Van'daki Ağır Hasarlı Binalar Acilen Yıkılmalı!

YYÜ Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk, Van'daki depremle ilgili konuştu. Selçuk, "Van’daki yapı stokunun acilen belirlenmesi lazım. Ağır hasarlı binalar var, bunların acilen yıkılması gerekiyor" dedi.

Van Tuşba'da, gece saat 00:46’da, 4.9 büyüklüğünde deprem yaşandı. Yerin 7,62 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, bölgede kısa süreli panik yarattı. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; gece saatlerindeki depremden sonra farklı büyüklüklerde 19 artçı sarsıntı meydana geldi.

YYÜ Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk, deprem aktivitesinin yüksek olduğu bir bölgede bulunduklarını belirtti.

Doç. Dr. Selçuk, karmaşık tektonik yapısı bulunan bölgenin deformasyonunu kontrol eden birden fazla aktif fay yer aldığına dikkat çekerek, “MTA’nın çizdiği diri fay haritası, aynı zamanda YYÜ Jeoloji ve Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nün bu bölgede yapmış olduğu birçok çalışmanın sonucunda ürettiği aktif fay haritaları var. Bölge birden fazla aktif fay tarafından kontrol edilirken, bu fayların türleri de birbirinden farklı yani tek bir tür tarafından da kontrol edilmiyoruz. Van Gölü’nün doğusunda bindirme fayları var. Hemen kuzeyinde doğrultu atımlı faylar var. Bu faylar üzerinde meydana gelen depremleri hissetme dereceniz de bu yüzden farklı. İnsanlarda paniğe neden oluyor” açıklamasında bulundu.

‘DEPREM GÖÇÜ VAR’

1 aydır deprem yoğunluğu yaşandığının ve bölgede farklı büyüklerde depremler yaşandığının altını çizen Doç. Dr. Selçuk, bazı depremlerin yüzeye yakın olmasın sebebiyle daha fazla hissedildiğini belirtti.

Geçtiğimiz haftadan bu yana depremlerin kuzeye yöneldiğine vurgu yapan Selçuk, şunları kaydetti:

- Geçen hafta Erciş fayı üzerinde 3.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Erciş bölgesinde deprem hissedildi. Dün akşam ise gece yarısı ise yine Erciş bölgesinde Van Gölü’nün kuzey doğusunda 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

- Buradaki depremlerin genel gidişleri ise baktığımız zaman doğrultulu atımlı faylar üzerinde olduğunu görebiliyoruz.

- Erciş bölgesinde 1941 yılında deprem üretmiş, 192 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuş Erciş fayımız var ama depremlerin genel gidişine baktığımız zaman bu Erciş fayına paralel uzanan Van Gölü’nde Çelebibağ’dan başlayıp Ermişler köyüne devam eden kuzeydoğu güneybatı uzanımlı bir doğrultu üzerinde, dün akşamdan bu yana artçı depremler meydana geldi.

Doç. Dr. Selçuk, herkesin, bu depremlerin büyük depremin habercisi olup olmadığını araştırdığını vurgulayarak, şu açıklamalarda bulundu:

- Depremlerin kuzeye doğru göç ettiğini görüyoruz. ‘Büyük deprem meydana gelebilir mi?’ sorusuna net olarak cevap verecek bir şey yok. 23 Ekim’de bölgenin enerjisini boşalttığını düşünüyoruz ama bu garanti değil.

- Büyük deprem olabilir de olmayabilir de çünkü kesin cevabını kimse bilemez. Bölge içine baktığınız zaman özellikle Hakkari’nin Yüksekova ilçesi sismik olarak büyük bir boşluk.

- Büyük bir deprem bekleniyor. Van’ın Gürpınar ilçesi aynı şekilde. Yukarıda Balık Gölü fayı var aynı şekilde.

- Yine Erciş fayı uzun zamandır 1941’den bu yana 5 üzerinde deprem üreten faylar bu orta segmentte kırıldı.

- Bu segment batıya doğru mu yoksa doğuya doğru mu göç edecek; bununla ilgili de bir şey yok ama şu anda görünen Van Gölü’nün doğusundan kuzeydoğusuna doğru bir deprem göçü var.

‘FAYLARIN ÇOĞUNUN DEVAMI İRAN’DA’

Şu anda küçük küçük depremler olduğunun altını çizen Doç. Dr. Selçuk, şöyle konuştu:

- Küçük depremler büyük depremlerin habercisi olabilir mi? Elazığ’a baktığımız zaman küçük depremler oldu sonra büyük depremler oldu. Bu da onlardan bir tanesi mi, bilmiyoruz.

- Her 30-34 yıl içinde Doğu Anadolu Bölgesi’nde büyük deprem yaşıyoruz. Bu bölge içinde bir sürü aktif fay var. Aktif fayların hepsi 5 ve üzeri deprem üretme potansiyeline sahip. Hangisinin ne zaman kırılacağıyla ilgili herhangi bir bilgimiz yok.

- Herkesin hazırlıklı olması lazım. Biz depreme dur diyemediğimize göre bir şekilde yanlış yapılara dur dememiz lazım. Aktif fay çalışan biri olarak şunu biliyorum ki bölgede deprem üretecek bir sürü fay var.

- Bu faylar birbirini tetikleyebilir. Baktığınız zaman Van Gölü’nün özellikle doğusunda Mollakasım ve Çitören civarında yoğunlaşırken, bir anda kuzeye doğru bir deprem göçü gördük. Şu anda depremlerin hepsi kuzeyde devam ediyor. Belki kuzeye veya doğuya veya İran’a doğru, belki de batıya doğru çünkü bu fayların çoğunun devamı İran’da” dedi.

Depremin ne zaman olacağından ziyade ‘Depreme hazır mıyım?’ sorusunun sorulmasının gerekli olduğunu dile getiren Selçuk, “Toplum olarak bu soruyu kendimize sorduğumuz zaman biz 5 büyüklüğündeki depremden korkmamaya başlayacağız. Sizin binanız deprem yönetmeliğine uygun yapılmışsa herhangi bir korkunuzun olmaması lazım. Van’daki yapı stokunun acilen belirlenmesi lazım. Ağır hasarlı binalar var, bunların acilen yıkılması gerekiyor. Orta hasarlı binaların tespit edilmesi gerekiyor. Deprem oluyor, deprem esnasında sorduğumuz tek soru, ‘Bu büyük bir depremin habercisi mi?’. Habercisi olsa ne yapacağız? Çadırda mı kalacağız? Bunu bilse Japonlar, Kaliforniya’da yaşayanlar bilir. Bir sürü deprem ülkesi var” şeklinde konuştu.a

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor