Türk Akımı’nda Süreç Hızlandı: İlk Gaz 2019’da
Hattın test edilen boruları Karadeniz limanlarında tutulurken 2019 sonu itibariyle Türkiye’ye ilk doğalgaz tedariği hedefleniyor.
Türkiye ile Rusya arasındaki yeniden yakınlaşma sürecinin ardından, Türk Akımı doğalgaz boru hattında süreç yeniden hızlandı.
Projede ilk hedef olarak izin prosedürleri tamamlanacak ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci yürütülecek.
2019 YILINDA İLK DOĞALGAZ TEDARİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK
İzinlerin ardından, inşa sürecine geçilecek. 2019 yılı sonu itibariyle Türkiye’ye ilk doğalgaz tedariğinin sağlanmasının hedeflendiğini kaydeden yetkililer, “Birinci boru hattı için gerekli olan borular üretilmiş, test edilmiş ve Karadeniz’deki limanlarda tutulmaktadır” bilgisini verdi.
ÇED SÜRECİ
Tarihi Putin-Erdoğan zirvesinin ardından doğalgaz boru hattı için imzalar atılırken, gözler izin sürecine çevrildi. Gelinen noktada, Türkiye’deki boru hattının yeni bölümü için gerekli izin süreçleri için harekete geçilecek ve öncelikle ÇED süreci yürütülecek. İzinlerin ardından, inşa sürecine geçilecek.
BORULAR LİMANDA
2019 yılı sonu itibariyle Türkiye’ye ilk doğalgaz tedariğinin sağlamsanını hedeflendiğini kaydeden yetkililer, “Birinci boru hattı için gerekli olan borular üretilmiş, test edilmiş ve Karadeniz’deki limanlarda tutulmaktadır. Türkiye sularındaki yeni bölüm için, boru hattının çevreye ve civarında yaşayanlara duyarlı bir biçimde inşa edildiğinden emin olmak amacıyla Çevresel Etki Değerlendirmesi’nin bir parçası olarak ilave incelemeler yapacağız” bilgisini verdi.
Daha önce iptal edilen Güney Akım kapsamında, açık deniz güzergahının büyük bir bölümünün incelendiğini belirten yetkililer, “Türkiye sularındaki yeni bölüm için, boru hattının çevreye ve civarında yaşayanlara duyarlı bir biçimde inşa edildiğinden emin olmak amacıyla ÇED’in bir parçası olarak ilave incelemeler yapacağız” bilgisini verdi.
HATTIN AYAĞI YAPIM AŞAMASINDA
Boru hattının Avrupa’da hangi ülkelerden geçeceği de bir başka önemli nokta. Türk Akımı’nın, Yunanistan-Türkiye sınırından geçeceğini ifade eden yetkililer, şunları belirtti:
“Bu noktadan sonra ise, Avrupa Birliği içerisindeki taşıma kapasitesini oluşturmak, Avrupa’daki taşımacılar tarafından belirlenecek. Bölgedeki ülkeler, boru hatlarını daha öteye bağlama konusunda ilgi göstermiş durumdalar. Birçok proje önerildi ve hatta yapım aşamasında. Avrupa’nın doğalgaz talebi üzerine yapılan son tahminler; Avrupa’nın doğalgaza olan ihtiyacının devam edeceğini belirtiyor. Avrupa’daki rezervlerin azalması ve birçok ülkenin nükleer enerji üretimini azaltmasıyla birlikte, talep ile arz arasındaki farkın önümüzdeki yıllarda daha da artacağı öngörülüyor. Bu durum, Türk Akımı üzerinden gelecek doğal gaza talep olacağı konusunda kendimizi olan güvenimizi sağlıyor. Gazprom, Rusya’dan Avrupa’ya mevcut sözleşmelerle iletilen doğalgaz tedariğinin daha güvenli ve güvenilir bir güzergaha sahip olması açısından Türk Akımı üzerinden sağlanacağını belirtti.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.