Zincir Marketlere Uygulanan Cezalar İnşaat Sektöründe Tekelleşen Firmalara da Uygulanmalı

Müteahhitler Federasyonu başkanı İsmail Kahraman, gıda sektöründe tekelleşen zincir marketlerin takibe alınıp cezalandırılması gibi inşaat sektöründe de tekelleşen firmaların denetlenmesini ve haksız zam yapanların cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Müteahhitler Federasyonu genel başkanı ve İzmir Ticaret Odası yönetim kurulu üyesi İsmail Kahraman ile Müteahhitler Federasyonu Genel Sekreteri ve İzmir Ticaret Odası meclis üyesi Ferhat Özmen inşaat maliyetlerindeki fahiş fiyat artışları ve faiz indirimi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İnşaat malzemelerindeki fahiş fiyat artışları yüzünden ne proje üretebildiklerini ne de kentsel dönüşüm projelerine teklif verebildiklerini ifade eden İsmail Kahraman devletin firmaları denetim altına almasını ve haksız zam yapan firmaların cezalandırılması gerektiğini ifade etti. Kahraman konu ile ilgili şu ifadelere yer verdi, “Bakanlığımız nasıl gıda sektöründe birtakım denetimler yapıp tekelleşen markalara ağır cezalar uyguladıysa inşaat malzemeleri sektöründe de tekelleşmiş olan bazı sektörlerin denetlenmesini ve fahiş fiyat artışlarının önüne geçilmesini istiyoruz. İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotifidir. Ülkemiz deprem kuşağında. Yakın zamanda bir deprem yaşadık. Şehirlerimizi depreme hazırlamalıyız. Yüzde 65-70 seviyesinde olan riskli yapı stoğumuzu yenilememiz gerekiyor. Bu fahiş fiyatlarla kenti nasıl dönüştüreceğiz. Vatandaşımıza güvenli konutlar nasıl yapacağız? Şu anda kentsel dönüşüm yapamıyoruz. Elimiz kolumuz bağlanmış durumda. Hem inşaat maliyetleri hem de faiz konusunda hükümetimizden destek bekliyoruz. Kentsel dönüşümün önündeki engeller kaldırılmalı.”

FAİZLER YÜZDE 1’İN AŞAĞISINA DÜŞERSE İNŞAATLAR YENİDEN BAŞLAR

Kamu bankalarının faiz oranlarını 0,99 seviyesine indirmesi çağrısında bulunan Kahraman sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Kamu bankalarının faiz indirimlerini çok olumlu karşılıyoruz. Özel bankaların da faiz indirimi yapmasını bekliyoruz. 1.29 faiz oranı hala çok yüksek. Faiz oranlarının 0,99 seviyesine düşürülmesini bekliyoruz. Faizlerin yüzde 1’in aşağısına düşmesi ile piyasa canlanacaktır. İnşaat maliyetlerindeki artışlardan dolayı müteahhitler proje üretmiyor. Faiz indirimi sektörde bir sinerji yaratıp projelerin başlamasını sağlayacaktır. Her ne kadar İnşaat maliyetlerinde bir istikrar olmasa da faiz indirimi sağlandığında müteahhit ‘insanların alım gücünü kolaylaştırıyor’ düşüncesiyle yatırımlarına devam edecektir. Bu şekilde iç piyasada ekonominin çarkları dönmüş olacak.”

MECLİS KARARI YERİNE PLAN TADİLATI

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin K sınırları içerisindeki riskli yapılara parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı kararını desteklediklerini belirten Kahraman bir de uyarıda bulundu. Kahraman, “Emsal artışını destekliyoruz. Vatandaşın evini dönüştürmesini kolaylaştıracaktır. Fakat biz emsal artışının meclis kararları ile değil plan tadilatları ile yapılmasını doğru buluyoruz. TMMOB’a bağlı odalar emsal artışına itiraz edeceklerini ve yargıya taşıyacaklarını açıkladılar. Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıkması durumunda herkes sıkıntı yaşayacak. Yüzde 30 emsal artışı verildikten sonra binalar yıkılacak. Bina yıkıldı, malikler kiraya çıktı, inşaat başladı ve mahkeme bir anda yürütmeyi durdurma kararı aldı. Böyle bir senaryo ile karşı karşıya kalırsak ne olacak? Mahkemeye intikal edilmeyecek şekilde plan tadilatları yapılmalı. Plan notlarına işlenirse itirazların önüne geçilmiş olur” dedi.

GÜVENSİZ ORTAMDA KİMSE İŞ YAPAMAZ

MÜFED genel sekreteri Ferhat Özmen de inşaat sektörünün toparlanması ve yatırımlara başlanması için istikrarlı bir ortam oluşturulması gerektiğine dikkat çekerek şu sözlere yer verdi, “ İnşaat maliyetleri çok fazla arttı. Bu maliyetleri düşürmek mümkün gözükmüyor. Maliyetlerin bir yerde durmasını bekliyoruz. Şu anda kimse inşaat yapamıyor. 1 ay sonrası için kimse fiyat veremiyor, kimse maliyetin ne olacağını öngöremiyor. Herkes yatırımlarını beklemeye aldı. Bu güvensiz ortamda kimse iş yapamaz. İnşaat malzemesi üreticilerinin enerji maliyetlerinin yükseldiğinin farkındayız. Ancak enerjiye gelen zam oranında zam yapmak doğru değil. Enerji maliyeti yüzde 50 artıyor hemen fiyatları yüzde 50 artırıyorlar. Halbuki işgücü maliyeti ve hammadde fiyatı artmamış. Enerji maliyetinin toplam maliyet içerisinde payı en fazla yüzde 30-40 oluyor. Sadece enerji maliyeti artarken enerji maliyetindeki artış kadar zam yapılmasını haksızlık.”

VERGİ KONUSUNDA CİDDİ BİR KAMBURUMUZ VAR

Yılbaşında vergilere yüzde 30 zam yapılacağı söylentileri ile ilgili de konuşan Özmen, “Yılbaşında vergilere yüzde 30 civarında zam yapılacağı konuşuluyor. Zaten vergi konusunda ciddi bir kamburumuz var. Piyasanın canlanması için vergi indirimi beklerken tüm vergilere yüzde30 zam gelirse bunun altında iyice ezileceğiz. Önümüzü görebilmemiz lazım. TEFE-TÜFE’yi aşmayacak şekilde bir zam görmemiz lazım. Kontrolsüz zamlar piyasayı durağanlaştıracak” sözlerine yer verdi.

Faizde psikolojik eşiğimiz yüzde 1 olduğunu, yüzde 1’in altına düşmediği sürece insanlar faizi hep yüksek gördüğünü belirten Özmen kimsenin yüzde 1’in üzerinde faiz yükünün altına girmek istemediğini, faizin yüzde 1’in altında olması gerektiğini söyledi.

Emlak Gündemi Haberleri

İzmir Büyükşehir’den İZBETON Açıklaması: Projeler Tamamlanacak
Ege-Koop'ta yeni dönemin ilk toplantısı tamamlandı
Emlak Vergisi’nin Son Ödeme Tarihine 10 Günden Az Süre Kaldı
Geriye Dönük 5 Yıllık Emlak Vergisi İadesini Alabilirsiniz
İnşaat Ruhsatı Verilen Bina Sayısı Yüzde 18,8 Azaldı