Uzmanlar, Ekim 2021 Konut Satış Rakamlarını Değerlendirdi

Uzmanlar, Ekim 2021 Konut Satış Rakamlarını Değerlendirdi

TÜİK ekim ayı konut satış istatistiklerini bu sabah açıkladı. TÜİK ekim 2021 konut satış istatistik sonuçlarından yola çıkan inşaat sektörü temsilcileri; konut satışlarını, ipotekli konut satışlarını ve Yabancılara yapılan konut satışlarını değerlendirdi.

A+A-

Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

“Yabancıya satışlarımızı artırmamız gerekiyor”

Gayrimenkulde iç piyasadaki durağanlığın mevcut olduğu dönemlerde yabancıya satış çok büyük önem taşıyor. Ancak son rakamlara baktığımızda yabancılara yapılan konut satışlarının ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,1 artarak 5 bin 893 olduğunu görüyoruz. Bizim yabancıya satışlarımızı daha da artırmamız gerekiyor. Yabancıya satışlarda ocak-ağustos döneminde tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşılmıştı. Bu ivmeyi devam ettirebiliriz. Sadece yabancıya satışın önündeki bazı zorlukları ortadan kaldıracak düzenlemelere ihtiyaç var. Ek olarak yabancıya gayrimenkul satışının ihracat kalemi gibi görülmesi ve döviz kazandırıcı faaliyetler kapsamına alınması gerektiği konusunu da yine her zaman dile getirdiğimiz gibi hatırlatmış olalım. Bunlar sağlanırsa sektör olarak hedeflerimizi yakalamamız mümkün olacaktır.

Abdülkadir Akkuş/ BOSS4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı:

“Ekspertiz sorununun çözümüyle beraber sektör zarardan döner”

Son zamanlardaki sektörün olumlu beklentileri ve umutları, iç piyasa satış verileriyle gerçeğe dönüşmeye başladı. Açıklanan veriler genel olarak ele aldığımızda bizi mutlu etse de yabancıya satışlardaki artış oranında bir gerileme görüyoruz, bu endişe veriyor. Yabancılara satıştaki artış oranının düşmesinin nedeninin ‘değerleme firmasının otomatik atanması’ konusundaki düzenlemeden kaynaklandığını düşünüyorum. Hazırlanan raporlardaki değerler ile gayrimenkulün piyasa fiyatı arasında yüzde 45'e varan değer farklı nedeniyle yabancı yatırımcıların güveni sarsıldı. Şimdi bu konuda yeni gelişmeler var. Çözüm olarak belirtilen uygulamanın hayata geçmesiyle sektör zarardan döner, rakamlar çok daha yukarılara doğru ivmelenir.

 

Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO’su:

“Yabancıya satış konusunda atılacak adımlar önemli”

Son açıklanan rakamlara baktığımızda; yabancılara yapılan konut satışlarında artış görülse de artış hızında azalma olduğunu görüyoruz. Yabancılara yapılan konut satışları eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,8 artmıştı. Ekim rakamlarında ise yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,1 artarak 5 bin 893 olduğunu görüyoruz. Bu geri yönlü hareket endişe yaratıyor. Buradaki en büyük sıkıntı sık sık dile getirdiğimiz gibi ekspertiz sorunu. Eksper sorunundan dolayı çok kayıp yaşadık. Şimdi yeni bir çalışma olduğu duyumunu aldık, düzeltilmeye çalışılıyor. Sonrasında yabancıya satış rakamlarında tekrar ciddi yükselişleri görmeye başlarız. Burada bir uygulama üzerinde çalışılırken konunun uzmanlarından yani sektörden ve sivil toplum kuruluşlarından destek alınmadığında neler olabileceğini gördük. Bundan sonra yapılacak çalışmalarda bu hassasiyetin gözetilmesini rica ediyoruz.

 

İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:

“Yabancıya satıştaki artış hızının düşme nedeni ekspertiz sorunu”

Genele baktığımızda son iki aydır açıklanan rakamları, sektör açısından umut verici şeklinde nitelendirebiliriz. Bir süredir düşüş trendinde giden konut satış rakamları yükselme trendine girmiş görünüyor. Veriler ekim ayı satışlarında, ipotekli satışlarda ve yabancıya satışta yükselme şeklinde geldi. Türkiye genelinde konut satışlarının eylül ayında da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 artış olarak açıklanmıştı. Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,9 artarak 137 bin 401 oldu. Bu rakamların sürdürülebilir hale gelmesi lazım.

Öte yandan; iç talebin neredeyse durduğu bir dönemde yabancıya yapılan satış çok önemli ancak yabancıya satış rakamlarına baktığımız da artış oranında bir düşüş söz konusu. Bunun nedenini de otomatik ekspertiz düzenlemesi olarak görüyoruz. Bu soruna bir an evvel çözüm getirilmeli. Sektör temsilcileri bu sorunu ilgili makamlara iletti, bir çözüm bulunacağına inanıyoruz. Ayrıca yabancı yatırımcıya kredi kullanma oranları da çok düşük. Banka ve kredi kuruluşları, yabancılara kredi verme konusunda daha esnek olurlarsa bu, satışlara ciddi şekilde yansıyacak ve bizlere can suyu olacaktır.

Gül Gül/ Golden Sign Kurucu Ortağı:

“Konut satışlarındaki yukarı yönlü hareket sürdürülebilir olmalı”

Bir süre düşüş trendinde giden iç piyasadaki konut satış rakamlarında küçük kıpırdanmalar gözlemliyoruz. Geçtiğimiz ay başlayan yukarı yönlü hareket devam ediyor. Bu rakamlar sevindirici olsa da dileğimiz, bu rakamların sürdürülebilir hale gelmesidir. Mevduat faizi artık yatırımcısını mutlu etmiyor, o nedenle yatırımcı ilk fırsatta konuta yöneliyor. Yabancıya satışta da tablo her zaman güzel görünüyor ancak son aylarda ivme oranında düşüş gözlemliyoruz. Bunun nedeninin de yeni ekspertiz uygulaması olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu konuda da olumlu adımlar atılmaya başlandı. Bundan sonra sektör verileri olması gerektiği gibi daha yukarılara taşınacak. Konut her zaman güvenli liman ve enflasyondan korunma yöntemi. Tasarruflarını dövizde değerlendirenler güvenli limana girmek arzusundalar. Yatırımcı gerekli şartların sağlanmasını bekliyor, piyasada hareketlilik sağlamak için birinci el arzını artırarak fiyat dengesi oluşturmak gerek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.