Ucuz Konut İçin Pilot Şehir Önerisi
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ucuz konut için pilot şehir önerisinde bulunarak, “İnsanların aylık 2 bin lira ödeyip ev sahibi olması için pilot şehirler kurmalıyız” dedi.
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Türkiye’de konut ihtiyacının yüzde 85’ini orta ve alt gelir grubu oluşturduğuna dikkat çekti. Durbakayım, konut için ayda en fazla 2 bin lira ödeme yapabilecek bu kesim için pilot şehirler kurulması gerektiğini söyledi.
Eventuum tarafından Bosch sponsorluğunda bu yıl altıncısı düzenlenen Bosch İnşaat ve Konut Konferansı'nda yaptığı konuşmada, 2017'yi kentsel dönüşüm yılı ilan ettiklerini hatırlattı.
5,5 MİLYON RİSKLİ YAPI
5,5 milyon riskli yapı stoğunun olduğuna dikkat çeken Durbakayım, “Bu tabut konutlardan hızla kurtulmak için 50 yıla daha ihtiyacımız var. Depremin bizi 50 yıl daha beklemeyeceği kesin. O zaman telaş etmeden çabuk olalım." dedi.
Barınma ihtiyacının hiçbir zaman bitmeyeceğini söyleyen Durbakayım, “"Ülkemizdeki konut ihtiyacı olan kesimin yüzde 85'inin gelir seviyesi orta ve ortanın altıdır. Ekonomik veriler, bu kesimi oluşturan bireylerin, çalışan iki kişilik aile bireylerinden olduğunu ve toplam gelirlerinin yaklaşık 6 bin lira seviyesinde olduğunu işaret ediyor. Bu ailelerin konut için ayırabilecekleri aylık azami miktarın 2 bin lira civarında olacağını varsayımı ile alabilecekleri brüt 70-75 metrekarelik dairenin metrekare satış fiyatı 2,5-3 bin lira arasında olması gerekiyor. Bu fiyatlardan konut satılabilmesi için üretimde arsa girdisinin ise metrekare başına 250-500 lira civarında olmalı” ifadesinde bulundu.
PİLOT ŞEHİRLER KURMALIYIZ
Durbakayım, "İnsanların aylık azami 2 bin TL ödeyerek ev sahibi olabilmesi için, işlerine yürüyerek veya toplu taşıma ile kısa zamanda ulaşabildiği, sağlık, eğitim, sanat-kültür ve sosyal hizmetlerin bedelsiz veya çok küçük bedellerle sunulacağı pilot şehirler kurmalıyız." dedi..
Bu pilot şehirlerin kurulacağı arazilerin hangi özelliklere sahip olması gerektiğine değinen Durbakayım, "Pilot şehirler tarım arazisi, su havzası, heyelan bölgesi, kamulaştırma bedeli olmamalı, göç yolları ve fay hattı üzerinde, doğal sit alanında bulunmamalı, ekolojik dengeyi bozmamalı, büyük şehirlere 30-60 kilometre mesafede yer almalı." şeklinde konuştu.
Durbakayım, tüm bu pilot şehirlerin yerinin tespiti, planlaması, ihalelerinin yapılması ve daha sonra işletilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda yeni bir müdürlük kurulabileceğini söyledi.
Bu alanların tespit edilmesi sonrası oluşturulacak şehirlerin mimari özelliklerinden bahseden Durbakayım, pilot şehirlerin çevreci, kolay ulaşılabilir, yatay mimariye sahip olması gerektiğini bildirdi.
Durbakayım, pilot şehirlerin inşası için yapı müteahhitlerinde olması gereken kriterlerin tespit edilmesi gerektiğini kaydederek, pilot şehrin alt yapısı ile raylı ve kara yolu ile mevcut şehirlere ulaşım bağlantılarının yap-işlet-devret modeli ile ihale edilebileceğini anlattı.
Bu şehirde gayrimenkul fiyatlarının insanların ulaşabileceği seviyede olması şartıyla ihalelerin eksiltme ile yapılabileceğini vurgulayan Durbakayım, "Amaç bir pilot şehrin oluşturulmasından doğacak rantın sadece ve sadece orta ve dar gelirli vatandaşlarımızın ulaşılabilir rakamlarla konut edinip dünya standardında yaşayabilecek çalışacak, sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecek yaşanası şehirlerin kurulmasıdır." dedi.
HAYAL DEĞİL
Durbakayım, bu bölgede yapılan işlerde devletin vergisel teşvikler de getirebileceğini kaydederek, bunların olması halinde insanların büyük şehirlerde yığınlar halinde yaşama mecburiyetinin olmayacağını, konut fiyatlarının ulaşılabilir seviyelere çekilebileceğini vurguladı.
Yaşanası pilot şehirlerin hayal olmadığını vurgulayan Durbakayım, "Bakanlığın böyle bir proje geliştirmeyi uygun görmesi halinde İNDER olarak bu çalışmada her zaman görev almaya hazırız. Tüm bunlar hayal değil Avrupa’daki şehirleşmeye baktığımızda, en büyük şehirlerin dahi 1-2 milyon nüfusu etrafında bu şekilde 100 - 150 binlik pilot yerleşim alanları görüyoruz." şeklinde konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.