Türkiye'de 6 Milyon Konut Acilen Yıkılıp Yeniden Yapılmalı

Ytong CEO’su, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar ile Türkiye’deki kentsel dönüşümü anlattı. Hinginar "Türkiye'de deprem riski açısından mutlaka yıkılıp yenilenmesi gereken konut sayısı 6 milyon" dedi.

Habertürk Gazetesi Köşe Yazarı Esen Evran bugünkü yazısında Fethi Hinginar'ın kentsel dönüşümle ilgili konuşmasına yer verdi. İşte o yazı...

Ytong CEO’su, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar ile Türkiye’deki kentsel dönüşümü anlattı. Ytong 53 yıldır Türkiye’de, Hinginar bunun 37 yılına tanıklık etmiş. Basit bir hesap yapıyor ve diyor ki: “Biz 53 yılda 23 milyon metreküp gazbeton üretimi gerçekleştirdik. Bununla 10 milyar dolar enerji tasarrufu sağlandı. Türkiye yılda 60 milyar dolar enerji faturası ödüyor. Binaların tamamında ısı yalıtımı uygulansa bu rakam yarı yarıya düşerdi. Avrupa Birliği, 2008’de yeni yapılacak binalara ilişkin bir yönetmelik yayınladı. Isı yalıtımıyla sıfıra yakın enerji tüketimini hedefliyorlar. 2019’da kamu binaları, 2020’de de özel yapılar buna göre yapılacak. Böylece tasarruf edilen rakam yüzde 20 düşecek. 2030’da bu oran yüzde 30, 2050’de de yüzde 50 olacak. Ama biz hâlâ AB standartlarının yüzde 40 gerisindeyiz.”

İMSAD, şimdi bir rapor hazırlayarak bunu Başbakanlığa iletmeye hazırlanıyor. Deniyor ki: “Binalarında ısı yalıtımı uygulayan müteahhitleri destekleyin, bunu emlak vergisinde ya da KDV’de indirim yaparak sağlayabilirsiniz. Ya da bu müteahhitler kamu ihalelerinde öncelikli olarak tercih edilebilir. Bu destekler Türkiye’nin enerji ithalatını, cari açığını da düşürecektir.” Zira şu anda kentsel dönüşüm uygulanan Türkiye’de 30 yıl sonra bu binalar yenilenmiş ancak yine ısı yalıtımı kriterleri geride kalmış olacak. Ve belki de bu binalar için yeniden bir dönüşüm zorunluluğu doğacak.

 ‘TÜRKİYE’DE 5 YILDA 3 YENİ FABRİKA BİRDEN AÇACAĞIZ’

Son dönemde Türkiye’ye yabancı yatırımlar konusunda olumsuz bir ortam var. Ve bunu dağıtmak için hükümet temsilcileri yurtdışında yatırım çağrıları yapıyor. 15 Temmuz süreci ve uluslararası kredi derecelendirme kurumlarının notlarındaki düşüş bazı uluslararası şirketlerin gelecek planlarını etkilerken, Türkiye’ye uzun vadeli bakanlar da var. İşte Almanya merkezli Ytong da bunlardan biri. Ytong, 6 fabrikasına ek olarak üç yeni tesisi daha önümüzdeki 5 yılda devreye sokacak. Ytong Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, 2015 sonunda devreye giden 30 milyon dolarlık Çatalca fabrikasına ek olarak biri Marmara Bölgesi diğeri de Karadeniz’de olmak üzere toplam üç yeni fabrikanın aktif hale geleceğini söyledi. Bu fabrikalarla şu anda 2.5 milyon metreküp olan üretim yüzde 50 artacak. Kurulacak her tesis ortalama 300 bin metreküp kapasiteye sahip olacak.

İnşaat sektöründeki büyüme ve kentsel dönüşüm, Ytong’u, 2015 sonu itibarıyla üretimde dünya birincisi yapmış. İkinci sırada Almanya, sonrasında Polonya var. Hinginar “Türkiye, merkez ülke Almanya’yı ve Polonya’yı geride bıraktı ve dünyadaki en büyük üretici konumuna geldi” diye konuştu. Geçtiğimiz yılı 220 milyon lira ciro ile kapatan şirket bu yıl 260 milyon lira hedefliyor. Ytong’un ürünün yapısı gereği ihracata dayalı bir büyümesi yok. Şirketi iç pazar büyütüyor. Bu arada Euro bazında fiyatlar Almanya’nın üçte biri.

Yeni tesislerle Ytong’un 650 kişilik çalışan sayısı 900’e çıkacak.

6 MİLYON KONUT ACİLEN YIKILMALI

Ytong’u tanımlamak gerekirse, hafifletilmiş beton diyebiliriz. İçinde milyonlarca hava boşluğu olan, yüzde 20’si katı, yüzde 80’i hava olan bir malzeme. En büyük özelliği hafif oluşu ve ısı yalıtımı sağlaması. Ytong’un dünya genelinde 23 ülkede 52 fabrikası bulunuyor. Dünyada yılda yaklaşık 10 milyon metreküp gazbeton üretiliyor.

 

Türkiye'de deprem riski açısından mutlaka yıkılıp yenilenmesi gereken konut sayısı 6 milyon. Bu da 50-60 milyon metreküp gazbeton ihtiyacına denk. Dünyada inşaat sektörünün en canlı olduğu ülkelerden biri olan Türkiye’de yılda 200 milyon metrekare inşaat ruhsatı alınıyor. Türkiye, sadece üretimdeki liderlik değil, Ar-Ge konusundaki çalışmalarla da liderliğe oynuyor. Merkez üssü Almanya ile yarışıyor, bazen de ona destek oluyor. Türkiye sadece üretimde değil Ar-Ge konusunda da merkez üssü Almanya ile yarışıyor, hatta bazı konularda Almanya’ya destek veriliyor.

 

GENÇ MİMARLAR MÜLTECİLER İÇİN PROJE GELİŞTİRDİ

Ytong Türkiye üç yıldır mimar adaylarını desteklemek için bir yarışma düzenliyor ve kazananlar jüri üyeleriyle birlikte mimarlık konulu bir seyahate katılıyor. Bu yıl rota, Venedik Mimarlık Bienali’ydi. “Yersizlik İçin Bir Yer” konulu 2016 Ytong Mimari Fikir Yarışması’nda 116 proje arasında yapılan değerlendirmede, 5 proje ödüle değer bulundu. Dünyada her zamankinden çok daha yoğun yaşanan mültecilik, göç, mekân ve yersizlik sorununa dikkat çeken yarışmada kazanan proje sahibi ekipler, jüri üyeleri ile birlikte üç gün boyunca tecrübe edip değerlendirmelerde bulunabilecekleri Venedik Bienali gezisiyle ödüllendirildi. ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Y. Mimar/ Peyzaj Mimarı Dr. Deniz Aslan, NSMH Kurucusu Mimar Nevzat Sayın, Nilüfer Kozikoğlu Mimarlık Kurucusu Mimar Nilüfer Kozikoğlu ve Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak’tan oluşan jüri, seçim yapmak için çok uzun uğraşlar verdi.

Emlak Gündemi Haberleri

Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa
2025'te 3 Proje Teslim Edip 2026'da Yeni Projelere Başlayacağız
Asce GYO’nun 2024 Yılı Kira Geliri 42.7 Milyon TL’ye Yaklaştı!
Meclis Kararını Verdi... Kentsel Dönüşüm Kira Desteği 12 bin TL'ye Çıktı
Mahkemeden İZBETON'a Tedbir Kararı!