Tugay: Dünya Bankası'nın Kentsel Dönüşüm Kredisini Biz Kullanalım

Tugay: Dünya Bankası'nın Kentsel Dönüşüm Kredisini Biz Kullanalım

Nisan ayı meclisinde konuşan Başkan Cemil Tugay, İzmir’de kentsel dönüşüme ilişkin, “Dünya Bankası’nın dönüşüm için sağlamış olduğu bir kaynak var. Biz bu kaynağı kullanalım, riskli yapıların dönüşümü için insanlara destek sağlansın” dedi

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin nisan ayı meclis toplantısının ilk birleşiminde Meclis Başkanvekili, encümen üyeleri ve meclis ihtisas komisyonları seçildi. Meclis oturumunda Karabağlar’da 13 yıldır çözülemeyen kentsel dönüşüm konusu, riskli yapıların dönüşümü, imar planı gibi bekleyen kent sorunlarına karşı ortak çalışma mesajı veren Başkan Tugay, “Ben İzmir Büyükşehir Başkanı olarak bu konuda öncülük yapmaya, adım atmaya hazırım. En kötü şey, iki farklı siyasi kanattan birbirini devamlı suçlayan, vatandaşı da ortada bırakan anlayış. Bizim İzmir’de bir anlayışı artık değiştirmemiz gerekiyor. Konuşalım, uzlaşalım. Gerçekten samimiyim” dedi. İzmir’de kentsel dönüşüme ilişkin de mesajlar veren Tugay, “Dünya Bankası’nın dönüşüm için sağlamış olduğu bir kaynak var. Biz bu kaynağı kullanalım, riskli yapıların dönüşümü için insanlara destek sağlansın” dedi

BU KONUYU HERKES BİLİYOR

Meclisin dilek temenniler bölümünde Karabağlar’daki kentsel dönüşüm konusu bir kez daha gündem oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 13 yıl önce Karabağlar'da 540 hektarlık alanda başlatılan ve 101 hektarlık ilk etap için hazırlanan imar planlarına yönelik yurttaşların açtığı davalarla yılan hikayesine dönüşen kentsel dönüşüm konusunda ortak çalışma mesajı veren Başkan Tugay, “Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm alanı, plan yapılması gerçekten zor. Bunun kolay olmadığını bu konuya ilgi gösteren herkes biliyor. 13 yıl oldu. 13 yıldır insanlar orada altyapı ve üstyapı konusunda sorun yaşıyorlar. O gün yaptığımız muhtarlar toplantısında bu sorunları dile getirdiler. Çocuk parkına, sosyal donatı alanlarına, yola, altyapıya ihtiyaçları var. Bütün bunlar beklemede. Yapılan şeyler ufak tefek dokunuşlar olarak kalıyor. İzmir’in göbeğinde bir alan. Geçmişteki davalarda ortaya konulan çekincelerle ilgili tartışılması ve uzlaşılması gereken konular olduğuna inanıyorum. Bunu değiştirebilir miyiz bilmiyorum ama bunu değiştirmeyi çok istiyorum. Bu konuda o bölgenin muhtarları, dernekler, meclis üyeleri, başkanımız, bizim bürokratlarımız, ilgili bakanlık temsilcileri, hepimiz bir araya gelelim. Herkes birbirini dinlesin. Bu işin nerede sıkıntıya girdiğini, herhangi bir karar almadan önce görüşelim. Diyalogla çözülmeyecek bir konu yok. Her şey apaçık ortaya çıktığında bir şeyler geliştirilir. İnsanlarımızın haklarını korumak siyasi temsiliyetin en önemli görevi” diye konuştu.

ADIM ATMAYA HAZIRIM

Bölgede kimsenin mağdur olmayacağı kararlar alınması gerektiğini belirten Tugay, “Ben İzmir Büyükşehir Başkanı olarak bu konuda öncülük yapmaya, adım atmaya hazırım. Bu konuya ilgisi, birikimi olan, iktidar temsilcisi olan meclis üyelerimizin katkısıyla bu konuya katılacak olan bakanlık yetkilileri, milletvekillerimiz, bizim tarafımızda siyasi olarak konuya dahil olabilecekler ve vatandaşlarımız bir araya gelmeli. Kaç 13 yıl daha beklenebilir ya da kaç mahkeme daha sürüncemede kalacak? Bunun artık bitmesi lazım. Bunu bitirmek zorundayız. O nedenle orta yol bulunacak, makul mantıklı çözüm önerileri ortaya konulacak ve bu iş halledilecek” şeklinde konuştu.

SIKINTILAR YAŞIYORUZ

Karabağlar’da olduğu gibi İzmir genelinde başta kentsel dönüşüm, imar planları gibi konuların siyaset üstü çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Başkan Tugay, “Bizim İzmir’de bir anlayışı değiştirmemiz gerekiyor. Kentsel dönüşümle ilgili, plansız bölgelerin planlanmasıyla ilgili, imar planlarıyla ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Şu bir gerçek; İzmir’in planlarını aslında İzmir’in belediyeleri yapmalı. Yerel yönetimler kafasına göre yapsın da demiyorum. Bakanlık görüşleri, kurum ve vatandaş görüşlerinin masaya yatırıldığı bir anlayışla yapılmalı. Bazı şeyler, birbirini dinlemeyen tarafların, uygulanmayacağını bile bile aldığı kararlarla kilitleniyor” dedi. İnciraltı planlarını örnek gösteren Başkan Tugay, “Bunları eğer biz, vatandaşa karşı bir şey yapıyormuş gibi görünmek için yapıyorsak, bu gerçekten çok üzücü. Çözüm odaklı, sorunları çözmek için ne yapıyorsak yapmalıyız. En kötü şey, iki farklı siyasi kanattan birbirini devamlı suçlayan, vatandaşı da ortada bırakan anlayış. Ben yüzde yüz samimiyetle uzlaşma anlamında hangi adımları atabileceksem atma tarafındayım” ifadelerini kullandı.

DÖNÜŞÜM İÇİN DÜNYA BANKASI KREDİSİ

İzmir’deki riskli yapıların dönüştürülmesi için Dünya Bankası kredisinin kullanımına yönelik görüşmelerin tıkandığına dikkat çeken Başkan Tugay, “Kamu kaynaklarını yeni yaşam alanlarını oluşturmak için kullanmak istiyorum ama gerçekten bütçe açısından sıkıntıdayız. Burada zaman zaman bakanlığın, TOKİ’nin iş birliği yapması gerektiğini ifade ettim. Bu konuda da samimiyim. Kentsel dönüşümde, sosyal konut inşasında kesinlikle iş birliği olmalı. Dünya Bankası’nın dönüşüm için sağlamış olduğu bir kaynak var. Biz bu kaynağı kullanalım, riskli yapıların dönüşümü için insanlara destek sağlansın. Bununla ilgili yapılan görüşmelerde, başta çok pozitif bir tavır varken, sonraki görüşmelerde aynısı olmadı. İnanın kahreden bir şey bu. İller Bankası tarafında, TOKİ tarafında, bakanlık tarafında uzaklaştılar. Biz bunu siyasi bir tavır olarak yorumladık. Birilerinin bize yol göstermesi, yardımcı olması lazım. Bu kredi imkanını İzmir’deki insanların kullanmasına yardımcı olsak olmaz mı? Hiç olmazsa Bayraklı, Bornova’daki binalar için uygulansın. Ama biz konuşmakta, irtibat kurmakta zorluk çekiyoruz” dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.