Dev ulaşım projeleri kentleri birbirine bağlarken gayrimenkullerin değerini de artırıyor. Tıpkı Yalova'nın kaderini Osman Gazi Köprüsü'nün değiştirmesi örneğinde olduğu gibi. Köprünün adının duyulmasından açılmasına kadar geçen süreçte Yalova'daki gayrimenkuller hızla değer kazandı.
2012 yılında bin 41 TL olan ortalama konut metrekare fiyatı yüzde 123 artarak 2 bih 317 TL'ye ulaşan Yalova en çok artış gösteren il oldu. Onu 2012'de ortalama metrekare fiyatı bin 825 TL olan ve 5 yıllık süreçte yüzde 113'lük artış göstererek ortalama metrekare fiyatını 3 bin 894'e çıkaran İstanbul izledi. Üçüncü sırayı ise 2012'de bin 97 TL olan ortalama metrekare fiyatını yüzde 113'lük artışla 2017'de 2 bin 33f3 TL'ye yükselten Çanakkale aldı.
ORDU, İZMİR, BURSA...
Çanakkale'yi sırasıyla yüzde 108'lik artışla Ordu, yüzde 100'lük artışla İzmir, yüzde 97'lik artışla Burdur, yüzde 97'lik artışla Sakarya, yüzde 96'llk artışla Muğla, yüzde 95'lik artışla Sinop ve yüzde 94'lük artışla Kocaeli izliyor.
1-) Çanakkale'nin değerini artırma ne denleri olarak yoğun göç ve temelleri atılan Çanakkale Köprüsü'nün etkisi gösteriliyor.
2-) Ordu'nun göç alması. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yatırımlar ve ORGİ Havalimanı'nın yarattığı ticaret hacmi ile gelişip değerlendiği vurgulanıyor. İ5 Yatırımcıların arazi yatırımları yaptığı Sakarya ise bu ilginin gayrimenkule yansımasıyla değerleniyor. İzmir'in değerini artırma nedenleri olarak yoğun göç alması ve gayrimenkul piyasasındaki nitelikli gelişim gösteriliyor.
3-) Burdur, göç alan ve ticari faaliyetleri gelişen bir diğer kent olarak değer kazanmaya devam ediyor.
4-) Turizmin önemli kalelerinden biri olan Muğla, yerli ve yabancı yatırımcıların.ilgisini çekmesiyle değer kazanıyor.
5-) Karadeniz'in en sakin kentlerinden biri olan Sinop, son yıllarda emekli göçü alması, kentteki üniversite varlığının gelişmesi, havalimanının aktif olması, turizm potansiyelini her geçen yıl artırmasıyla gayrimenkul piyasası gelişen bir diğer kent oluyor.
6-) Kütahya ve Amasya'da göç ya da ticari faaliyetlerde bir artış görülmemesi nedeniyle gayrimenkul gelişiminin sınırlı kaldığına dikkat çekiliyor. Nevşehir, Bilecik ve Sivas da mevcut gayrimenkulde durumun korunup bir miktar gelişimin sağlandığı kentler arasında yer alıyor.