Yeni İmar Yönetmeliği İzmir'de Masaya Yatırıldı

Müteahhitler Federasyonu ve Çevre Şehircilik Bakanlığı ortaklığıyla düzenlenen Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği toplantısına 30 ilçe belediyesinin imar birimleri ve sektör temsilcileri katıldı.

Müteahhitler Federasyonu'nun (MÜFED), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortaklaşa düzenlediği Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Bilgilendirme Toplantısı Wyndham Grand İzmir Otel'de gerçekleştirildi.

Toplantıda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü İmar Düzenleme Dairesi Başkanlığı İmar İnceleme 3'üncü Şube Müdürü Fatih Yoldaş ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü İmar Düzenleme Dairesi Başkanlığı Mimar Önder Şahin, 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği hakkında sektörü aydınlattı.

Yoğun ilgi gören toplantıya İzmir Büyükşehir belediyesi, 30 ilçe belediyesinin imar müdür ve mimarları, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası temsilcileri, İnşat Müteahhitleri Konfederasyonu'na bağlı dernek başkanları ve İzmir Müteahhitler Federasyonuna bağlı dernek başkanları ile İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bürokratları katıldı.

AMAÇ SORUNLARI EN AZA İNDİRMEK

MÜFED olarak yürürlüğe giren yönetmelikle ilgili taraflarca anlaşılmayan bazı hususların olduğunu gördüklerini ve yapılacak işlemlerde yaşanabilecek sorunları en aza indirmek amacıyla bir bilgilendirme toplantısı yapmaya ihtiyaç duyduklarını aktaran Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyon Başkan Yardımcısı Necip Nasır, amaçlarının tüm tarafların bilgilenerek uyumlu bir işbirliği içinde yol almalarını sağlamak olduğunu söyledi.

Süreç başladığı andan itibaren MÜFED olarak talepleri aldıklarını ve her ilçede kendine göre sorunlar bulunduğunu tespit ettiklerini kaydeden Nasır, ''Yeni yönetmeliğin avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Biz hem artılarını, hem de eksilerini detaylı bir şekilde inceliyoruz. Yaptığımız çalışmalarla elde ettiğimiz sonuçlar doğrultusunda hareket ediyor ve üyelerimize bu bilgileri aktarıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, Müteahhitler Konfederasyonu ve federasyonumuza gelen talepleri ilettik ve iletmeye devam edeceğiz. Konfederasyonun Türkiye genelinde 51 Birlik, 120 bin müteahhit üyesi mevcut ve sivil toplum örgütü olarak kurumlar arasında köprü rolü üstlenerek sorunların çözümü için çaba gösteriyoruz” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRISI

İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan ise İzmir'in sağlıklı yapılaşması ve kentsel dönüşümü tamamlaması için atılacak daha çok adımın bulunduğunu vurguladı.

Bugüne kadar birçok şehrin karşılıklı görüşmeler eşliğinde dönüşümünü büyük oranda tamamladığına dikkat çeken Varan, ''Deprem denince özellikle İzmir'de aklımız gidiyor. Bugüne kadar yaşadığımız depremlerde ülke olarak Gayri Safi Milli Hasılamızın (GSMH) yüzde 15'ini kaybettik. Binlerce canımız gitti. O zaman ne bekliyoruz?'' diyerek tüm taraflara kentsel dönüşümde yer almaları için çağrıda bulundu.

15 YILDA TAMAMLAMALIYIZ

Cambridge Üniversitesi'nin açıkladığı araştırmaya da dikkat çeken Varan, ''İzmir dünyanın en riskli kentleri arasında 42'nci sırada. Bunun en büyük nedeni ise deprem. İzmir'in yüzde 65 - 70'lik kısmı riskli alanda. Olası bir büyük depremde 30 milyar dolar kaybımız olacak. Yılda 25 bin konut yaparak dönüşümü 15 yılda tamamlamamız gerekiyor. Bu gücümüz var. Biz dönüşümü tamamladığımızda çevre, kirlilik ve trafik gibi kentin can alıcı sorunlarını da çözmüş oluruz'' ifadesini kullandı.

Bilgilendirme toplantısı Bakanlık yetkilileri Fatih Yoldaş ile Önder Şahin'in Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne ilişkin sunumları ve soru - cevap kısmının ardından son buldu.

İmar Haberleri

Çeşme'de 439 Dönüm Arazi İmara Açıldı!
İzmir'de Yüzde 20 Emsal Artışı İptal Edildi!
İmar Hakkı Transferi Hangi Arsaları Kapsıyor?
İmar Hakkı Transferinde Ekonomik Değer Esas Alınacak
6 Soruda İmar Hakkı Transferinin Tüm Detayları