Usta Aylıkları Beyaz Yakalı Maaşlarını Geçti

Usta Aylıkları Beyaz Yakalı Maaşlarını Geçti

Türkiye’de inşaat faaliyetleri oldukça artarken, sektörde çalışacak işçi sıkıntısı başgösterdi. İşçi sıkıntısı yüzünden bir sıva ustasının ortalama aylık maaşı 60 bini bulurken beyaz yakalı maaşlarını geçti

A+A-

6 kasımda yaşanan ve 12 ili yoğun şekilde etkileyen afet bölgesinde inşaat faaliyetleri devam ederken bölgeye yurdun dört bir yanından işçi istihdamı sağlandı. Ancak sektörün önde gelen isimleri, hem deprem bölgesinde hem de yurdun diğer yerlerinde inşaat faaliyetlerinin artmasına karşın yeterli kalifiye eleman bulamadıklarını söyledi. İşçi sıkıntısı yaşandığı için usta maaşları beyaz yakalı maaşlarını geçmiş durumda.

Türkiye’de artan inşaat faaliyetleri nedeniyle yurdun dört bir yanında işçi sıkıntısı yaşandığını dile getiren İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Engin Keçeciler, “Sadece deprem bölgesinde değil, İstanbul’da, Bodrum’da İzmir’de, kısaca her yerde aynı problemi yaşıyoruz” dedi.

Yeterli sayıda beyaz yakalı çalışanın bulunduğunu, buna karşın ara eleman ve mavi yakalı çalışan bulamadıklarını ifade eden Keçeciler, açıklamalarının devamında şunları söyledi:

“İnşaat teknikeri, elektrik ve mekanik teknikeri ile sıvı ve seramik ustası bulmakta zorlanıyoruz” diye belirtti. Başkan Keçeciler kalifiye eleman bulamadıkları için mecburen kalifiye olmayan işçiye yöneldiklerini söylerken bu durumun da inşaatlardaki kaliteyi düşürdüğünü söyledi. Eleman sıkıntısının maaşları da yükselttiğini belirten iş insanı “Bugün bir sıva ustası ortalama 60 bin lira kazanıyor. Mavi yakalı maaşı beyaz yakalıyı geçmiş durumda.

Çözüm için, inşaat ile ilgili daha çok teknik okul açılması ve bu okullarda kalifiye eleman yetiştirilmesi gerekiyor. Artık alaylı usta da yetişmiyor. Bu yüzden bu okulların açılması şart. Otomotiv sektöründe olduğu gibi bu okullarda okuyan gençlere de burs sağlanmalı.”

Türkiye genelinde aynı problemin yaşandığına dikkat çeken Teknik Yapı Onursal Başkanı Nazmi Durbakayım da konuyla ilgili yaptığı açıklamalarında şunları söyledi:

“Sektör Türkiye genelinde iş ve işçi bulmada zorlanıyor. Deprem bölgesindeki yapı faaliyetleri nedeniyle eleman sıkıntısı çekiyoruz. Özellikle vinç operatörü ya da kamyon şoförü bulmakta zorlanıyoruz” dedi. Türkiye’de işçi sayısındaki sıkıntının uzun süreden beri var olduğunu dile getiren Durbakayım, “Ülkede zaten ciddi bir inşaat faaliyeti vardı. Yaşadığımız deprem felaketi de bunu katladı. Deprem bölgesindeki yapılan yeni konutlar nedeniyle daha fazla istihdam yaratıldı.

İşçi sıkıntısı nedeniyle maaşlar da çok yükseldi. İşçi maaşları neredeyse mühendis maaşlarını geçti. Örneğin bir demirci ustası ortalama ayda 50 bin lira, vinç operatörü ise ayda 70 – 80 bin lira alıyor. Mühendisin aldığı rakam ile ustanın aldığı rakam arasında bir denge olması lazım” dedi. Sektör için acil bir tedbir alınması gerektiğini söyleyen Durbakayım “Ara eleman yetiştirilmesi bunun için kurslar açılması lazım. Biz STK’lara önerilerimizi dile getiriyoruz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum