Türkiye Müteahhitler Birliği Çimentoda Yüzde 200'lük Artışı Görmezden Geldi

Büyük kamu müteahhitlerinin bağlı olduğu Türkiye Müteahhitler Birliği, inşaatta iş durdurma kararıyla ilgili açıklama yaptı. TMB başkanı Erdal Eren, hukuken greve katılamayacaklarını belirtirken çimento fiyatlarının 15 ayda yüzde 86 arttığını söyledi.

Müteahhitler ve Çimentocular arasında başlayan fiyat tartışması iş durdurma ile sonuçlandı. Yap-Sat müteahhitleri dün itibariyle Türkiye genelinde şantiyeleri 15 günlüğüne durdurdu. 

Türkiye'deki büyük altyapı projeleri ile yap-işlet-devret projelerine imza atan müteahhitlerin bağlı olduğu Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) de NTV'de katıldığı bir programda konuyla ilgili açıklama yaptı. Kamu işi yaptıkları için greve katılmalarının hukuken mümkün olmadığını ifade eden TMB başkanı Erdal Eren çimentodaki fiyat artışının 15 ayda yüzde 86 olduğunu söyledi.

YÜZDE 200'LÜK FİYAT ARTIŞININ İSPATI

Çimento fiyatlarındaki artışı ilk gündeme getiren İMKON başkanı Tahir Tellioğlu yüzde 200'lük fiyat farkını gündeme getirmişti. Müteahhitler Federasyonu başkanı İsmail Kahraman da çimento fiyatlarında yüzde 200'den fazla zam yapıldığını gösteren ve 1 yıl arayla kesilen iki faturayı Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a iletmişti. Bu gelişmelerin ardından ihracata kota uygulandı.

İşte yüzde 200 zammı ispatlayan belgeler;

15 AYDA YÜZDE 86 ARTTI

TMB başkanı Erdal Eren çimentodaki fiyat artışını yüzde 86 olarak açıklarken demir fiyatlarındaki artışın da yüzde 180 olduğunu söyledi. Ancak demir fiyatları yüzde 140 artış gösterip 7.500 TL seviyelerine çıktıktan sonra geri geldi. Demir fiyatları 6.700 TL seviyesinde seyrediyor. 

Erdal Eren fiyat artışlarıyla ilgili olarak şunları söyledi, "Çimento fiyatlarında son 15 ayda yüzde 86’ya varan bir artış var. Demirdeki fiyat artışı yüzde 180’leri buluyor. Fiyat artışlarının bir kısmının maliyetten dolayı arttığının farkındayız. Ticari müesseselere şu fiyata mal et, şu fiyata bize sat demeyi etik bulmuyoruz."

GREVE HUKUKEN KATILAMIYORUZ

Erdal Eren grev kararı ile ilgili olarak, "İMKON üyesi olduğumuz bir kuruluş değil. Yap-Satçı müteahhit meslektaşlarımızın yer aldığı bir kuruluş. Biz daha çok büyük kamu projelerini, altyapı projelerini ve yap-işlet-devret projelerini üreten müteahhitlerin bir araya geldiği bir kuruluşuz. İnşaat maliyetlerinin artışı konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Bunu hem Ticaret Bakanlığı hem de çimentocularla, demircilerle konuşup çözmeye çalıştık. Kamu projelerinde boykota gitme gibi bir imkanımız hukuki olarak yok. Biz sözleşmelere bağlıyız. Bunların cezai yaptırımları var. Çalıştırdığımız binlerce işçinin ve tedarikçinin sorumluluğu sırtımızda. Boykota giden meslektaşlarımız kendi projelerini durdurdular. Bizim kamudan fiyatlardaki olağandışı artıştan dolayı bir fiyat farkı kararnamesi beklentimiz var. Maliye Bakanlığı’nın talimatıyla Kamu İhale Kurumu bu konuda çalışma başlattı. Kamu ile birlikte çözüm arayışındayız" dedi.

Emlak Gündemi Haberleri

Konutta Kazandıran 16 İl!
İzmir Konut Fiyat Artışında Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı
Ticaret Bakanlığı Açıklamada 1 Milyon Zam Gelecek Denilen Konut İlanına İnceleme Başlattı!
Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa
2025'te 3 Proje Teslim Edip 2026'da Yeni Projelere Başlayacağız