Konut fiyatlarındaki artışın, arsa ve arazi yatırımlarını tetiklediğini belirten Golden Sign Kurucu Ortağı Gül Gül, yatırımcıların İstanbul’a yakınlığı ve nedeniyle Trakya bölgesinde sahil boyları ve ormanlık alanlara yakın arazi almaya yöneldiğini söyledi. Arsa ve arazi yatırımı yapmak isteyenlere uyarılarda da bulunan Gül, alım yaparken tek kriterin fiyat olmaması gerektiğine dikkat çekti.
Gayrimenkul değerler konusunda global yatırımcılara yatırım danışmanlığı hizmeti veren Golden Sign Kurucu Ortağı Gül Gül, konut fiyatlarındaki artışın, arsa ve arazi yatırımlarını tetiklediğini söyledi. Yatırımcıların, İstanbul’a yakınlığı ve nispeten düşük arsa maliyetleri nedeniyle Trakya bölgesinde sahil boyları ve ormanlık alanlara yakın arazi almaya yöneldiğini kaydeden Gül, bu alımların artarak devam ettiğini ifade etti.
Konut fiyatlarındaki hızlı artış sonucu elinde yeteri kadar birikimi olmayanların arsaya yöneldiğine dikkat çeken Gül, “Arsa ve araziye ilgi hep vardı ve uzun vadeli yatırım aracı olarak görülüyordu. Ancak şu anki şartlarda elindeki birikimi konut almaya yetmeyen kesim, parasını arsaya yatırarak değerlendirme yoluna gidiyor. Yatırım ve geri dönüş oranı yatırım doğru yerde yapılırsa mümkün oluyor” dedi.
Rayice uygun ve tekrar satılabilir olmalı
Yatırım yaparken doğru fizibilitenin önemine değinen Gül, doğru yerin tespiti, arsanın satın alınması, doğru zamana kadar bekletilmesi ve satılması gibi kritik detaylardan oluşan arsa yatırımlarında lokasyonun da oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Arsa ve arazi yatırımı yapmak isteyenlere uyarılarda bulunan Gül, alım yaparken tek kriterin fiyat olmaması gerektiğini söyledi.
Yatırım yapılacak arsanın rayicine uygun ve tekrar satılabilir olmasının önemine dikkat çeken Gül Gül “Arazi satışları artan taleplerle devam ediyor. Arazi yatırımı en nihayetinde enflasyonist bir ülke olduğumuzdan her zaman yatırımcı için güvenli bir liman. Ancak burada önemli olan; düzgün bir fiyatla alım yapabilmektir. Sapa bir yerden alınan bir arazi bile kar edebilecekken, dikkat edilmesi gereken konu alınan malın tekrar satılabilme kapasitesidir. Yani ucuz alacağım diye rağbet görmeyen bir yerden arazi sahibi olmak, araziyi tekrar elden çıkarma dönemi geldiğinde yeterince alıcı bulamamakta ve çoğu zaman alış fiyatının bile altına elden çıkmaktadır. Önemli olan alınan arazinin çok ucuz olması değil, piyasa rayicinde ve tekrar satılabilir olmasıdır” dedi.
Arsaya olan ilginin artarak devam edeceğini düşündüklerini belirten Gül Gül, her bütçeye göre bir yatırım imkanı olması bu taleplerin artmasındaki en önemli etkenlerden biri olduğunu söyledi.
“Çanakkale Köprüsü de değeri arttırıyor”
Çanakkale Köprüsü’nün önemine değinen Gül, bugüne kadar bölgede sadece deniz yoluyla ulaşım sağlanırken şimdi dünyanın en uzun köprüsünün inşa edildiğine dikkat çekti.
Trakya bölgesinin köprü sayesinde değerinin daha da arttığını hatırlatan Gül “İstanbul-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir hattı boyunca devam eden otoyol ve çevre yollar da bölgede gayrimenkul piyasasını direkt olarak etkileyen kriterleri oluşturuyor. Ayrıca Gebze-İzmir Otoyolu bağlantısı da düşünüldüğünde Marmara ve Ege Bölgeleri, tüm Türkiye'yle direkt ve kesintisiz bağlanmış olacak. Bu durum başta lojistik sektörünü de etkileyecek.