Yapı Denetim Kanununda Yapılacak Değişiklik Müteahhitlerin Çıkarını Koruyor

Yapı Denetimi kanununda yapılması beklenen değişikliğe tepki gösteren Yapı Denetim Birliği Genel Başkan Yardımcısı Tayfun Gücenmez değişikliğin vatandaşın ve binaların değil, hakları genişletilen müteahhitlerin çıkarlarını koruduğu ifade etti.

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği, 4708 sayılı Yapı Denetimi kanununda bir değişiklik yapılacağını ve bu değişiklikle müteahhit firmanın kendini denetleyecek yapı denetim kuruluşunu seçmesine imkân tanıyacağını açıkladı. Genel Başkan Yardımcısı Tayfun Gücenmez, bu kanun teklifinin bina güvenliğini arttıracak bir teklif olmadığını, müteahhitlerin istediği gibi çalışmasını sağlayacak bir teklif olduğunun altını çizerek sert çıkışta bulundu. 

''YAPI DENETİMLER GÜÇLENDİRİLMELİ, MÜTEAHHİTLER DEĞİL''

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği, Yapı Denetimikanununda yapılması beklenen değişiklikle ilgili tepkisini şöyle dile getirdi: ''Kanun koyucular yapı denetimleri güçlendirmeli; müteahhitleri değil. Müteahhitlerin güçlü, denetimin bastırılmış olduğu bir düzende neler yaşandığını her depremde görüyoruz.'' ifadelerine yer verildi.

BAĞIMSIZ DENETİM PRENSİBİNE AYKIRI

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği'nden konuyla ilgili gelen açıklamada şu ifadelere yer verildi: ''2019 yılına kadar inşaatları denetleyecek yapı denetim kuruluşlarını müteahhitler seçiyordu. 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle kanun havuz sistemiyle atama yapılması yönünde değişti ki yapı denetim sistemi için devrim niteliğinde bir iyileştirmeydi bu.

Denetlenen-denetleyen arasındaki ticari bağ koparıldı, denetlenecek inşaatların yapı denetim kuruluşunu Bakanlık atamaya başladı. Bu şekilde biz yapı denetimler müşteri bulma kaygısıyla taviz verme batağından çıkıp bağımsız denetimciler olduk.

Ancak önümüzdeki günlerde TBMM komisyonuna gidecek olan kanun değişikliği bu bağımsız denetim işleyişine ciddi zarar verecek. Bakanlık diyor ki, 500 m2 altındaki işlerde yapı sahibi (kanunda yapı sahibi diyor ama aslında müteahhit) yapı denetimini kendisi seçsin.

Bakanlık yine diyor ki, 500 metrekare üstü inşaatlarda da iki yapı denetim önerelim, yapı sahibi (aslında müteahhit) istediğini seçsin. Bu değişiklikler bağımsız denetim anlayışıyla ters düşüyor. Yapı denetimler arasında rekabetin tekrar oluşması ve müteahhitle para ilişkisine girmek ( VEYA MÜTEAHHİTE MALİYET OLUŞTURACAK YAPI ELEMANLARININ MÜTEAHHİTİN TERCİHE ESAS TALEBİ İLE YAPILMAMASI ) bağımsız denetim prensibine aykırıdır, bina güvenliğini tehlikeye atar.'' denildi. 

**İlgili kanun değişikliği şu şekilde:

MADDE 15- 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin birinci ve beşinci
fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yapı denetim hizmet sözleşmesi bedeline esas inşaat alanı 500 metrekareye kadar olan yapılarda yapı sahibince belirlenen yapı denetim kuruluşuyla, diğer hizmet sözleşmelerinde ise Bakanlıkça yayımlanacak usul ve esaslara göre o yapı için ildeki faal yapı denetim kuruluşu sayısı da dikkate alınarak elektronik ortamda aynı anda belirlenen en fazla iki yapı denetim kuruluşundan biriyle, yapı sahibi arasında yapı denetim hizmet sözleşmesi akdedilir.''

Emlak Gündemi Haberleri

Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa
2025'te 3 Proje Teslim Edip 2026'da Yeni Projelere Başlayacağız
Asce GYO’nun 2024 Yılı Kira Geliri 42.7 Milyon TL’ye Yaklaştı!
Meclis Kararını Verdi... Kentsel Dönüşüm Kira Desteği 12 bin TL'ye Çıktı
Mahkemeden İZBETON'a Tedbir Kararı!