Türkiye'de En Fazla Değerlenen 10 İl

Endeksa, Türkiye'de gayrimenkulün en çok değerlendiği 10 ili açıkladı. Listede Kırklareli ve Edirne’nin ilk sıralara yerleşmesi dikkat çekti.

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler Türkiye’de değer artışı haritasının değişmesine neden oldu. Buna göre, bugüne kadar ağırlıkla değer artışında Ege ve Akdeniz şehirleri önde giderken, yaşanan deprem sonrasında deprem riski düşük olan iller yükselişe geçti.

Endeksa’nın Türkiye’de en fazla değer artışı yaşayan 10 şehri listesine göre ise son bir yılda yüzde 172’lik değer artışıyla Kırklareli ilk sırada yer alırken, Edirne yüzde 160 artışla listede ikinci sırada yer aldı.

Özellikle İstanbulluların yoğun ilgisi nedeniyle Kırklareli’nde ortalama satılık konut fiyatları 1 milyon 849 bin TL, Edirne’de 2 milyon 51 bin TL oldu.

Depremden etkilenen Hatay’da yüzde 157’lik değer artışıyla 3’üncü sırada yer alırken, Hatay’ı sırasıyla yüzde 146’lık artışla Kırıkkale ve yüzde 145’lik artışla Malatya izledi.

Listenin kalan yarısını ise Karadeniz Bölgesi’nden sırasıyla ZonguldakKarabükRizeKastamonu ve Sinop doldurdu.

Depremden en az etkilenecek bölgelerin başında gösterilen Karadeniz şehirleri ise özellikle Marmara bölgesinden ilgi görmeye başladı. Taleple birlikte birçok şehirde satılık konut stoklarının azalması da dikkat çekti.

Deprem bölgesinde yükselişe geçen iller

Endeksa’nın Mayıs 2023 verilerine göre, azalan stok nedeniyle Türkiye’de son bir yılda kiralık konutlarda en fazla yükselme ise yüzde 249’luk artışla deprem illeri Hatay ve Malatya’da oldu.

Hatay ve Malatya’yı yüzde 230’luk artışla Maraş takip etti.

Değer artışlarıyla ilgili konuşan Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt ise “2023 Şubat ayında Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve on bir ili etkileyen depremin etkileri konut piyasasında da hissedildi. Mayıs 2023 verilerine göre, Türkiye’de son bir yılda kiralık konutlarda en fazla değer artışı görülen ilk üç il depremden etkilenen Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş oldu. Kiralık konut değerlerinde artış görülen depremden etkilenen illerde yıllık kiralık konut stokunda belirgin bir düşüş kaydedildi” ifadelerini kullandı.

Satılık konutta en düşük yükseliş Gaziantep’te oldu

Gaziantep’te yıllık artış yüzde 66 olarak gerçekleşirken, ilde ortalama satılık konut fiyatı 1 milyon 89 bin TL’ye ulaştı. Görkem Öğüt ise ildeki kayıpları deprem felaketinin olumsuz etkisinden kaynaklandığını belirterek, “Gaziantep’i yüzde 70’lik artışla yine depremden etkilenen bir bölge olan Kilis takip ediyor. Son olarak Aydın yüzde 76’lık artış ile en az değer artışı olan üçüncü kentimiz olarak görülüyor.” ifadelerini kullandı.

En düşük kira artışı Adana’da

Kiralık konut değerlerinde en az yükselme yaşanan il ise 44’lük artışla Adana oldu. “Adana’da deprem bölgesine yakın ve çok göç alan bir ilimiz olmasına rağmen kritik bir artış gözlemlenmiyor” diyen Öğüt, “Bunu olumlu bir tablo olarak yorumlayabiliriz. Adana’yı yüzde 55’lik artışla Muğla ve yüzde 68’lik artışla Antalya takip ediyor. Sıralanan iller arasında kiralık konut fiyatı ortalaması en yüksek olan il 23 bin 189 TL ile Muğla olurken, Düzce 4 bin 476 TL ile en düşük ortalama ile son sırada yer alıyor” bilgisini verdi.

Emlak Gündemi Haberleri

Nef Arsa, 33’üncü Ofisini Mersin’e Açtı
Konuta Erişim Her Geçen Gün Daha Zor Hale Gelecek
Kamukent Çiğli Yapı Kooperatifi İlk Projesine Çiğli Yakakent’te Başlayacak
Almanya’da 1 Daireyi 5’e Bölüp Kiralayan Emlak Şirketine Yargı Freni
Yapay Zekaya Göre Konut Almak İçin Uygun Zamanda Mıyız?