Yargıtay'dan Milyonlarca Kiracıyı İlgilendiren Emsal Karar

Yargıtay, kiraladığı evin kombisini söküp götüren kiracı hakkında hırsızlık hükmü veren yerel mahkemenin kararını bozarak suçu dolandırıcılık olarak nitelendirdi. Emsal teşkil eden kararla beraber eve ait bir eşyayı izinsiz götüren kiracılar dolandırıcı s

Eskişehir'de bir daireyi kiralamak biri, ev sahibiyle anlaştı. Maddi durumunun iyi olmadığını iddia eden kişi, kira bedelini daha sonra ödeyeceğini söyledi. Ev sahibinin ikna olmasıyla iki taraf kira sözleşmesi imzaladı. Ardından ev sahibi, kiraya verdiği dairenin boş olduğunu anladı. Kiracısına ulaşamayan ev sahibi, dairesinde bulunan kombinin de yerinde olmadığını fark etti.

Ev sahibininin şikayet etmesiyle gerçekleşen incelemede sözleşmede beyan edilen kimlik numarasının kiracıya ait olmadığı ortaya çıktı. İncelemede, kimlik numarasının kayıtlı olduğu bir kişinin de bulunmadığı ortaya çıktı.

Polis ekiplerinin araştırması üzerine ulaşılan kişiyle ilgili Eskişehir 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Mahkeme, sanığı hırsızlık suçundan hapis cezası verildi. Temyiz üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 2'nci Ceza Dairesi ise yerel mahkeme kararını bozdu.

KARARDA

Sanığın beyan ettiği kimlik numarasının herhangi bir kişiye ait olmadığı belirtilen Dairenin kararında, sanığın baştan itibaren dolandırıcılık kastıyla hareket ettiği kaydedildi.

Gerçek kimliğini saklayıp hileli eylemlerle müştekinin iradesini fesada uğratan sanığın daireyi teslim aldıktan sonra kombiyi söküp götürmesiyle menfaat temin ettiği belirtilen kararda, sanığın eyleminin Türk Ceza Kanununun 157/1'inci maddesinde düzenlenen dolandırıcılık suçunu oluşturduğu ortaya çıktı. 

Kararda, eylemin dolandırıcılık suçunu oluşturduğu gözetilmeden hırsızlıktan hüküm kurulmasının bozmayı gerektirdiği açıklandı.

Emlak Gündemi Haberleri

EGEMDER’den Elektronik İlan Doğrulama Sistemi Semineri
İzmir’de İlçe İlçe Konut Fiyatları Hesaplandı
Batı Çim’in Aliağa’daki Hazır Beton Santrali Projesi İptal Edildi
İşGYO’dan 2.7 Milyar TL’lik Gayrimenkul Satışı
Ev Alım-Satımda Usulsüzlüğe 6 Milyon Lira Ceza Geliyor!