Sitelerde Ortak Alanlar Kapandı, Aidatlar Düştü

Sitelerde Ortak Alanlar Kapandı, Aidatlar Düştü

Koronavirüs salgını sonrasında konut projelerinde de spor salonu, hamam, sauna, oyun alanları, restoranlar ve kafeler hizmete kapatıldı. Bazı site yönetimleri de aidat ve ortak alan giderlerinde yüzde 10-15 indirime gitti.

A+A-

Koronavirüs salgını sonrasında spor salonu, hamam, sauna, oyun alanları, kafeler ve restoranlar gibi insanların toplu olarak vakit geçirdiği birçok alan kamu kararıyla geçici olarak hizmete kapatılmıştı.

Bu karara yüzlerce kişinin bir arada yaşadığı siteler de uydu. Fakat sitelerde yaşayanlar bu alanların kullanımı ve giderleri karşılığında belirli tutarlarda aidat ödüyor. Bu tip ortak alanların kapatılmasıyla giderler de düşünce birçok sitede aidatlar yüzde 10-15 oranında düştü. Sitelerdeki ticari alanların ve sosyal tesislerin kapatılmasıyla beraber kullanılan elektrik, doğalgaz ve su da azalmış oldu. Site yönetimleri de yaşanan bu düşüşü site sakinlerine yansıtıyor. Çoğunlukta Teknik Yapı projeleri olmak üzere 21 markalı konut projesinde tesis yönetim hizmeti veren Aktif Yaşam’ın verilerine göre, ortak alan, su ve doğalgaz tutarlarında son 15 günde yaklaşık yüzde 20, elektrik harcamasında ise yüzde 5 düşüş gözlemlendi.

Zam yapmadılar

Site aidatlarını oluşturan personel giderleri, sigorta gibi giderler sabit kalsa da ortak alan harcamaları azalınca konut sahiplerine yüzde 10-15 oranında indirim yansıdı. Bazı site yönetim şirketleri de zam yapmama yolunu seçti. Hizmet verilen sitelerde yıl genelinde enflasyon oranında (yüzde 12.37) zam yapmayı planlayan bazı firmalar, koronavirüs salgını sonrasında zamlarını yüzde 5 seviyelerine çekti. Örneğin geçen sene 100 TL aidat veren bir daire sakini, bu yıl 112.3 TL yerine 105 TL ödeyecek.

Kapatılan işletmeden kira alınmıyor


Aktif Yaşam Genel Müdür Vekili Osman Coşkun, ekonomik tedbirler aldıklarını dile getirerek, “Mevcut icra takiplerini ikinci bir talimata kadar durdururken, site içlerinde hizmet veren ve zorunlu olarak kapatılan kafe, berber, kuaför, sosyal tesis kiracılarından kapalı oldukları sürece kira alınmaması yönünde yönetim kurullarına teklif sunduk. Sitelerin çoğunluğu bu tavsiyeye uyarak ticari ünitelerden alınan kira ve aidatları 3 aylığına iptal etti” şeklinde konuştu.

İndirim alamayan site sakini ne yapacak?

Birçok site yönetimi kendisi karar alarak aidatlarda bazı indirimlere gidiyor. Fakatindirim yapmayan siteler de var. Peki böyle bir durumda site sakinleri ne yapmalı? Uzmanlara göre, bu sosyal alanları kullanamayan malikler, site yönetiminden olağanüstü genel kurul talep edip aidatlarda indirim veya erteleme talep etme hakkına sahip.

Ödenmezse ne olur?

Apartman aidatlarının zamanında ödenmesi Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yasal bir yükümlülük. Aidatı ödemekten kaçınan her kat malikine karşı diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici, dava açma hakkına sahip. Site sakinlerinin aidatını düzenli ödememesi halinde icra takibi de başlayabilir. Apartman aidat borcunun icra yoluyla tahsil edilmesinde birikmiş borcun ayda yüzde 5 gecikme faizi ile ödenmesi gerekli.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.