Türkiye'de Bir İlk: Çelik Moloz Bariyeri

Tekno Maccaferri Türkiye’de bir ilke imza atarak, özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde meydana gelerek, önemli can ve mal kayıplarına sebep olan çeşitli büyüklüklerdeki toprak hareketlerinin önüne geçmesi planlanan “Çelik Moloz Bariyeri”, uygulamasını haya

DSİ 22. Bölge Müdürlüğü ve Tekno Maccaferri, Türkiye’de bir ilke imza atarak, Rize’nin Güneysu ilçesinde, “Çelik Moloz Bariyeri” montajını tamamlayarak hizmete açtı. Özellikle sel felaketlerinin çok fazla yaşandığı Güneysu ilçesinde kurulan “Çelik Moloz Bariyeri”, yan derelerden gelebilecek tortuları ve sığ heyelan malzemelerini tuzaklamak için kullanılıyor. Çelik tel ağlar, esnek halkalar ve taşıyıcı halatlarından oluşan bu uygulama sayesinde kaya, ağaç ve toprak gibi malzemeler yakalanarak, ana dere yatağı kesitlerinin daraltması ve sanat yapılarının tıkanmasını engelleyerek, taşkın riski azaltılıyor.

Çelik Moloz Bariyerleri ile akarsu havzaları ve sel yatakları üzerinde bulunan karayolları ve demiryollarının da sel - heyelandan korunması hedefleniyor. Tekno Maccaferri tarafından hayata geçirilen ve moloz akışlarına karşı dere yataklarında inşa edilen Çelik Moloz Bariyerleri, en son teknolojinin kullanıldığı pratik, esnek ve ekonomik bir çözüm olarak dikkat çekiyor.

Türkiye inşaat ve alt yapı sektörünü “Çevre Dostu Mühendislik Çözümleri” ile tanıştıran Tekno Maccaferri, DSİ 22. Bölge Müdürlüğü çalışanlarına ‘Çelik Moloz Bariyeri’ ürünü ile ilgili eğitim düzenleyerek, taşkın korumanın önemi ile bu alanda kullanılan yeni teknolojiler ve çözümler hakkında da bilgiler verdi.

Konu hakkında bir açıklama yapan DSİ 22. Bölge Müdürü Oğuz Kasap, “Doğu Karadeniz bölgesi ülkemizde en çok yağış alan bölgelerimizden biri. Bu yağışlar maalesef zaman zaman su baskınlarına ve heyelanlara neden olmaktadır. DSİ olarak bu taşkın risklerini azaltmak ve halkımızın can ve mal güvenliğini sağlamak maksadıyla Türkiye’de ilk olarak geçirgen bent uygulamasını hayata geçirmiştik. Şimdi ise yine ülkemizde ilk kez uygulanan çelik moloz bariyeri projemizin montajını tamamlayarak hizmete açtık. Bu projede amacımız rüsubi malzemeleri kontrol altına almaktır. Projemizin taşkın risklerini azaltma konusunda faydalı olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Tekno Maccaferri, DSİ’ler tarafından uygulaması giderek yaygınlaşması planlanan ‘Çelik Moloz Bariyeri’ uygulaması ile birlikte vermiş olduğu eğitimlere de devam etmeyi hedefliyor.

Sektörel Haberleri

İnşaat Mühendisleri Odası: Kartalkaya Yangınında Ciddi Zafiyetler Var
Enka İnşaat (ENKAI) Hisseleri İçin Yeni Hedef Fiyat Tahmini Açıklandı!
Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi