Türk Müteahhitlerin Suudi Arabistan'daki Kaybı 3 Milyar Dolar

Türk Müteahhitlerin Suudi Arabistan'daki Kaybı 3 Milyar Dolar

Türkiye'nin Suudi Arabistan ile ilişkilerinin bozulması en çok müteahhitlik sektörünü etkiledi. 2017'de 2.7 milyarlık iş üstlenen Türk müteahhitlerin Cemal Kaşıkçı'nın ölümü sonrası iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasıyla ihale alması zorlaştı.

A+A-

İki ülke arasındaki gerilimden en çok etkilenen kesim de, Türk müteahhitler oldu. Ticaret Bakanlığı’nın Nisan 2018 tarihinde yayınladığı "Suudi Arabistan Müteahhitlik Ülke Raporu"na göre, Suudi Arabistan Türk müteahhitlerin Körfez ülkeleri arasında Katar’dan sonra ikinci, dünya genelinde ise yedinci sırada en çok iş aldıkları ülke konumundaydı.

Türk müteahhitlik, müşavirlik ve danışmanlık firmalarının bugüne kadar Suudi Arabistan’da üstlendikleri proje sayısı da 100’ü geçiyor. Bakanlık verilerine göre, Türk firmalarının Suudi Arabistan’da üstlendikleri projelerin tutarı ise 2017 yılı sonu itibarıyla toplam 20 milyar doların üzerine çıkarken, sadece 2017'de Türk firmaları tarafından yaklaşık 2,7 milyar dolarlık proje üstlenildi. Fakat 2018 yılında Suud gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki şaibeli ölümü ve Türkiye’nin bu konuda Suudi Arabistan devletini suçlaması sonrasında, Türk müteahhitlik firmalarının bu ülkede ihale kazanması giderek zorlaştı.

"3 milyar dolar kaybımız var"

DW Türkçe’ye konuşan Türk Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, yaklaşık iki senedir Suudi Arabistan’da iş yapmakta zorlandıklarını belirtiyor. Suud makamlarından resmi bir karar olmamasına rağmen Türk mallarının gümrüklerde bekletildiğini, Türk müteahhitlik firmalarına iş verilmediğini belirten Mithat Yenigün, "Son iki yılda oradan aldığımız işlerde yaklaşık üç milyar dolar kayıp yaşadık. Bu fiili engeller devam ediyor maalesef" dedi. Her yıl Suudi Arabistan’dan ortalama 1,5 milyar dolarlık iş alan Türk müteahhitlerinin bu yıl kayda geçen iş miktarının yalnızca 21 milyon dolar olduğunu dile getiren Yenigün, şöyle konuşuyor: "Ekim başından itibaren resmi bir yasak geleceği söyleniyordu, bu olmadı. Ama resmi yasak önemli değil; zaten yasaklar bizim için fiilen devam ediyor. ABD’li bir şirketin taşeronu olarak iş yapabiliyorsunuz ama Türk firması olarak gittiğinizde sıkıntılar başlıyor." 

İki ülke arasındaki diplomatik kanalların devreye girmemesi halinde ticaretteki bu sıkıntının artarak devam edeceğini belirten Mithat Yenigün, Türkiye’ye boykot uygulamasının Körfez ülkelerine yayılması ihtimalini de düşük gördüğünü belirtiyor. Yenigün, "Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn belki sorun yaratabilir. Ama Kuveyt, Katar ve Umman bunlardan etkilenmiyor. Oralardan iş almaya devam ediyoruz" dedi.  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.