Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen geleceğin ulaşım ve haberleşme sistemlerinin masaya yatırılacağı 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'ndaki konuşmasında önemli açıklamalar yaptı.
- "Boğaz için alternatif bir geçiş koridorunun planlanması zorunlu hale geldi"
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, dünya deniz taşımacılığına yeni bir soluk getirmesi planlanan ve çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul ile ulaşım sektörü ve denizcilik alanında yeni bir çağın kapısının aralandığını dile getirdi.
Çılgın proje Kanal İstanbul'un dünyada ve ülkemizde yaşanan teknolojik ve ekonomik gelişmelerin değişen iktisadi yönelimler ve ülkenin ulaştırma altyapıları konusuyla ilgili olarak artan ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkan bir vizyon projesi olduğunu dile getiren Bakan Adil Karaismailoğlu, çılgın proje Kanal İstanbul kapsamındaki ilk ulaşım köprüsü olan Sazlıdere Köprüsü'nün temelini attıklarını da kaydetti.
Dünyadaki su yolu projeleri masaya yatırıldığındaİstanbul Boğazı gibi yoğun nüfusun içinden geçen başka bir su yolu olmadığını kaydeden Bakan Karaismailoğlu, gemi trafiğinin oluşturduğu riskler nedeniyle Boğaz'ın her yıl daha tehlikeli hale geldiğini kaydetti.
100 sene öncesinde 3-4 bin olan senelik gemi geçiş sayısının bugün 45 bine ulaştığını kaydeden Bakan Karaismailoğlu, "Bunun yanında binlerce de şehir içi gemi trafiği seyir halindedir. Boğaz'da ortalama bekleme süresi, her gemi için yaklaşık 14,5 saattir. Bekleme süresi, bazen gemi trafiğine ve hava şartlarına bazen de yaşanacak bir kaza veya arızaya bağlı olarak 3-4 günü, hatta haftayı bulabilmektedir. Bu çerçevede, İstanbul Boğazı'na alternatif bir geçiş koridorunun planlanması zorunlu hale geldi ve Kanal İstanbul Projesi hayata geçirildi." şeklinde konuştu.