Yeni Çeşme Projesi İçin Mahkemeden Önemli Karar!

Çeşme Yarımadası’nda hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Turizm Projesi ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. TMMOB, EGEÇEP ve vatandaşların açtığı ortak davada mahkeme keşif yapmaya karar verdi.

Danıştay 6. Dairesi,122 bin hektarlık orman, mera, hazine arazileri, deniz alanı ve kıyıları kapsayan yüzde 92,8’i kamuya ait alanda Cumhurbaşkanlığı’nın almış olduğu Çeşme Turizmini Koruma ve Geliştirme Kararı’nın iptali talebiyle açılan davada keşif kararı verdi. Keşfin 27 Ekim’de yapılacağı açıklandı. 

Danıştay kararını sosyal medya hesabından paylaşan davanın avukatlarından Şehrazat Mercan, İzmir ve Çeşme halkını gelişmelerle ilgili bilgilendireceklerini söyledi. 

Yarımada 2019’da bir Cumhurbaşkanı kararnamesiyle “Çeşme Kültür ve Turizm Bölgesi” ilan edildi. 2020’de yeni bir kararla bölge sınırı genişletildi. “Çeşme Kültür ve Turizm Bölgesi” 16 bin 624 hektarlık bir alanı kapsıyor. Bu alan yarımadanın yüzde 55’ini oluşturuyor. 

2017 öncesinde yarımadanın neredeyse yarısı 1.derece doğal sit alanı olarak tanımlanmış iken, 2017 yılında nitelikli ve sürdürülebilir koruma alanı olarak değiştirildi. Şu anda nitelikli koruma alanı 2157 hektar, sürdürülebilir koruma alanı 2116 hektar. Arkeolojik alan büyüklüğü de 316 hektar. Proje kara ile de sınırlı kalmamış 47 km’lik kıyıyı ve deniz alanını da kapsayacak şekilde düzenlenmiş.

Parsel satışlarından 1 milyar dolarlık gelir bekleniyor

Kültür ve Turizm Bakanı’na göre bölge 2021 yılında yani bu yıl içinde planlanacak, 2023 yılında ise hayata geçirilecek.  Planlama dahilinde bölge, parseller halinde yatırımcılara tahsis edilecek. Bu tahsis işleminden 1 milyar dolar elde edileceği varsayılıyor. Elde edilen bu parayla içme ve kullanma suyu temini de dahil olmak üzere bölgenin altyapısı yapılacakmış. Artan parayla da İzmir Kemeraltı ve Agora’nın kalkınması için harcanacakmış.  Bakanın diğer bir vaadi ise yerliden daha çok yabancı turiste hitap eden 100 bin yatak kapasitesi ve en az 100 bin yeni istihdam. Projenin esasını ise 20 adet golf sahası oluşturuyor. Yaklaşık 3000 hektar alan golf sahalarına ayrılacak.  Ayrıca Spor tesisleri, müze, motor sporları pisti, opera, bale, sinema, tiyatro salonları, agro turizm alanları, tema park ve plato alanları, sağlık merkezleri, hastane, yat limanı, bilişim teknolojileri serbest bölgesi gibi birçok ilave yatırımlardan söz ediliyor.  Cannes gibi bir turizm merkezi hayal ediliyor. 

Çeşme Belediye Başkanı dahil, Çeşmelilerin önemli bir kesimi bakanın hayalini kurduğu bu projenin Çeşme’nin geleceğini olumlu etkileyeceğini düşünerek projeyi olumlu görüyor. Hatta Belediye Başkanının projeye karşı çıkanlara yönelik kullandığı ifadeler bu projeye yaklaşımını da ortaya koyuyor.

Arsa-Arazi Haberleri

Tapusu Olana Devlet 'Kira' Ödeyecek
Bayraklı'da 375 Hektarlık Alan Orman Statüsünden Çıkarıldı
İZTO ve Bakanlık Anlaştı, Askeri Arazinin Devri Yapılacak
Emlak Konut GYO Çeşme’de 1,5 milyar TL Değerinde 17 Arsa Satın Aldı
TOKİ 'İlk Evim Arsa' Projesinde Önemli Gelişme!