Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesinin Temeli Atıldı

Kentin çeşitli yerlerinde, çarpık ve sağlık yapılaşmaya karşı dönüşüm projeleri hazırlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi ilk temeli Karabağlar ilçesindeki Uzundere’de attı.

Folkart’ın yüklenici firma olduğu ve Ülkenin “yüzde 100 uzlaşma” ve “yerinde” dönüşümle gerçekleştirilecek bu ilk kentsel dönüşüm projesinin temeli törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven, AK Parti İl Başkanı Bülent Delican, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, ilçe belediye başkanları, Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, bürokratlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ŞEHİTLERİ ANDI 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kayseri’deki 20 yaşında ana kuzularına yapılan hain saldırıyı şiddetle kınayarak başlamak istiyorum. 13 tane nur topu gibi çocuğumuz, nur içinde yatsınlar, 48 tane yine yavrumuz yaralı oldu. Tüm ülke vatandaşlarımızın başı sağ olsun” dedi.

NEDEN GEREKTİ?

Başkan Kocaoğlu, “Kentsel dönüşümün eski örnekleri var. 2004 yerel seçimleri döneminde konuşulmaya ve belediye başkanları tarafından bu konuda fikir jimnastiği yapılmaya başlanan bir konu.  Neden gerekti önce buna bakmamız lazım.  Bundan 70 sene evvel başlayan hızlı göç, hem Anadolu insanının hem onların geldiği kentteki yerel yönetimlerin, hem de merkezi hükümetimizin onlara sağlıklı konut üretecek olanakları olmadığı için gecekondu dediğimiz çarpık yapılaşma süreci yaşadık. Caddeler yok, evler tek tek yapıldığı için yollar düzeltilemiyor, hepimiz bunu yaşıyoruz” diye konuştu.

HEDEF, İNSANLARI DAHA İYİ ORTAMLARDA YAŞATMAK…
Kocaoğlu, “Ama bu yapılaşmasının eğer pozitif yönünden bakarsanız öyle büyük bir önemi var ki… Anadolu’nun dayanışması komşuluk, hemşerilik, akrabalık ilişkileri burada insanların büyük şehrin kaosunda kopup gitmeden birbirine dayanarak lokmasını paylaşarak bugüne geldi.  Bu konutlar gettoların yaratılmamasını, insanlarımızın başka kötü yerlere savrulmamasını sağladı. Buradan baktığımızda çok büyük görev verdi. Çocuklarımız büyüdü üstüne bir kat daha çıktık, oturttuk.  Bugün artık bu binalar, bu yollar, bu olmayan parklar, spor alanları, bugünün şehirciliğini karşılamıyor. İhtiyacı karşılamıyor. O zaman kentsel dönüşüm gerekiyor.  Kentsel dönüşüm konusunda 2 tane mevzuat var.  Biri belediye yasası, diğeri 6306 yasa… İzmir Büyükşehir Belediyesi 2008 yılında 1/25000 planla 4 bin 700 hektar alanı yüzde 45’inde kentsel dönüşüm planladı ve 18 bölge belirledi.  Tabi kentsel dönüşümün hazırlığı, vatandaşların, ikna olması, belediye yönetiminin buna alışması, ilk defa yapıldığı için kuralların konulması gerçekten çok uzun süre alıyor. Yoğun mesai vermeniz gerekiyor.  Bürokratın ve teknik arkadaşların görüşü üzerine mutlaka belediye başkanlarının buna bir olabilirlik, kırmadan dökmeden yapılabilirlik, uzlaşımla sonuca ulaşmak gerekiyor.  Biz her dönüşüm bölgemizde ofisler açarak, vatandaşlarımızla yüzlerce defa görüşerek bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz.  Kadifekale örneği bir heyelan olduğu için kentsel dönüşümdür ama yerinde değildir. Tek fark budur. Bizim projemizde yerinde dönüşüm şarttır. Binalar değişecek, depreme dayanaklı olacak, konforu artacak, çevresinin de konforu artacaktır. Ama insanların komşuluk ilişkileri, çocukların dar sokaklarda oynamaları bitecektir. Aynı ilişkiler daha iyi ortamlarda gerçekleşecektir, hedef budur” dedi.

BELEDİYEYE VE MERKEZİ HÜKÜMETE ÇÖP KALMAYACKTIR!

Kocaoğlu, “Bir ilkemiz var; buradan örnek vereyim; 280 tane konut 28 civarında iş yeri yapılıyor. Folkart şirketimiz ihaleye girdi. 4’üncü ihalede girdiler ve şirket olarak var olmak istiyoruz dediler. Bu konutlardan yüklenici firmanın aldığı pay, maliyeti, karı, ki inşallah kar ederler, haricinden burada ne ekonomik değer üretiliyorsa burada yaşayan vatandaşlara, tapu sahiplerine kalacaktır. Belediyeye, merkezi hükümete çöp kalmayacaktır. Merkezi hükümetin, belediyenin avantajı ne olacaktır? Kentini güzelleştirecektir. İnsanını daha sağlıklı binalarda yaşatacaktır. Ülkenin ve kentin kalkınmasına katkıda bulunacaktır. Belediyeye şu kalsın mantığıyla hareket ederseniz, bana göre yanlış olur. Her şey vatandaşa kalsın. Biz onun mutluluğunu yaşayalım ve görevimizi yerine getirelim” ifadelerini kullandı.

GÖNÜL PROJESİDİR

Kocaoğlu sürece ilişkin bilgi verirken gerçekleşecek inşaat yapımı için de, “313 tane konut ve iş yeri yapıyoruz. Önce mevcut durum tespiti yaptık. Tüm alt yapı ve üst yapı uygulama projelerini hazırladık. Tüm hak sahipleriyle tek tek uzlaşarak tapuları Büyükşehir Belediyesi adına devraldık. Tapuların Belediye adına tescilini ve ruhsat işlemlerini tamamladık. Tahliye edilen yapıların yıkımına başladık. 30 metrekareden düşük olanlar ya da yol kenarında olanlar açıkta kalmasın diye belediyemiz stokundan konutlar verdik. Taksitle ödeyecekler, açıkta kalmayacaklar. Yüklenici firma bizimle muhatap olacak. Şartlar belli. Mal sahipleriyle muhatap olmayacak. Mal sahipleri de firmayla muhatap olmayacak. İki taraf da bizimle muhatap olacak. Kentsel dönüşüm dair başkanlığı hem inşaatı kontrol edecek hem hak sahiplerine sorumluluğunu yerine getirerek, firmayla vatandaşı birbirine karşı koruyacak. Tapuları biz aldık biz vereceğiz. Belediye burada her iki taraf için de güven unsurudur. Kimsenin gönlü hatırı kırılmadan gerçekleşmiş bir projedir Bu bir gönül projesidir, İzmir’e yakışan bir projedir. Güle güle otursunlar” diye konuştu.

KARA BELADAN KURTULMAK ZORUNDAYIZ

Başkan Kocaoğlu terör için ayrıca konuşarak birlik beraberlik mesajları verdi ve “Bu ülke üzerinde oynanan ahlaksız oyunlardan mutlaka birlik beraberlik içinde çıkmak zorundayız. Başka kimsemiz yok. 79 milyonuz. Aynı gemideyiz. Buradan tüm hemşerilerime, başımızdaki bu kara beladan kurtulmak için ne yapmamız gerekiyorsa onu yapmamızı istiyorum” açıklamasını yaptı.

İMAR KANUNU 18’İNCİ MADDE DEĞİŞTİRİLMELİ

Karabağlar belediye başkanı Muhittin Selvitopu, “Kayseri’de yaşanan olaydan çok büyük üzüntü duyduk. Bugün İzmir ve Karabağlar için önemli bir gün. Kentsel dönüşüm kentimiz açısından önemli bir proje. Bunun ilk başlangıcının Karabağlar’da olmasından çok büyük memnuniyet duyuyoruz. Kadifekale’de gerçekleştirildi. Orada heyelandan dolayı kentsel dönüşüm yapılmadığı için taşıma yöntemiyle önemli bir proje kente kazandırıldı.  Yerinde dönüşümün ilk uygulaması gerçekleşiyor. İnsanların süregiden yaşamların orada devam etmesini sağlamaktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu projeyi gerçekleştiriyor. Buradaki insanlar yeni konutlarıyla yaşamlarını sürdürecekler. Kentlerimizin tamamının dönüşüm yasasıyla değişmesi mümkün değil. En önemli sorun mülkiyet sorunu. Burada yasal düzenlemelerle bu işin önü açılabilir. Burada milletvekillerimizde olduğu için özellikle belirtiyorum.  Islah parsellerinden ikinci defa zayiat alınamıyor. Kentlerdeki imar uygulamalarının önünü tıkıyor. Her yerde dönüşümle bu işi gerçekleştiremezsiniz. Yapılması gereken yeni planlarla bu işi yapmaktır.  İmar Kanunu 18’inci maddesindeki basit bir düzenlemeyle çözülebilir. Yüzde 40’a kadar zayiat alınmasını istiyoruz. Bu olduğu taktirde kentlerde imar planlarının önü açılır. Bu konuda girişim yapılırsa birçok kentimiz rahatlar.  Kentler 50 yılda bu hale geldi. 2-3 yılda düzelmesini beklemek olmaz. Tabi biraz zaman alacaktır” dedi.

BU İŞ BÖLGENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEKTİR

Sabah saatlerinde Kayseri’de gerçekleşen saldırıyı kınayarak sözlerine başlayan Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, “Terör yenilecek, insanlar kazanacaktır. Bugün burada İzmir için çok büyük bir projenin adımını atmak için bir araya geldik. Biz Folkart olarak çok mutluyuz. Bu alanla ilgili kentsel dönüşüm ihalesine katıldık. Gerekli koşulları yerine getirip ihaleyi kazandık. Kente hizmet etmenin önemli bir fırsatı olarak görüyoruz. Kentsel dönüşüm alanındaki ilk projemiz olduğu için işin ticari kısmıyla ilgili çok fazla hesap yapmadık. Hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağımız bu projesi ciddi bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. Folkart olarak her zaman olduğu gibi en iyisini yapmaya sayın başkana verdiğimiz sözü tutmaya fazlasıyla hazırız. İzmir’de 300 bin üzerinde dönüşüm bekleyen bina var. Biz parmakla gösterilecek projeleri yaparken kentsel dönüşüm alanında da çok önemli bir aktör olmak istiyoruz. Bu proje şehrimize karşı duyduğumuz sevginin simgelerinden biri olacaktır.  Bu iş bu bölgenin kaderini değiştirecektir” ifadelerini kullandı. 

PROJEDE NELER VAR?

Uzundere’de yapılacak konutlar, 68 ile 131 metrekare arasında değişen, 2+1 ve 3+1’lik farklı tiplerde olacak. Mevcut kullanımlar dikkate alınarak projelendirilen işyeri büyüklükleri ise 18 metrekare ile 230 metrekare arasında değişiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ikinci etabı için ise 2017 yılının ilk yarısında yapım ihalesine çıkılması planlanıyor.

Proje tamamlandığında 32 hektar alanda 3500 birim konut / konut altı ticaret ile merkezi iş alanında ticaret, ofis ve otel kompleksi, rekreasyon alanında projesi Karabağlar Belediyesi ile birlikte yürütülen gençlik merkezi,  buz pisti,  yarı olimpik yüzme havuzu, basket, futbol sahaları, tenis kortu gibi spor, eğitim ağırlıklı bir spor kompleksi, sosyal ve kültürel merkezler, pazar alanı, otopark alanları, yeşil alanlar ve yenilenmiş alt yapısı ile yakın çevresi için çekim merkezi olacak yeni bir yaşam alanı kazanılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Karabağlar ilçesi Uzundere Mahallesi'ndeki 280 konut ve 33 iş yerini kapsayan kentsel dönüşüm projesi için geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleştirdiği ihaleyi Folkart Yapı kazanmıştı.

Kentsel Dönüşüm Haberleri

İzmir’de Kentsel Dönüşümde Hareket Zamanı: Örnekköy’de İmzalar Atıldı
İzmir'de Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı 5 Bin TL’den 12 Bin TL’ye Çıkıyor
Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Artırıldı!
İzmir Büyükşehir’den Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşümü İçin Önemli Adım
Kentsel Dönüşümde Yeni Düzenleme...Oranlar Değişti!