gayrimenkule güven konut satışında en yüksek ikinci rekoru getirdi"
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konuyla ilgili değerlendirmesinde, yıllık satış adetlerindeki beklentilerinin hemen hemen gerçekleştiğine dikkat çekerek, "Yeterli konut arzı olmamasına rağmen tarihin ikinci büyük en yüksek seviyesi gerçekleşti. 2012 dönemindeki satışların iki katına çıkıldı" açıklamasında bulundu.
Aylık bazda 226 bin 503 adede ulaşıldığının altını çizen Durbakayım, "Bunun ilk nedeni dövizdeki riskli dalgalanmalardan kaçan yatırımcıların gayrimenkule yönelmesidir. Diğer taraftan 2021'de yapılan satış sözleşmelerinin, 2022'deki enflasyon yükünden arındırmak için yılın son ayında resmiyete geçmesidir." şeklinde konuştu.
Durbakayım, fiyatların yükseleceği öngörüsüyle ertelenen konut talebinin de öne çekildiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:
"Özellikle 2022'ye birinci el satışlar için faiz, KDV, harç gibi konularda özel destek verilmesi, ilk el satışların toplam satışlar içindeki payını yüzde 31'den yüzde 50 seviyelerine çıkaracaktır. Bunun en önemli etkisi ise üretimin artması, buna bağlı olarak istihdam ve ekonomiye doğrudan katkısının GSMH'ye olumlu etkisi olacaktır. Devletin öncülük ettiği düşük faiz oranlarının özel sektöre yayılması durumunda, ipotekli satışların toplam satışlar içindeki oranının yıllık bazda yüzde 19,7 seviyesinden yüzde 30 seviyelerine çıkmasını sağlayabilir."
"Özellikle son çeyrekte fırsat fiyatları kimse kaçırmak istemedi"
Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur ise Türkiye'nin toplam satışlarda Avrupa lideri olduğuna vurgu yaparak, şu açıklamalarda bulundu:
"2020'ye kıyasla toplam satışlardaki kayıp yüzde 0,5'e geriledi. Bu oran ağustosta yüzde 22'nin üzerindeydi. Her ay kademeli olarak toparlanma sağlandı. Özellikle son çeyrekte 'fırsat fiyatları' kimse kaçırmak istemedi. Nitekim maliyetler çok arttığı için, bir önceki ay alan uygun fiyatlı almış oluyor. Son çeyrekte artan maliyetler henüz fiyatlara yansımadı. Yeni yılda bu 'fırsat fiyatlarla alım' ivmesi devam edebilir."
Timur, maliyetler yükseldiği için yeni inşaat arzının da planlanamadığına dikkat çekerek, bunun farkında olan tüketicinin bir an önce konut almak istediğine ve bu yönde harekete geçtiğine vurgu yaptı.
- "Çok zor bir senede 1,5 milyon adetlik satış yakalandı"
Fuzul Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal da geçtiğimiz sene 2020 rakamlarının neredeyse yakalandığının altını çizerek, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Demografisi gibi genç ve hareketli bir tabloyu konut sektöründe de her yıl yaşıyoruz. Bu sene çok zordu, bankaların konut kredi faiz oranları hiç yüzde 1'in altına inmedi ancak tüketiciler gayrimenkulün en güvenli liman olduğunu özellikle ikinci yarıda iyice anladılar. Yaklaşık 1,5 milyon adetlik satışla Avrupa'da yine lider olduk. En yakın ülke İngiltere'de 1,3 milyon adet konut satıldı."