Yamaçlar Acilen İmara Açılmalı

İzmir’in sağlam olmayan bir zemin üzerine kurulduğunu belirten Ateşoğlu İnşaat yönetim kurulu başkanı Yusuf Ateş, İzmir’de imara açılabilecek sağlam zeminli çok alanın olduğunu ve yamaçların acilen imara açılması gerektiğini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerin ardından İzmir’deki yapıların ve zeminin güvenliği tartışılıyor. İzmir’de yüzlerce konut inşa eden Ateşoğlu İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ateş düz zeminde yüksek katlı inşaat yapmanın yanlış olduğuna dikkate çekerek yapı stoğunun yamaçlara  kaydırılması gerektiğine dikkat çekti. İzmir’de yoğun yapılaşmanın olduğu sahil bandında sıvılaşma riskinin olduğuna dikkat çeken Ateş, İzmir’de yapılaşmaya uygun ve zemini sağlam alanların yeterli olduğunu ancak imara açılmadığını söyledi.

VATANDAŞ KONFORUNDAN ÖDÜN VERMELİ

İzmir’de yapılaşmaya açılması gereken alanları sıralayan Yusuf Ateş, “Asarlık, Koyundere, Ulukent hattından başlayıp Evka 5, Yamanlar, Şehir Hastanesi çevresinden Evka 3, Işıkkent, Altındağ ve Pınarbaşı’na uzanan yamaçlar zemini kayalık olduğu için deprem açısından çok güvenli. İzmir’de yapılaşmanın bu alanlara kaydırılması gerektiğini düşünüyorum. Belki eğimli alanlarda yaşamak konforlu olmayacaktır ancak ovada yaşayanlar depremde can güvenliğini sağlamak için bu konfordan ödün vermeli. Önemli olan can güvenliğimiz. Deprem hiç affetmiyor. Nesiller boyu silinmesi çok zor izler bırakıyor” dedi.

SAĞLAM ZEMİNLERDE SAĞLAM BİNALAR İNŞA ETMELİYİZ

Ovaların imara açılmasının daha kolay ancak yamaçların bir an önce imara açılması gerektiğine vurgu yapan Ateş, “Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çok iş düşüyor. İzmir’de imara açılabilecek sağlam zeminli çok yer var. Zemini sağlam olmayan yerlerde ruhsatlar durdurularak yamaçlar acilen imara açılmalı. Sağlam zeminlerde sağlam binalar inşa etmeliyiz. Yapı denetimi daha işlevli hale getirmeliyiz. İyi bir zemine bina yaptığımızda depremin etkisini yüzde 50-60 azaltmış oluyoruz. Yapı denetim kontrolünde sağlam binalar yaparsak şehrimizi depreme hazırlarız. Denetim işi sadece yapı denetim şirketleriyle de sınırlı kalmamalı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tam yetkili mühendisleri şantiyelere ani baskınlar düzenlemeli.  Niyetler sağlam olduğu sürece çözülemeyecek sorunlar değil” dedi.

Emlak Gündemi Haberleri

Konut Piyasası 2024’ü Nasıl Kapattı, 2025’te Ne Olabilir?
Binalarda Yangın Sistemi Nasıl Olmalı?
Peker Gayrimenkul'ün İspanya’daki Projelerinde İnşaat Ruhsatları Alındı
Türkiye'de En Fazla Konut Satılan İlçe: 67 İli Geride Bıraktı
Konut Satışlarında Yaşanan Artış Borsada GYO’ları da Yükseltti