Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Daire Yönetmelik'te yer alan düzenlemeye göre müteahhitler sözleşme tarihinden erken sürede inşaatı bitirirse daha az Yapı Denetim ücreti ödeyecek.
Daha önce yapılan sözleşme kapsamında müteahhitler inşaatı geç bitirdiğinde Yapı Denetim şirketlerine yüzde 5 fazla ücret ödüyordu. Ancak erken bitirdiğinde sözleşmeye bağlı olarak ücret ödüyordu. Yeni düzenlemeye göre inşaat sözleşme tarihinden erken sürede bitirilirse kısalan sürenin her yılı için belirtilen hizmet bedeli oranları yüzde 5 azaltılarak ödenecek.
Ticaret Gazetesi'nden Duygu Göksu'nun haberine göre; Yapı Sahipleri ile Yapı Denetimi Hizmet Sözleşmesi İmzalayacak Yapı Denetim Kuruluşlarının Elektronik Ortamda Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ de bugün resmi gazetede yayınlandı. Tebliğ, 1 Temmuz 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren Yapı Denetim Yasası ile beraber Müteahhitlerin, Yapı Denetim firmalarını seçmesinin önüne geçilmiş ve Yapı Denetim Firması Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından elektronik ortamda kura ile belirlenmeye başlanmıştı. Bugün resmi gazetede yayınlanan ve 1 temmuzda yürürlüğe girecek tebliğ ile Yapı Denetim firmalarına iş dağıtımda bazı düzenlemelere gidildi.
SÖZLEME SÜRESİ 10 GÜNE İNDİ, CEZA 60 GÜNE ÇIKTI
Yılbaşında yürürlüğe giren yönetmelikte Yapı Denetim firmasına bakanlık tarafından iş verildikten son Yapı denetim şirketinin 20 gün içerisinde sözleşme imzalayarak işi üzerine alması gerekiyordu. Almadığı taktirde firmaya 20 gün iş cezası veriliyordu. Yeni Tebliğ ile sözleşme imzalama süresi 10 güne düşürüldü. Sözleşme imzalanmaması durumunda ceza günü 60 güne çıktı. Yapı sahibinden kaynaklı sözleşme imzalanmaması durumunda Yapı Denetim belediyeye başvurarak işi üzerinden alabilecek.
Tebliğ ile çözüme kavuşturulan en önemli konu, aynı ada parsel üzerinde yer alan inşaatlarda birçok yapı denetim firmasına iş verilmesinin engellenmesi ve havuz, istinat duvarı gibi eklentilerin de inşaatın yapı denetim işlerini alan firmaya verilmesi oldu.
Daha önceki yönetmeliğe göre aynı ada veya parsel üzerinde yer alan inşaatlarda birden fazla yapı denetim firması görevlendiriliyordu. Özellikle villa gibi her biri ayrı bağımsız bölüm olarak gösterilen inşaatlarda farklı farklı firmalar görevlendiriliyordu. Yeni yayınlanan tebliğ ile aynı ada ve parsel üzerindeki inşaatların yapı denetim işleri tek firma tarafından yürütülecek. Firma cezalı durumda ise sıraya göre başka bir firmaya geçebilecek. Havuz, istinat duvarı gibi eklenti işleri de artık başka bir firmaya verilmeyecek.
YAPI DENETİM FİRMASI FESHETTTİĞİ İŞİ GERİ ALABİLECEK
1 Ocak 2019’da yürürlüğe giren yönetmelikte Yapı Denetimin aldığı bir işin herhangi bir nedenden dolayı fesh edilmesi durumunda o iş tekrar havuza düşüyor ve sırası gelen yapı denetim firmasına devrediliyordu. Tebliğ ile yapı denetimden kaynaklanmayan fesih işlemlerinde yapı denetim firması o işi geri alabilecek.
YAPI DENETİMDE KURA SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR
Kentteki bütün Yapı denetim firmalarının çekilişle sırası belirleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı havuzda toplanan işleri ilk etapta sırayla yapı denetim firmalarına dağıtıyor. Yapı Denetim firmaları aldığı hakkediş oranında puan topluyor. İlerleyen süreçte puanı düşük olan Yapı Denetim firmalarına iş önceliği verilerek tüm Yapı Denetim firmalarının eşit olarak havuzdan faydalanması sağlanıyor.
FİYAT KIRIMININ ÖNÜNE GEÇİLDİ
Yapı Denetim Yönetmeliği yürürlüğe girmeden önce müteahhitler çalışacakları yapı denetim firmalarını kendileri seçebiliyordu. Sektörde çok sayıda yapı denetim firmasının faaliyet göstermesi rekabete neden oluyordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapı denetim hizmet bedelini belirlese de rekabetçi yapıdan dolayı fiyat kırımı oluyor ve yapı denetim firmalarını n iş yükü artarken kazancı da düşüyordu. Yeni sistemde fiyat kırımı olmayacağından yapı denetim firmaları memnun. Firmaların iş yükü azalacak ve kazançları artacak.