Türkiye’de bir ilk olarak Tuzla’da inşa edilen binanın yapımı bir hafta sürerken inşaat sürecinde yerli üretim olan üç boyutlu yazıcı robot kullanıldı.
Üç boyutlu evler, daha çevreci olurken duvar örme ve kalıp işçilikleri bulunmadığı için geleneksel inşaatlara göre süre ve maliyet açısından daha tasarruflu oluyor.
3D yazıcı teknolojisi ile yapılan binalarda iki ya da üç kişilik teknik ekiplerin olması yeterli. Milliyet'ten Gülden Çoktan'ın haberine göre İSTON Genel Müdürü Ziya Gökmen Togay, 3D yazıcı teknolojisiyle örnek uygulama olarak inşa edilen yapıya çok yoğun bir ilgi gösterildiğini belirterek, ilerleyen günlerde İstanbul ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen talepleri karşılamak üzere yeni projeleri hayata geçireceklerini söyledi.
DEPREME KARŞI DAYANIKLI
3D yazıcı teknolojisinde en önemli hususlardan birinin harç olduğunu söyleyen Togay, özel yazdırılabilir nitelikte beton harç geliştirdiklerini söyledi. Harcın yüksek dayanıma sahip olduğunu belirten Togay, “Yazdırılan binanın statik hesaplamalarına göre yazdırılacak duvarlar içerisine geleneksel demir donatılı kolonlar dökülerek deprem etkilerine karşı gerekli dayanımı elde edebiliyoruz. Demir donatılı kolon imalatları da 3D beton yazıcı ile kalıp yapılarak tamamlanmaktadır” dedi.