Tapu Harcı Nedir? Tapu Harcı Nasıl hesaplanır ?
2017 yılında tapu harcı ödemek isteyenler dikkat! Tapu harcı nedir, nasıl hesaplanır, e-tahsilat ile tapu harcı nasıl ödenir
Tapu Harcı gayrimenkul alım satımı esnasında oluşacak değere göre hesaplanarak Tapu Müdürlüğü’ne veya ilgili bankaya yatırılır. 492 sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı olarak tapu işlemelerinde tapu harcı ödenmesi zorunludur.
Tapu harcı gayrimenkulün değerine göre hesaplanır. Buna göre belirlenen değer üzerinden alıcı ve satıcı ayrı ayrı binde 20 öderler. Örneğin 100 bin TL’lik bir alım satım işlemi için alıcı ve satıcı ayrı ayrı 2 bin TL, toplamda 4 bin TL’yi tapu harcı olarak yatırmalıdır. Ayrıca sabit olarak döner sermaye ücretide Tapu Müdürlüğü’ne ödenir.
Gayrimenkul alım satım işleminin gerçek değer üzerinden gösterilmesi gerekiyor. Bu değer emlak vergi değerinden düşük olamadığı gibi hatalı uygulamlarda hem alıcı hem satıcıya ceza uygulaması söz konusu olacaktır. Emlak Vergi değerinin altında olan gerçek alım satım rakamlarında ise Tapu Harcı emlak vergi değerinden ödenmeli ve gayrimenkulün gerçek değeri Tapu Memuruna söylenerek yazılması istenmelidir.
Tapu Harçları, vergi dairelerine, Maliye Bakanlığı’nın yetki verdiği Bankalara yatırılabilir. Tapu Müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasıda bulunmaktadır. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.
Tapu işlemleri için Alo 181 telefon ya da internet üzerinden randevu alınabiliyor.
Ayrıca, internet üzerinden https://randevu.tkgm.gov.tr adresinden online başvuru yaparakta randevu alabilirsiniz. Adınıza gönderilecek SMS ile size verilen gün ve saatte tapu işlemlerininizi gerçekleştirebilirsiniz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.