Tapusuz İlçeler!
Son bira aydır tapuya işiniz düştü mü bilmem… Gayrimenkul işiyle uğraşanlar muhakkak bir veya birkaç kez tapu müdürlüğüne gitmişlerdir. Aynı çileyi bir veya birkaç kez çekmişlerdir.
Karşıyaka, Çiğli, Karabağlar, Buca ve Gaziemir tapu müdürlükleri yaklaşık 1 ay kadar bir süre önce Alsancak’a taşındı. Taşıma kararı alan yetkililerin gayeleri nedir bilinmez. Neden 5 ilçeyi başka bir ilçeye taşıdılar bir açıklama yapan olmadı.
Yetkililer on binlerce insanı etkileyecek kararlar aldığında 2-3 kez düşünmeli. Kendi oturduğu makamın rahatlığıyla başkasını zora düşürecek kararlar vermemeli. Verdiği kararın sonuçlarını, bu sonuçların kimi ne kadar etkileyeceğini de bir daha, bir daha düşünmeli. 5 ilçedeki tapu müdürlüklerini Alsancak’a taşıma kararı verenler Alsancak’taki trafik ve otopark sorunundan tamamen mi habersiz? Bu kararı alanlar ömürleri boyunca hiç Alsancak’a gittiler mi? Bu kararla hem Alsancak’a hem de tapuya işi düşen vatandaşa zulmettiler.
İzmirlilerin hepsi Alsancak trafiğini bilir. Sabah mesai başlangıcında ve akşam mesai çıkışında Alsancak trafiği tam bir keşmekeştir. Anadolu Caddesi, Ankara caddesi, Yeşildere caddesinin kesişim noktasında yer alan Alsancak’ın gün içi trafiği de eksik olmaz. Bu trafik yoğunluğuna paralel olarak ciddi bir otopark sorunu da oluşmuş durumda. Hatta otopark sorunu o kadar büyük ki, bu sorunu biraz rahatlatmak amacıyla Kahramanlar otoparkından Alsancak’a belediye tarafından 10 dakikada bir ücretsiz ring seferleri yapılıyor.
Bir yandan buradaki trafik ve otopark sorununu çözmeye çalışılırken diğer yandan Tapu Kadastro Müdürlüğü bu trafik ve otopark sorununa ciddi bir yük bindirdi.
Alsancak’ta 6 ilçenin tapu müdürlüğü bulunuyor. Bu tapu birimlerinde her gün ortalama 150-200 işlem gerçekleşiyor. Her bir işlem için alıcı, satıcı, eksper ve ipotek görevlisi olmak üzere 4 aracın geldiğini varsayarsak (Ki bu en minimum hesaptır. Çoğu zaman emlakçı, çok ortaklı gayrimenkullerde ortaklar, aileden ve akrabalardan da gelenler de olur) bu günlük ekstra 3000’den fazla aracın Alsancak’a giriş yapması demek oluyor. Zaten kendi kendine yetemeyen Alsancak trafiğinin bu 3000’den fazla araçlık ekstra yük ile ne hale geldiğini siz düşünün.
Kendi ilçelerinden kalkıp da tapuya yetişmek için saatlerce mesai harcayan vatandaşların yaşadığı sıkıntıyı siz düşünün. Vatandaşlar önce belediyeye gidip rayiç bedeli alacak daha sonra tapu devir işlemleri için Alsancak’a gidecek. Engelli veya yaşlı vatandaşlarımızın ta Çiğli’den, Karabağlar’dan, Gaziemir’den nasıl kalkıp geleceğini varın siz düşünün.
Karşıyaka’da yaşayan bir insan tapusunu neden Konak’tan alsın ki? Buca’da yaşayan bir insan tapusunu neden Alsancak’tan alsın ki? Çiğli’de yaşayan bir insan tapusunu neden Alsancak’tan alsın? İzmir’in 5 ilçesi tapusuz kaldı! Bu uygulamadaki amaç nedir anlamış değilim. Karşıyaka tapu müdürlüğü Konak’a taşınınca ne değişti? İş performansı mı arttı? İnsanların işlerini zorlaştırmaktan başka bir işe yaramayan bir uygulama. Bu uygulamadan ne vatandaşlar ne de tapu çalışanları memnun değil. Hiç kimseye faydası olmayan, herkesin aleyhine olan bir uygulama. Biz tapunun daha da yerelleşmesini beklerken, hizmetin vatandaşın ayağına kadar gelmesini beklerken, sistem merkezileştirilip vatandaşın hizmet alması zorlaştırılıyor. Tapuya gitmek vatandaş için eziyete dönüştü. Trafik sorunu, otopark sorunu hem zaman hem de maddi kayba neden oluyor. Umarım tapu müdürlüklerinin taşınması kararını alanlar bir an önce bu kararın ne kadar yanlış olduğunun farkına vararak eski uygulamaya dönerler.
NOT: Karşıyaka, Çiğli, Karabağlar, Buca ve Gaziemir ilçelerinden tapuya gidecek arkadaşlar için bir öneride bulunayım. Kendi aracınızla gitmek yerine İZBAN’ı kullanın. Çok daha kolay oluyor.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.