Üç Boyutlu Kadastro ve Gayrimenkul Değerleme Projesi Dünyaya Örnek Olacak

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Pilot ili olarak Amasya 'da hayata geçirdiği ''Üç Boyutlu Kadastro ve Gayrimenkul Değerleme Projesi'' kapsamında kentlerin 3 boyutlu tapu kadastro bilgilerini sanal erişime hazır hale gelecek.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün işbirliğiyle Amasya ilinde pilot uygulaması başlatılan, "Üç Boyutlu Kadastro ve Gayrimenkul Değerleme Projesi" dahilinde gayrimenkul bilgileri, 3 boyutlu olarak bilgi sistemine yüklemesi gerçekleşti. Bu sayede dolandırıcılığın önüne geçilmesi planlanıyor.

Konuya ilişkin konuşan Amasya Kadastro Müdürü Fazlı Elçi, devlet otoritesiyle sürdürülen projenin vatandaşların sanal dünya üzerinden dolandırılmasının önüne geçecek bir bilgi sistemi olduğunu aktardı.

Yüksek teknolojili kameralar kullanılan proje dahilinde kentte havadan görüntüler çekildi. Söz konusu görüntülerin yerleşim merkezlerindeki konutların üç boyutlu modelleri çıkarıldı.

Mimari modeller, fotogrametrik modellerle bir araya getirilerek adres, konut kimlik sistemi, belediye ve diğer kamu kurumlarının verileriyle entegrasyonu tamamlanmasının ardından Amasya Kadastro Müdürlüğü bilgi sistemine yüklemesi gerçekleşti.

SANAL DÜNYA ÜZERİNDEN DOLANDIRICILIĞIN ÖNÜNE GEÇECEK

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, projeye ilişkin açıklamalar yapan Elçi, "Bilindiği üzere gayrimenkul tescilleri, sadece gerçek taşınmazlar üzerinden tapu sicilinde kayıt altına alınmak suretiyle edinilebilmekte. Bu mülkiyet hakkı anayasa ile korunmakta. Projemiz, vatandaşlarımızın NFT gibi tokenlar aracılığıyla üretilen ve 'metaverse' olarak isimlendirilen eğlence sektörüne yönelik sanal ortamlarda gerçeğe uygun olmayan, tapu sicilinde kayıt altına alınmayan edinimlerle sahtecilik veya dolandırıcılığa maruz kalmamalarını sağlayacak bir bilgi sitemidir" diye konuştu.

Projenin avantajlarına değinen Elçi, "Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı'nda da yer alan, vatandaşların mülkiyetleri üzerinde bulunan risk, rezerv, sit, kentsel dönüşüm gibi sınırların içinde olup olmadığına dair kamusal kısıtlamaların görüntülenmesi ile binaların yapım aşamasından itibaren tapu siciline işlenmesi ve ilave bürokrasiden kurtulması sağlanacak. Ülkedeki tüm konut ve bağımsız bölüm stoğu çıkarılarak fiili durum net şekilde görülerek, tek tuşla yapı sınıflarına ilişkin mekansal verilere ulaşılabilecek" şeklinde konuştu.

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor