Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2023 yılı Ekim ayında İzmir’de 5 bin 192 olan konut satışı 2024 yılı Ekim ayında % 66,8 artarak 8 bin 658 oldu. 2024 yılında konut satışlarının azalması nedeniyle fiyatlar da son çeyreğe kadar yatay bir seyir izliyordu. 2025 yılında faizlerin düşerek ve konut fiyatlarının artacağı düşüncesiyle nakit parası olanlar Ekim ayıyla birlikte güvenli liman olan gayrimenkule yöneldi. Mevduatta durmanın riskli olduğunu düşünen yatırımcıların bu yıl bitmeden son fırsatı değerlendirmek için harekete geçtiklerini belirten İzmirli inşaat sektörü temsilcileri, gayrimenkul satışlarının son çeyrekte yükseldiğine dikkat çekiyor.
İMKANI OLANLAR HAREKETE GEÇTİ
Coordinat Yapı Kurucu Ortağı Caner Tan, “Elinde nakit parası olanlar Aralık ayına kadar fiyatlar artmadan ev almak için harekete geçti. Konut talebi yılın ilk 3 çeyreğinde yüksek banka faizleri nedeniyle durağan gitti. Son çeyrekte gayrimenkul sektöründe hareketlenme başladı. Birikimini, kur korumalı mevduat veya diğer yatırım araçlarında değerlendirenlerin son aylarda gayrimenkule yöneldiğini görüyoruz. Şu anda dövizde de bir hareketlenme bulunmuyor. Nakit parası olanlar mevduatta durmanın da riskli olduğunu düşünüyor. Dolayısıyla nakitte kalmak yerine gayrimenkule yöneliyor. Şu anda satılan konutlar aslında yapım maliyetlerinin altında fiyatlara satılıyor. İzmir'in hangi ilçesinde olursa olsun enflasyon nedeniyle şu anda satılan fiyatta konut yapmamız artık mümkün değil. Ülkedeki ekonomik ortam nedeniyle yatırımcılar konutların bir kez daha zamlanmasını beklemeden harekete geçmiş durumda. Köprüden önce son çıkış mantığıyla Aralık'tan önce evimizi alalım diyorlar” ifadelerini kullandı.
KONUT İHTİYACI DEVAM EDİYOR
Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı, “Barınma en temel ihtiyaçların başında geliyor. Konuta olan talep her zaman olduğu gibi devam ediyor. Bu nedenle Türkiye'de inşaat sektörü asla bitmeyecek. İnsanlar bir süredir ekonomik nedenlerden ötürü erteledikleri konut alımları için son aylarda harekete geçti. 2025 yılında bu fiyatlara ulaşamayacaklarını düşünüyorlar. Türkiye'nin yapı stoğunun yenilenmesi için yeni bir konut stratejisi uygulanması gerekiyor. Türkiye'nin tamamı deprem bölgesi üzerinde ve bina stoğumuz eski. Farklı illerde yaşanan depremler nedeniyle binalar yıpranıyor. Avrupa'ya, İngiltereye bakıyorsunuz binalar 100 yaşında ama hala ayakta. Türkiye'de ise bir binanın ömrü ortalama 30 yıl. İnşaat sektöründe yeni bir strateji belirlenmeli. Sağlam ve uzun ömürlü konutlar yapılmalı. Sürekli konut yıkıp yenileyecek kadar zengin bir ülke değiliz. Mutlaka belli ölçüde tasarruflar yapılmalı. Daha sürdürülebilir ve ulaşılabilir bir konut sistemi planlanmalı” şeklinde konuştu.
GAYRİMENKUL EN GÜVENİLİR YATIRIM ARACI
Sirius Yapı A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öncü, “Gayrimenkul her zaman en güvenilir yatırım aracıdır. Bu nedenle, son dönemde talepler de arttı. Kredi faizlerinin düşmesinin konut fiyatlarını da tetikleyeceği beklentisiyle elinde nakit parası olanlar gayrimenkule yöneldi. Yıl genelinde konut satışlarında bir düşüş söz konusuydu. Yılın son çeyreğinde ise sektörde bir hareketlenme oldu. Gayrimenkul orta ve uzun vadede banka faizlerinin ve diğer yatırım araçlarının üzerinde getirisi bulunuyor ve risk unsuru barındırmıyor. İzmir'in artan nüfusu ve aldığı nitelikli göçle birlikte konut ihtiyacı da geçerliliğini koruyor. Ulaşım, eğitim, ticaret ve sosyal avantajları nedeniyle Çiğli - Menemen aksındaki arsa ve konutlar da giderek değer kazandı” değerlendirmelerinde bulundu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANMALI
Tanyer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer, “Sektör genelinde yüksek maliyetler ve arsa fiyatları gibi nedenlerle konut arzı düştü. Yeni ve uygun maliyetli arsa alanlarının açılması konut fiyatlarını aşağıya çekecektir. Bu nedenle İzmir'de kentsel dönüşüm projelerinin artırılması gerekir. Birikimlerini bankada değerlendirmeyi tercih eden yatırımcılar artık elde ettikleri mevduatlar neticesinde gayrimenkule dönmeye başladı. Çünkü, gayrimenkul her zaman daha karlı ve güvenilir bir yatırımdır. Özellikle gelişmekte olan bölgelerde yapılan yatırımlar her zaman kazandırır. 30 yıldır temelden konut satıyoruz. Tanyer Yapı'nın bütün projeleri yatırımcılarına kazandırdı. Her yaptığımız projede taahhütlerimizi fazlasıyla yerine getirdik. Her zaman takip edilen ve yatırımcılarıyla güvene dayalı bir iletişim içinde olan bir firmayız” dedi.
SEKTÖR ZOR BİR YIL YAŞADI
Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı (GHO) Genel Müdürü Özkan Yalaza, “2024'ün ilk yarısında konut sektöründe genel anlamda bir durağanlık yaşandı. Bankalarda mevduata verilen yüksek faizler konuta olan talebi azaltmıştı. Bu nedenle konut fiyatları da sabit kaldı. Son dönemde kamu banka faizlerinin düşmesi de konut fiyatlarının artacağına yönelik beklentiyi artırdı. Elinde kısıtlı bütçesi olanlar bile konut almak için harekete geçti. Konut arzının düşüklüğü nedeniyle kira fiyatları da çok arttı. Bu nedenle kira yerine ev satın almayı tercih edenler de oldu. TÜİK'e göre konut satışları Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 67'lik bir artış gösterdi. Buna rağmen sektör adına zor bir yıl yaşadık. GHO olarak yeni ofis ve danışmanlarla hizmet ağımızı genişlettik. Başarı grafiğini daha da yükselttik” diye konuştu.
İKİNCİ EL KONUTLARA TALEP ARTTI
FCTU Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Okay, “İzmir'de özellikle ikinci el konutlara talep arttı. Bunda şehir dışından gelerek İzmir'e yerleşenlerin payı da var. Yatırımcılar her zaman güven arar. Bu nedenle artık banka faizlerinden uzaklaşarak gayrimenkule yönelme eğilimi arttı. FCTU olarak konut, ticari alan, arsa kiralama ve satışları, profesyonel tesis yönetimi gibi konularda uzman bir ekiple hizmet veriyoruz. Ayrıca Mülk Yönetimi departmanımız ile çoklu gayrimenkulleri olan büyük yatırımcıların kiralık mülklerinin kiralama - kira takibi süreçlerini de yönetiyoruz. Profesyonel tesis yönetimi kapsamında 2024 yılında yüzde 35 büyüdük. Son 3 yılda ise büyüme rakamımız yaklaşık yüzde 200 oldu. Şu anda 180 personelle, İzmir'in önemli site, plaza, iş merkezinde profesyonel yönetim hizmetleri sunuyoruz. İzmir genelinde 32 site ve 3 bin bağımsız bölümün yönetimini yapıyoruz. Öncelikle İzmir’deki yapılanmamızı tamamlamak istiyoruz. Sonrasında tesis yönetimi hizmetlerimizi İstanbul, Ankara, Bursa ve Antalya'ya da ulaştırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.