Yalıtım sektörünün çatı örgütü Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği-İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen, “Son dönemde rezidans, hastane, konutlarda meydana gelen ve dış cephelerde yayıldığı görülen yangınların, ülkemizde ‘Mantolama’olarak adlandırılan ‘ısı yalıtımı’ sistemleri ile bir ilgisi yok. Binaların dış cephelerinde çok hızlı yayıldığı ifade edilen söz konusu yangınları incelediğimizde, bu binalarda baca etkisine sebebiyet veren giydirme cephe detaylarının kullanıldığı anlaşılıyor. Bu binalarda Taşyünü gibi yanmayan yalıtım malzemeleri kullanılmış olmasına rağmen, son zamanlarda kullanımı yaygınlaşan yanıcı dış cephe kaplamalarının yangınların etkisini artırdığı görülüyor. Ülkemizdeki mevzuat, bu tür havalandırmalı giydirme cephe detaylarında hiçbir malzemenin yanmaması gerektiğini ifade ediyor. Bu detaylar değerlendirilmeden bilinçsizce yapılan tüm beyanlar, kamuoyunda yanlış bir algı oluşmasına neden oluyor. Hâlbuki bırakın yangının büyümesine mantolamanın neden olmasını, söz konusu binalarda mantolama bile olmadığı ortaya çıktı” dedi.
İZODER Başkanı Levent Pelesen, 10 maddede özetlediği, yalıtım ile ilgili bilinmesi gereken doğruları şöyle sıraladı:
1 - Meydana gelen tüm cephe yangınlarında yapılan uygulamaların nasıl olduğuna dikkat etmeden hepsini sanki mantolamaymış gibi ele alarak yayınlanan haberler ve bilimsellikten uzak beyanlar, tüketici nezdinde olumsuz bir algı yaratıyor. Tüketicilerin yanlış yönlendirilmemesi için yıllardır yalıtım konusundaki çalışmalarını bilimsel temelde ve tarafsız bir şekilde, uluslararası standartlara dayanarak sürdüren İZODER gibi kurumların açıklamalarına itibar edilmesi çok önemli.
2 - Ülkemizde, Taşyünü, EPS, XPS gibi malzemeler ile mantolama yapılması mümkündür. Ancak kamuoyuna sunulan bazı bilgilerde ciddi hatalar var. Bunlardan biri de; ‘Mantolamanın Yangın Yönetmeliği’ne aykırı olduğu yönündeki yanlıştır. Mantolama, yangın yönetmeliğine aykırı değil, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğe uygun olarak farklı bina türlerinde farklı ürünler ile sunulabilen bir çözümdür.
3 - Daha çok konut türü binalarda tercih edilen mantolamada, ısı yalıtım malzemelerinin duvarla arasında boşluk kalmayacak şekilde yapıştırılması ve mekanik olarak dübellerle sabitlenerek üzerinin sıva katmanları ile kaplanması doğru bir uygulamadır.
4 - Buna karşılık cephelerde yapılan başka uygulama çeşitleri de bulunuyor. Son zamanlarda ticari yapılar başta olmak üzere tercih edilen en yaygın uygulamalardan biri de giydirme cephe uygulamalarıdır. Giydirme cephelerde de ısı yalıtımı dış cepheye uygulanmakta ancak mantolamadan farklı olarak binaya estetik görüntü veren ve yalıtımla alakası olmayan dış cephe kaplamaları ile duvar arasında havalandırma boşluğu kalacak şekilde cepheye asılmaktadır. Yangın güvenliği açısından, bu havalandırma boşluğunun, baca etkisi yaparak yangınların cephede hızlıca yayılmasına sebebiyet verebildiği biliniyor. Oysa bu detaylarda yanıcı ürünlerin kullanılmaması gerekiyor.
5 - Yönetmeliğe göre mantolamada kullanılacak olan ürünler, binanın yüksekliğine göre belirleniyor. Yüksekliği 28,5 metrenin üzerinde olan binalarda mantolama yapılacaksa yönetmeliğe uygun olarak taşyünü içeren sistemleri öneriyoruz. Bu yükseklik kabaca 9-10 kata denk geliyor.
6 - Yüksekliği 28,5 metrenin altında olan binalarda ise yalıtım uygulamaları olarak, Taşyününün yanı sıra EPS veya XPS de kullanmak mümkün.
7 - Yönetmeliğe göre EPS ve XPS ile yapılan uygulamalarda pencere kenarlarına üstten en az 30 cm, yanlardan ise en az 15’er cm Taşyünü gibi yanmaz malzemeler ile bariyer yapılması gerekli.
8 - Eğer EPS ve XPS ile mantolama çözümü oluşturulduysa zemin seviyesinden 1,5 metrelik mesafede, üzerinin yanmayan bir malzeme ile kaplanması gereklidir.
9 - Yönetmelikte doğrudan mantolama ile ilgili hükümler varken, ‘Mantolama Yönetmeliğe aykırıdır’ iddiasını, iyi niyetli ve hakkaniyetli bir yaklaşım olarak görmüyoruz.
10 - Konut ve işyerlerindeki enerji tüketimini önemli ölçüde azaltmanın ve her mevsim konforlu yaşamanın yolu, binalarımıza ısı yalıtımı yaptırmaktan geçiyor. Belgeli ustalar tarafından, doğru yalıtım ürünleri ile mevzuatlara uygun yapılan mantolama uygulamaları tüketiciler tarafından güvenle tercih edilebilir.