Türkiye'de Yıllık Yeni Konut İhtiyacı 800 Bin, Arz Sayısı 550 Bin
İnşaat maliyetlerindeki fahiş fiyat artışlarından dolayı inşaatçılar yatırımlarını askıya alırken, konutta arz sıkıntısı her geçen gün büyüyor. Türkiye'de yıllık 800 bin yeni konuta ihtiyaç duyulurken, arz sayısı 550 bin civarında.
Konuta talebi artıran en önemli sebepler arasında evlenmeler, boşanmalar, öğrencilerin eğitim için başka bir şehre gitmesi, iş arayanların işe girmesi, kiracıların konut alması ve artan nüfus gibi hususlar bulunuyor.
Resmi olarak açıklanan rakamlara göre, Türkiye genelinde yıllık evlilik sayısı ortalama 550 bin şeklindeyken, son yıllarda boşanan çift sayısının ortalaması da 150 bine ulaşıyor.
Her sene üniversite kazanarak başka şehre göç eden öğrenci sayısının 300 bin şeklinde olduğu belirtilirken, yeni mezun olan ya da iş bulan gençlerin sayısı da hızla artıyor.
Ülke genelinde son dönemlerde ev sahipliği oranı azalsa da birikim yaparak ikamet ya da yatırım amaçlı konut alımı talebi de devam ediyor.
Resmi verilere göre, son 5 senede ülkemizde el değiştiren konut sayısı 7 milyon 125 bine ulaşırken, ev sahipliği oranında yaşanan gerilemeler de bu alandaki ihtiyacı ortaya çıkarıyor.
Konut üretimi 550 bin adetlerde seyrediyor
Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan sektör temsilcilerine göre, söz konusu talepler sebebiyle yıllık yeni konut ihtiyacı 800 bin adede gelirken, son dönemlerde üretimin azalması sebebiylekonuta erişimde bazı problemler yaşanıyor.
Söz konusu üretimin azalmasının sebepleri arasında "maliyetlerin artması, arsa fiyatlarındaki yükseliş ve arzındaki düşüş, ekonomideki dalgalanmalar" gibi sorunlar yer alıyor.
2019 yılında dip yapan ruhsat izin adedi toparlanmaya başlasa da üretim halen istenilen seviyeye ulaşamadı ve senelik olarak 550 bin adetlerde seyrediyor.
"Son 3 senede yeni konut ruhsat izni 1,58 milyon adet"
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Anadolu Ajansı'ndan Uğur Aslanhan'a yaptığı açıklamada, senelik konut ihtiyacının 800 bin adede yaklaştığını dile getirerek, son dönemde üretimde sorunlar yaşandığını dile getirdi.
Yaptığı açıklamada her ne kadar 2019 yılından önce yeni konut ruhsatı için yapılan izin başvuruları yüksek olsa da son 3 senedir bu alanda ciddi gerileme yaşandığını dile getiren Nazmi Durbakayım, "2019'da 319 bin adetle dip yapan konut ruhsat başvurusu, 2020'de 55 bin adet, 2021'de 710 bin adede yükseldi. Son 3 yılda yapı izni alınan daire sayısı 1,58 milyon adet olarak gerçekleşirken, ihtiyaç duyulan üretim adedi 2,4 milyondu. Arz talebin epey gerisinde kaldı." dedi.
"Destek paketi arzın artması için bir kıvılcım olacak"
Nazmi Durbakayım yaptığı açıklamada yüzde 40'ı tamamlanmış ve yüzde 50'si satılmamış projeler için ayrılmış olan 20 milyar TL'lik desteğin, konut arzının artması noktasında "ilk kıvılcım" olacağını kaydetti.
Konuyla ilgili olarak açıklanan alternatifli destek paketleriyle konut ihtiyacı olanların faiz yükünün azaltıldığını dile getiren Nazmi Durbakayım, paketlerin, maliyetleri nedeniyle değer artışı yaşayan konut fiyatlarına erişimi kolaylaştıracağını belirtti.
Nazmi Durbakayım, "Aynı zamanda başta döviz ve altın olmak üzere makroekonomi üzerinde baskı yaratan stabil yatırımların reel ekonomiye kazandırılmasını da önemli bir hamle olarak görüyoruz." şeklinde konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.