Hyve Group, bu yıl 14 ülkeden 248 profesyonel alıcıya ev sahipliği yaparken, Dünya Sağlık Örgütü ve T.C. Sağlık Bakanlığı’nın geliştirdiği uygulamaların oluşumunda katkı sunduğu Safe & Secure Standartları ile tüm sağlık tedbirleri kapsamında gerçekleştiriliyor. Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul’un ilk günü “Fikir Önderleri Yapı İhracatı ve Sürdürülebilir Yenilik Fırsatlarını Açıklıyor” temalı Başkanlar Oturumu ile başladı.
Başkanlar Forumu'nda ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel moderatörlüğünde; Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Tecdelioğlu, ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Akım, Deprem İzolasyon Derneği Başkanı Mehmet Emre Özcanlı ve GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, yapı sektörü ihracatı ve sürdürülebilir yenilik fırsatlarını paylaştı. Sektörün kanaat önderleri, 2021 ve sonrası için Türkiye yapı sektörünün hangi fırsatları değerlendirebileceğine dair öngörülerini aktardı.
Başkanlar forumunda konuşan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Tecdelioğlu, “İhracat konusunda yüzde 1,5’luk bir küçülme ile 2020 yılını kapattık. Ancak bu ortamda bu rakam büyük bir başarı. Kalite açısından Avrupa’dan daha kaliteli üretimlerimiz söz konusu. Daha fazla ihracat yapabilmek için de bu fuarlara ihtiyacımız var. Bu noktada 2021 için de beklentimiz, değişime olan ihtiyacımız. Bu değişimle doğru tüketici, doğru kullanıcı, beklentileri karşılayacak doğru malzemelerin yanı sıra rahat ve konforlu yaşamı sunacak inşaat malzemelerine ihtiyacımız var. Yanı sıra konut stoğu nüfus artışından dolayı azalıyor hatta neredeyse bitmek üzere. Artan nüfus ve değişen ihtiyaçlar, yeni konut ihtiyacı finansmanı ile doğru orantılı. 2021 yılının ilk çeyreğinde yüksek faiz oranları ve hammadde ile emtia’da yüzde 100’e varan artışın hem maliyeti artırdığını hem de faizlerin yüksekliği nedeniyle işimizdeki sürdürülebilirliği sıkıntıya sokabiliyor. Aynı miktarda aynı tonajda iş yapmak için yüzde yüz sermaye ihtiyacımız var. Faizlerin düşürülmesi ise birinci el konutlarını hızlandıracaktır. Diğer taraftan yenileme ile ilgili hükümetten bir destek ve teşvik sistemi beklentimiz var. Bununla ilgili bir çalışma paketi olabilir. Teşvik ya da destek sistemi için çalışmaya her zaman hazırız” dedi.
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Akım, yeşil bina ile yenilenebilir enerjinin doğaya saygı kavramını tam anlatamadığını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: “Yeşil bina sertifikasyonu ile özellikle su tesisatı göz ardı edilen tesisatlara ön şart olarak birtakım güncellemeler getirildi ancak bu standartları da kullanmıyoruz. Yeşil bina konusunda tekrar gündeme gelen su, hava, enerjiyi mümkün olduğu kadar mantıklı ve dengeli kullanmamız gerekiyor. ÇEDBİK olarak, pandemi döneminde ticari binaların sertifika kılavuzlarını hazırladık. Bunların içerisinde sağlıkla ilgili konular artık ön plana çıkıyor. Yanı sıra geri dönüşüm ve enerji konuları da dikkat çekiyor.”
Deprem İzolasyon Derneği Başkanı Mehmet Emre Özcanlı, “Sektör açısından önemli olan Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul’da bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Katılımın yoğun olması beni şaşırttı. Demek ki pandemi hepimizi sıkmış, bu fuarın herkese moral olacağını umuyorum. Önce Elâzığ sonra İzmir depremleri ile acılar yaşadık, kayıplar verdik. Depreme hazırlık anlamında kamu sektörü özellikle hastaneler, köprüler, karayolları, veri merkezleri, deprem yalıtımına çok önem veriyorlar. Ancak bir türlü konut sektöründe ve özel sektör deprem yalıtımının yaygınlaştırılmasını sağlayamadık. 2020’de şöyle güzel bir gelişme yaşandı; özel bir 750 konutluk proje, deprem yalıtımını uygulamaya başladı. Bu sektör açısından sevindirici bir haber. Kamuya gelirsek, pandemi nedeniyle hastaneler çok önem arz etmeye başladı. Kamu sektörü daha da çok gaza basarak yeni devlet hastanelerini yapmaya başladı. Bunların her birinde deprem yalıtımı yapılıyor. Yani bir deprem olduğunda hastaneler kesintisiz hizmet verebilecek. Bu oldukça önemli bir konu. Deprem yalıtımı yapılırsa binalarda sıfır hasar ancak elde edilebilir” dedi.
Deprem izolasyonu konusunda da değerlendirmelerde bulunan Özcanlı şu şekilde konuştu: “2017’de dünyada en büyük sismik izolatör olan yapılara ulaşıldı. 10 yapının 5’i Türkiye’den. İkisi ise Adana Şehir Hastanesi’ydi. 2020’de yeniden deprem izolasyonu yapılırsa muhtemelen Çam ve Sakura Hastanelerinde bu çalışma uygulanacaktır. Kamu bu işi benimsedi. Ancak deprem izolasyonu konut sektöründe eksik kalıyor. Türkiye’nin her yerinden bilgi alma anlamında inanılmaz talep var. Umarım bazı ufak teşviklerle, mesela sigorta ayağını başlatarak, satışlarda deprem izolasyonuna sahip konutlarda finansman kolaylığıyla sürecin yaygınlaştırılması mümkün olur.”
GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Salgın döneminde özellikle sektörümüz açısından son derece önemli bir fuardayız. Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul bize ufuk katan bir oluşum. Çok uzun yıllardır başarılı bir şekilde süregelmesini önemli buluyorum. Pandemi öngördüğümüzden daha fazla uzadı ve en başta turizm, havacılık ve gayrimenkul geliştirme sektörleri bu durumdan çok etkilendi. Pandemi döneminde önemli olan ne öğrendiğimiz olmalı. Pandemide yaşadığımız çevreyi sorguladık. Asansöre binmeden, asansörsüz bir yapı ya da yürünebilir bir kent oluşturmak mümkün olabilir mi? Ya da mobilite anlamında bisiklet dostu kentleri konuştuk. Bugün gayrimenkul geliştirme alanında düşük katlı, bahçeli geniş teraslı konut üretimine bir eğilim var. Sağlıklı ev kavramları da oluşuyor. Sağlıklı kent kavramını sürekli gündemimizde tutmamız gerekir. Pandemi bunun altını çizdi ve vurguladıTicari gayrimenkul sektöründe ofis piyasasında arz fazlalığı çokça duyuluyor. Özellikle pandemi sonrasında ofislerin nasıl dönüştürüleceği araştırılıyor. Bu alanda yaratıcı olmalıyız. Diğer bir ticari gayrimenkul alanı AVM’lere olan talep azalıyor. Açık alanı olan projelerin ileride daha fazla geliştirileceğini düşünüyoruz. Normal seyrinde fırsat yokken, bu tür projelerin tercihi nedeniyle bir fırsat ihtimali ortaya çıkabilir” dedi.
Pandemi döneminin uzamasının sektörü olumsuz etkilediğini vurgulayan Kalyoncu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yapılan planlamaların hepsi ötelendi. İkincisi özellikle son yıllarda konut üretiminde bir düşüş göründü. Bu nedenle sektörün tekrar konut üretmeye başlaması lazım. Aksi takdirde, inşaat girdisi olan maliyetlerde de yükseliş trendi var. Konut üretimi de azalırsa bu fiyatlara yansıyabilir. O nedenle konut üretiminin artmasına ilişkin bir şeyler düşünmek lazım. Türkiye’nin hali hazırdaki ihtiyacına göre bir konut üretimine ihtiyaç var.”
“Fuarlar ticaretin gelişmesi konusunda büyük önem taşıyor”
Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul’a dair değerlendirmelerde bulunan Yapı Fuarı Direktörü Banu Keskin, “Yapı Fuarı – ’Fuarlar ticaretin gelişmesi konusunda büyük önem taşıyor. Bu fuarda da 250’den fazla yapı ve inşaat firması; yapı, inşaat ve dekorasyon ürünlerini sergileyecek. Organizasyonunu yaptığımız yapı fuarı sektörün ilerlemesi yerli ve yabancı paydaşların bir araya gelmesi adına önemli bir yer tutuyor. Fuar sektörün ihtiyaçlarına ve sektörün ilerlemesine katkı sağlıyor. Sektörün yabancı temsilcilerinin de fuara ilgisi oldukça fazla, dolayısıyla yerli ve yabancı sektör temsilcileri bu fuarda iş birliği yapma imkânı yakalıyor. Pandemi döneminde organizasyonunu yaptığımız fuarda tüm tedbirlerimizi aldık, sektör temsilcileri güvenle ticari görüşmelerini sürdürebilirler” dedi.
İkinci Gün Etkinlikleri
Fuarın ikinci günü 7 Nisan günü saat 11:00’de Nobon iş birliği ile gerçekleştirilecek “Yapı Masterclass Buluşma,Tanışma ve Fuar Özel Turu – İklim, Çevre ve Dijital Üretim” etkinliğine kayıt yaptıran ziyaretçiler, moderatör eşliğinde, Fuar Alanı içindeki katılımcı firmalar ile bir araya gelecek. Gün bazında toplam 6 standa ziyaret fırsatı sunacak etkinlik, konuk mimarların katılımıyla farklı tematik sohbetlere de imkân verecek. Ziyaretçiler, etkinliğin konuğu olan usta mimar ve mühendisle doğrudan bağlantı kurma fırsatını da bulabilecek. Bu etkinlik 15 katılımcı ile sınırlandırılacak.
Yapı Masterclass – Mimari Ustalık Sınıfları tematik stant ziyaretleri sonrasında sınıf katılımcılarımız ve konuklarımızla iklim krizinin etkileri her geçen gün daha görünür olurken, çevre ve mimarlık ilişkisini ve yeni nesil tasarlama ve üretim pratikleri konuşulacak. NOBON Kurucusu Dr. Hasan Cenk Dereli’nin yöneteceği oturuma PIN Mimarlık Kurucu Ortağı Salih Küçüktuna, Yüksek İnşaat Mühendisi Ümit Özkan ve degostudio Kurucu Ortağı Volkan Taşkın katılacak.Saat 13:30-14:30 arasında Değişim Mimarı İnovatif Yönetim Danışmanlığı iş birliğinde gerçekleştirilecek günün ikinci etkinliği “Yapı Sektöründe Sürdürülebilir Büyümenin Sırrı: Çevik Dönüşüm”, çevik dönüşüm ile yeni nesil yönetim yaklaşımlarını işletme ihtiyaçlarına uyarlayarak işletmedeki potansiyeli ortaya çıkarmak ve hayata geçirmek için yapı sektöründe bir örnek teşkil edecek. Değişim Mimarı Kurucusu, İnovatif Yönetim Danışmanlığı Çevik Dönüşüm Koçu ve İşletme Mentoru Demet Demirer moderatörlüğünde düzenlenecek oturumda, Sigma Mühendislik Tasarım Departman Direktörü İlhan Ergüney, SOCAR Türkiye İnşaat Proje Baş Mühendisi Kadir Tolga Erpınar ve MAA Melike Altınışık Mimarlık Kurucusu ve Y. Mimar Melike Altınışık söz alacak.
Günün son etkinliği ise “Altın Mıknatıs Stant Tasarım Ödülleri”Ödül Töreni olacak. Rekabetin yoğun şekilde yaşandığı en verimli pazarlama ve pazarı öğrenme etkinliği olan fuarlarda, ürün ve hizmetlerin tanıtım ve pazarlanmasında fiziki olarak farklılaşmayı sağlayan ve görünürlüğü güçlendiren stant tasarımları ziyaretçilere büyük etki bırakmak için fırsat aracı haline dönüşürken, bu fırsatı en iyi şekilde değerlendiren firmalar Altın Mıknatıs Ödülü’nü kazanacak. İlk Yapı Fuarı’ndan bugüne düzenlenen ödül töreninin yanı sıra TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Elif Ersoy, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen, TMMOB İç Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Gül Merve Yılmazer, Renda Helin Design Kurucusu Yüksek İç Mimar Renda Helin Çilalioğlu Çizer ve Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (GMK) Genel Sekreteri, Pep Creative Design Studio Kurucusu Zeynep Tonguç tören kapsamında tecrübelerini aktaracaklar.