Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması'na ilişkin kanunundaki başvuru tarihi ve ilk ödeme günü ertelendi. Böylece, 31 Ağustos 2021 günü sona erecek olan başvuru ve ödeme tarihleri 1 ay uzatıldı. Son gün 30 Eylül 2021 oldu.
Milyonlarca ev sahibinin merak ettiği emlak vergisi borcu yapılandırma başvurularında sona geliniyor. Emlak vergisi borcu yapılandırma başvuruları için son gün 30 Eylül 2021 olarak açıklandı.
2018'de yürürlüğe geçen 7143 sayılı yasa kapsamında borçlarını 18 taksitte ödemek amacıyla onay verenler son taksit ödemelerini geçtiğimiz ay yaptı. 30 Nisan'da süresi dolan fakat 9 Haziran tarihine kadar ödemesi yapılmayan bazı borçlara ilişkin de düzenlemeler yapıldı. Buna göre; kesin izin, arazi izin, kesin tahsis, kullandırma kararı, kira, yararlanma, ön izin, irtifak hakkı, kullanma izni, ilave yararlanma, mesire yeri işletme hakkı kira bedelleri gibi borçlara ilişkin gecikme zammı ve faiz borçlarının yapılandırılmasına imkan verildi. Düzenlemede söz konusu borç miktarları için herhangi bir indirim yapılmayacağı fakat gecikme zammı, faiz gibi borçların silineceği belirtildi.
Buna göre; hesaplanan borç peşin ya da 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitlerde ödenebiliyor. Peşin ödemelerde indirim yapılması öngörülürken; taksitle yapılacak ödemelerde ise ilk taksit ödeme tarihi 1 Aralık olacak ve ödemelerin 2 ayda yapılacak. Taksitlendirme fırsatından faydalanmak isteyen mükelleflerin de 30 Eylül 2021 tarihine kadar başvurularını yapmaları gerekiyor.
Emlak vergisi borcu öğrenme
Gayrimenkul sahibi olan milyonlarca emlak vergisi mükellefi mevcut. Mükellefler emlak vergisi borçlarını nasıl öğreneceklerini araştırıyor.
Mükellefler, emlak vergisi borçlarını belediyeden ya da internetten e-Devlet vasıtası aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) tarafından sunulan İnternet Vergi Dairesi'nden öğrenebilir ve teyit edebilir.
Kimler emlak vergisi ödemez?
Gayrimenkul sahiplerinin yakından ilgilendiği emlak vergisinde bazı şartlar kapsamında muafiyetler bulunuyor. Konut sahibi kişilerin bu muafiyetlere sahip olması halinde emlak vergisinden muaf sayılıyor. Peki kimler emlak vergisi ödemez? İşte muafiyetler...
Hiçbir geliri olmadığını tespit eden ev hanımları ile işsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisi ödemiyor.