Tarım Arazileri İmar Yatırımı Olarak Değerlendiriliyor!
Zingat.com CEO'su Ahmet Kayhan son yıllarda tarım arazilerinin sıkça el değiştirdiğine dikaat çekerek bu durumun arazilerin imar yatırımı olarak değerlendirilmesinden kaynaklandığını söyledi.
Türkiye'deki tarım arazilerinin yüzölçümlerine göre yüzde 1'i satılmak için ilana verilmiş durumda. En fazla satış hareketliliğin yaşandığı il tarımsal arazisi küçük olan Yalova. Yalova'da son 5 yılda tarım arazilerinde yüzde 30'luk bir azalma yaşandı. Yalova'dan sonra sırayla İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa, Çanakkale, Balıkesir ve Muğla geliyor.*
Zingat.com CEO'su Ahmet Kayhan, tarım arazilerindeki bu değişikliği yatırım beklentileriyle açıkladı. Kayhan, “Aslında tarım arazisi satışları veya el değiştirmeleri, tarım amacından daha çok, potansiyel bölgelerin ileride yaratabileceği imar fırsatlarından faydalanmayı amaçlıyor. Zira satışı yapılan tarım arazisi ortalamada 10 bin ila 20 bin m2 büyüklüğünde. Bu genişlikteki araziler tarıma elverişlilik açısından küçüktür” dedi.
Tarım arazilerini yatırım amacıyla kullananların beklentilerini açıklayan Kayhan şunları söyledi: “Beyaz ve mavi yakalı çalışanların, çalıştıkları bölgelere yakın, potansiyel fırsatı yüksek, hem yatırım hem de doğaya dönüş veya hobi olarak adlandırabileceğimiz amaçlarla buralara ilgi gösterdikleri söylenebilir.”
Kayhan ayrıca, tarım faaliyeti dışındaki bu eğilimi genelde üretim ve lojistik gibi yüksek maliyetler ve makineli tarıma geçememenin artırdığını söyledi ve ekledi: “Bu durumda tarımdan beklediği kazancı sağlayamayanlar alternatif yatırım yöntemine yöneliyor.”
2016 yılında Türkiye'deki çayır ve mera alanları hariç toplam tarım arazisi yüzölçümü yaklaşık 237.625.724 dekar. Bu rakam Türkiye yüzölçümünün yaklaşık yüzde 30,33'üne denk geliyor. Tarım arazilerinde geçen yıla göre 1.713.773 dekarla yüzde 0,7'lik bir azalış yaşandı.
*Reidin'in verilerine göre düzenlenmiştir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.