TOKİ Elazığ'da Bu Yıl 8 Bin Konut Teslim Edecek

TOKİ Elazığ'da Bu Yıl 8 Bin Konut Teslim Edecek

Elazığ'da ocak ayında meydana gelen depremin ardından 20 bin konutun inşası hızla devam ediyor. TOKİ başkan yardımcısı Ömer Faruk Karabayır bu yılın sonuna kadar

A+A-

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Elazığ'da 24 Ocak'ta yaşanan depremde evleri yıkılan vatandaşların konut ihtiyacını karşılamak amacıyla 17 bin 800 konuttan oluşan projeyi hayata geçiriyor.

Merkez üssü Sivrice ilçesi olan, 41 kişinin hayatını kaybettiği 6,8 büyüklüğündeki depremden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un koordinesinde, yıkılan veya ağır hasar gören evlerin yerine yapılması planlanan yaklaşık 20 bin konuttan inşasına başlanan 17 bin 800 konut hızla hayata geçiriliyor.

Bir yaşam alanı olarak planlanan çalışmalar kapsamında içerisinde iş yeri, cami, fırın, dinlenme alanları, çocuk oyun parkları, yürüyüş ve bisiklet yollarının da bulunduğu konut projeleri ile depremin vurduğu Elazığ'ın daha modern, daha yaşanabilir bir kent görünümüne kavuşması planlanıyor. 

"Konutlarımızın inşası büyük bir hızla devam ediyor"

TOKİ Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Karabayır, şehirde sürdürülen konut projeleriyle ilgili yerinde incelemelerde bulundu. Karabayır, AA muhabirine, Elazığ ve Malatya'da 41 kişinin yaşamını yitirdiği acı depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinesinde yaraların hızla sarılması için çalışmalara başladıklarını dile getirdi. 

Evleri yıkılan vatandaşların derdine derman olmak için başlatılan toplu konut projeleri kapsamında ilk temeli şubat ayında 14 kişinin yaşamını yitirdiği Dilek belirten Karabayır, "6 ay gibi kısa bir zaman diliminde Sürsürü Mahallesi'ndeki toplu konutlarımızı bitirdik, teslim aşamasına getirdik. Yine 6 ayda 17 bin 800 konutumuzun yapım aşamasını başlattık. Konutlarımızın inşası büyük bir hızla devam ediyor" diye konuştu. 

Karabayır, Bakan Kurum'un da çalışmaları titizlikle takip ettiğine dikkat çekerek, sadece konut değil, 824 iş yeri, 12 cami, her mahallede birer fırın yapmak suretiyle konut ihalelerinin içerisine sosyal donatıları da dahil ettiklerini kaydetti.

"Yıl sonuna kadar yaklaşık 8 bin konutu teslim etmeyi planlıyoruz"

Depremzedelerin mağduriyetinin bir an önce giderilmesi amacıyla koronavirüs salgını sürecinde şantiyelerde gerekli önlemlerin alınmasını sağlayarak işlerin zamanında bitirilmesi için çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden Karabayır, şehirde Bizmişen, Yemişlik, Akçakiraz, Gümüşkavak, Yazıkonak, Karşıyaka, Çatalçeşme, Mustafa Paşa, Rüstem Paşa ve Abdullah Paşa mahallelerindeki konut projelerinin tamamlanma sürecinin planlanan program dahilinde sıkıntısız devam ettiğini söyledi. 

Karabayır, şöyle konuştu:

"İhalesini gerçekleştirdiğimiz ve yapımına başladığımız 17 bin 800 konuttan yıl sonuna kadar yaklaşık 8 binini teslim etmeyi planlıyoruz. Diğer kalan konutları da önümüzdeki yılın ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında teslim edeceğiz. Burada önemli olan depremin üzerinden bir yıl geçmeden konutlarımızı teslim etmeye başladık. Bu 8 bin konutu yıl sonuna kadar teslim etmemiz şehirde büyük bir rahatlama sağlayacak. Sonrasında yine Cumhurbaşkanımızın ve büyüklerimizin talimatı doğrultusunda şehrin ne ihtiyacı varsa konut, sosyal donatı, okul, her ne olursa arkamızda devletimizin gücüyle  TOKİ  yapacaktır. Çalışmalarımıza bu yönde devam edeceğiz."

"Türkiye'de şu anda TOKİ eliyle il bazında yürütülen en büyük rakam"

Karabayır, kent merkezinin yanı sıra depremden en çok etkilenen Sivrice, Maden ve Baskil ilçeleri ile merkeze bağlı köylerde de vatandaşların ihtiyaç ve talepleri kapsamında çelik konstrüksiyon evler yaptıklarını kaydetti.

AFAD tarafından hak sahipliği süreci tamamlanan konutlarda ihaleye çıkmak suretiyle yaklaşık 750 konutun yapım işini başlattıklarına, her alanda devletin tüm imkanları ile depremzedelerin yanında olduğunu vurgulayan Karabayır, şunları söyledi: 

"Toplu Konut İdaresi olarak bugüne kadar Elazığ'da yaptığımız ihalelerin toplam bedeli yaklaşık 5 milyar lira. Bu yatırımlar daha sonra da devam edecek. Söylediğim rakam bugüne kadar yapılan ihalelerin bedeli. Bundan sonra planlananlar bunun üstüne gelecek. Bu miktar Türkiye'de şu anda TOKİ eliyle il bazında yürütülen en büyük rakam. Bu da devletin, Cumhurbaşkanımızın, hükümetin Elazığ'a ne kadar öne verdiğinin bir kanıtı."

"Elazığ daha güvenli ve modern bir şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor"

Karabayır, depremde yıkılan ya da hasar gören binaların yaşça büyük, eski yapı usullerine göre inşa edilmiş, dayanıklı olmayan yapılar olduğuna vurgu yaptı.

Bugün yapılan konutların depreme dayanaklı, radye temelli, betonarme perdeli, tünel kalıp sistemiyle yapılan, ısı ve ses yalıtımı, asansör ve benzeri donatıları olan, çevre düzeni ile daha modern konutlar olduğunu belirten Karabayır, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Kentte yapılan bu yatırımların diğer en önemli özelliği de önceki depremlerde yapılan yatırımlar genelde rezerv konut alanları belirlenerek şehir dışında, şehire yakın yerlerde yapılıyordu. Burada işin zor kısmı göze alınarak yerinde dönüşüm de yapılıyor. Abdullah Paşa, Rüstem Paşa, Mustafa Paşa, Sürsürü, Karşıyaka buralardaki vatandaşın kötü ve dayanıksız evleri yıkılarak, yerlerine daha konforlu daha modern bir şekilde hayatlarını yaşayabilecekleri evler yapılıyor. Bunun Elazığ'a önümüzdeki senelerde hem ekonomik hem de sosyal olarak geri dönüşü olacağına inanıyoruz. Elazığ daha güvenli daha modern bir şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Buraya misafir olarak gelecek insanlar, Elazığ'a Malatya, Bingöl ya da Diyarbakır yolundan girdikleri zaman şehirdeki değişime hayretler içerisinde bakacak."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.