Vergi Artışları Durma Noktasına Gelen İnşaat Sektörünü Bitirir
İnşaat sektörüne yönelik vergi artışlarına müteahhitlerden tepki geldi. Sektörün yüksek faizler ve yüksek maliyetler nedeniyle can çekiştiğini belirten ATO meclis üyesi ve MİM-DER Başkanı Hamza Can, "Bu düzenleme sektörü bitirir" dedi.
Vergi reformu taslağında, konut sahipleri ile konutu yatırım aracı olarak kullananların daha fazla vergi ödemelerine yol açacak düzenlemelerin yer almasını değerlendiren sektör temsilcileri, “İnşaat sektörü durma noktasına gelir, işsizlik artar, ucuz konut tamamen hayal olur. Kiracılık oranı ve kira fiyatları inanılmaz oranlarda yükselir” şeklinde değerlendirdiler.
Yüksek faiz oranları ve anormal şekilde artan inşaat maliyetleri sebebiyle inşaat sektörünün görülmemiş şekilde daraldığını belirten Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Üyesi ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİM-DER) Başkanı Hamza Can, “Şimdi yeni vergilerle sektör bitirilmek istenilmektedir. 6 Şubat Depremlerinde Türkiye’nin konut stokunun acilen yenilenmesi gerektiğini ağır bir bedel ödeyerek gördük. Dün yaşadığımız bu gerçeği unutarak konut maliyetlerini zirveye çıkartmak, vergileri artırmak hangi mantığa, hangi stratejiye uyar” ifade etti.
SEKTÖR CAN ÇEKİŞİYOR
Mevcut düzenlemeye göre, satın alınan konutun 5 yıl elde bekletilip 5’inci yıldan sonra satılması durumunda vergi alınmadığını aktaran Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi Hamza Can, “Şimdi konutu ne zaman satarsanız satın vergi konulması planlanıyor. Bir konut ilk 5 yıl içinde satılırsa Maliye, değer artış kazancı üzerinden yüzde 15-40 oranında vergi alıyor. Yeni düzenleme ile 5 yıl istisnasının kaldırılması planlanıyor. Bu can çekişen sektörün ipini çekmek anlamına gelir. Siz ikinci kez motorlu araç alınıp satılırken noter masraflarının dışında vergi alındığına şahit oldunuz mu? Zaten konut her alınıp satıldığında devlet toplamda yüzde 4 oranında vergi alıyor. Ne kadar alınıp satılırsa toplamda o kadar çok vergi toplanıyor. Vergi piramidi oluşuyor. Aslında yapılması gereken ikinci el satışlarda tıpkı motorlu araçlarda olduğu gibi verginin tamamen kaldırılmasıdır. Bu durum aynı zamanda eskiyen konut stokunun yenilenmesi, depreme karşı tedbir alınması anlamına gelir.” dedi.
KONUT ALANA BÜYÜK VERGİ YÜKÜ ÇIKACAK
Taslak düzenleme ile konut alım satımında belediyeden alınan ve gerçek değerin altında kalan rayiç bedel uygulamasının kaldırılacağını, bunun yerine ekspertiz raporu isteneceğini kaydeden Hamza Can, “Herkes biliyor ki, konut alımında tüm vergileri alıcı ödüyor. Güncel fiyata geçilmesi durumunda konut alana büyük vergi yükü gelecek. Yüksek faiz oranları sebebiyle zaten vatandaş konut alamıyor. Bu durumda hiç alamayacak. Verginin yükselmesi ile düşen konut alım satımları vergi oranlarını yükseltseniz bile toplayacağız vergiyi azaltacaktır.” şeklinde konuştu.
YALIDAN DAHA AZ VERGİ
Taslak düzenlemeyle birden fazla evi olanların ikinci, üçüncü ve diğer evlerinden daha yüksek oranlarda Emlak Vergisi alınmasının öngörüldüğünü anlatan Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, “Bu durumun da sakıncalarını anlatalım. İnsanları emeksiz kazanca faize yönlendirmiş olursunuz. Taşrada iki evi olan ve toplamda 1 milyon lira etmeyen bu konutlardan daha fazla vergi mi alacaksınız; Boğaz’da 50 milyon lira bedelli yalısı olandan daha az vergi alacaksınız, ücra köşede bulunan ve toplam değeri 3 milyon etmeyen üç konuttan fazla vergi alacaksınız. Yine motorlu araçlardan örnek vermek gerekirse, siz ikinci, üçüncü araçları olanlardan daha fazla motorlu taşıtlar vergisi mi alıyorsunuz? Bu düzenleme inşaat sektörünü bitirir.” diyerek açıklamasını tamamladı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.