Suudi İnşaat Projelerinin Bazılarında Boyut Küçülebilir

Suudi İnşaat Projelerinin Bazılarında Boyut Küçülebilir

Suudi Arabistan’da bazı inşaat projelerinin boyutunun küçülmesi bekleniyor. Hükümet yetkilileri bunun birçok sebebe dayandığını belirterek, kararın önümüzdeki günlerde verileceğini bildiriyor

A+A-

Son aylarda Suudi Arabistan, Vizyon 2030'un merkezini oluşturan geniş çöl projesi Neom'a dair planlarını küçültmüş gibi görünüyor. BBC’de yer alan bir habere göre; Bu, Körfez devletinin fiili hükümdarı Prens Muhammed'in ülke ekonomisini petrole bağımlılıktan uzaklaştırmak için öncülük ettiği ekonomik çeşitlendirme programı. Suudi Arabistan, Neom'un yanı sıra trilyonlarca dolar değerinde 13 büyük inşaat projesi, kendi deyimiyle "giga projeleri" de geliştiriyor. Bunlar arasında başkent Riyad'ın eteklerindeki bir eğlence şehri, Kızıldeniz'de çok sayıda lüks ada tesisi ve diğer turistik ve kültürel yerler bulunuyor. Ancak düşük petrol fiyatları hükümet gelirlerini etkileyerek Riyad'ı bu projeleri yeniden değerlendirmeye ve yeni finansman stratejileri keşfetmeye zorladı.

AŞIRI İDDİALI PROJELER OLACAKTI

Hükümetle bağlantılı, adının açıklanmasını istemeyen bir danışman projelerin gözden geçirildiğini ve yakında bir kararın verilmesinin beklendiğini söyledi. "Karar birçok faktöre dayanacak. Fakat yeniden bir ayarlama yapılacağına şüphe yok. Bazı projeler planlandığı gibi ilerleyecek ancak bazıları gecikebilir veya küçülebilir.” Neom'un danışma kurulunda yer alan eski bir bankacı olan Ali Shihabi, Vizyon 2030 kapsamındaki projeler için belirlenen hedeflerin kasıtlı olarak aşırı iddialı olacak şekilde tasarlandığını söylüyor: "Sadece bir kısmının zamanında teslim edileceğinin açıkça anlaşıldığı, aşırı iddialı projeler olması gerekiyordu. Ancak bu kısım bile önemli.”

GELECEKTE ZOR OLACAK

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Suudi Arabistan eski şefi ve şu anda Arap Körfez Ülkeleri Enstitüsü'nde misafir araştırmacı olan Tim Callen, Neom ve diğer büyük ölçekli projeler için sermaye artırmanın gelecekte zor olacağını söylüyor. Ülke aynı zamanda PIF'e fon akışını sürdürmek için devlet tahvili satışına da güveniyor. Diğer zorluk ise doğrudan yabancı yatırımın hedeflerin çok altında kalmasıydı, bu da Riyad'ın özel şirketlerden ve uluslararası yatırımcılardan fon çekme mücadelesinin altını çiziyor. Callen, "Yatırımcıları aşırı iddialı buldukları projelere girmeye ikna etmek çok zor olacak" diyor ve ekliyor: "Geri dönüşlerinizin nihayetinde nereden geleceği belli değil." Ülkenin Maliye Bakanı Muhammed Al-Jadaan, hükümetin bir "egosu" olmadığını ve ekonomisini gerektiği gibi dönüştürmek için Vizyon 2030 planını uyumlandıracağını söyledi. "Rota değiştireceğiz, bazı projelerin kapsamını genişleteceğiz, bazı projelerin ölçeğini küçülteceğiz, bazı projelerin hızını artıracağız" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.