Yapı Fuarı – TurkeyBuild İstanbul 43. Kez Kapılarını Açacak

Yapı Fuarı – TurkeyBuild İstanbul 43. Kez Kapılarını Açacak

Türkiye’nin, yapı malzemeleri temsilcilerini de kapsayan inşaat sektörünün uluslararası iş birliği platformu Yapı Fuarı – TurkeyBuild İstanbul, 01-04 Nisan 2021 tarihlerinde 43’üncü kez kapılarını açmak için çalışmalarına devam ediyor.

A+A-

Belirlenen yeni tarihi ile 01-04 Nisan 2021’de kapılarını açmaya hazırlanan Yapı Fuarı – TurkeyBuild İstanbul, 43 yıldır sektöre katkı sunmaya, sektörün uluslararası rekabetçiliğinin geliştirilmesine imkan sunuyor.

Türkiye ekonomisinin taşıyıcı sektörleri olan turizm, demiryolu, kozmetik, gıda ve inşaat sektörlerinde düzenlediği fuarlar ile, Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası ekonomide güçlü bir aktör olmasına katkı sunan Hyve Group’un düzenlediği Yapı Fuarı – TurkeyBuild İstanbul, sektörün tüm dünyadaki en büyük 5 fuarı arasında yer alırken, yerel oyuncuların yeni küresel iş birlikleri kurması için uluslararası bir platform olma sorumluluğunu güçlü bir şekilde yerine getiriyor.

TurkeyBuild’in Hedefi Sürdürülebilir Büyümeye Katkı Sunmak

Fuarın küresel konumlandırmasının sağladığı avantajın özellikle bu dönemde çok önemli olduğunu hatırlatan Hyve Group Yapı Fuarı Direktörü Banu Keskin, yapı sektörünün ihtiyacının sürdürülebilir ve sağlıklı bir büyüme olduğunu vurguladı.

“TurkeyBuild’in hedefi, sektörün sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme yakalamasına zemin hazırlamaktır. Bu hedef doğrultusunda sektörümüzün tüm dünyadaki markalaşmasını güçlendirmek ve yenilikçi iş yapma biçimlerinde öncü rolünü desteklemek adına katkılarımız artarak devam edecek,” sözleriyle Keskin, TurkeyBuild’in bu hedefe giden yoldaki en önemli sektörel ve uluslararası 5 platform arasında yer aldığını hatırlattı.

Sektörde iç pazarda kentsel dönüşümün de katkı sunduğu bir hareketlenmenin başladığını belirten Keskin, dış pazarda ise özellikle Avrupa Birliği ve İngiltere’de fırsatlar olduğunu paylaştı. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi Eurostat’ın Mayıs 2020’de, Nisan 2020’ye göre Avrupa Birliği sınırlarında inşaat üretiminin yüzde 21,2 arttığını hatırlatırken, İngiltere’nin önümüzdeki dönemde altyapı yatırımlarını hızlandırmayı planladığını belirtti. Keskin, Avrupa merkezli dış Pazar fırsatlarının da sektörün toparlanmasına katkı sunabileceğini ekledi.

2019’daki Toplam Konut Satışının 3’te 1’i İki Ayda Satıldı

Haziran 2020 itibariyle Türkiye’de hayata geçen “yeni normal” döneminde bugün yaşanan ekonomik hareketlilik, iyileşme trendine işaret ediyor. Özellikle imalat sanayisi üretim ve Satın Alma Yöneticileri endeksi verileri, Türkiye ekonomisinde V tipi toparlanmaya işaret ediyor. Türkiye, global tedarik zincirinde güçlü pozisyona sahip ülkeler arasında yer alması da, toparlanmanın ivmesini pozitif yönlü etkilenmesi ihtimalini güçlendiriyor.

Haziran ve temmuz aylarında kamu banklarının gerçekleştirdiği düşük faizli konut kredisi kampanyaları, aynı dönemde konut satışlarında 192 bin 12 adetle en yüksek haziran ayı rakamına ulaşılmasını sağladı. Temmuz ayında ise 229 bin 357 adetle tüm zamanların en yüksek aylık konut satışı gerçekleştirildi. İki ayda toplamda satılan konut sayısı ise 419 bin 369 adet olarak kayıtlara geçti. Pandemi döneminde iki aylık toplam konut satışı, 2019’da satılan toplam 1,35 milyon konutun 3’te birine karşılık geliyor.

2020’nin ikinci yarısında küresel ekonomide toparlanma beklentisine rağmen, yıl genelinde dünya ekonomisinde yüzde 5 ila 6’lık bir daralma beklendiğini hatırlatan Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, “Yılın ilk yarısında küresel inşaat sektöründe daralmanın 7-8 bandında olduğu görülüyor. 2020’nin ikinci yarısında ise sektörde kademeli bir toparlanma bekleniyor. Toparlanmaya rağmen 2019 faaliyet seviyesine ancak 2021’in son çeyreğinde ulaşılması öngörülüyor,” sözleriyle 2020’de iktisadi faaliyetlerin henüz başladığını vurguladı.

Gürlesel; inşaat malzemeleri sanayi üretiminin ikinci çeyrekte yüzde 20 daraldığını, ihracatta da yüzde 21 küçüldüğünü hatırlatırken, sektörün daralmasının 2020 yılının geneline yayılacağını ekledi.

Ekonomiye Can Suyu: İkinci Kentsel Dönüşüm Dönemi

Tüm süreçlere rağmen Türkiye’nin inşaat malzemeleri satıcılarını da kapsayan sektörün, 200’ü aşkın alt sektörü desteklediğini, sektördeki hareketliliğin tüm Türkiye’ye yansıyacağını hatırlatan Hyve Group Bölge Direktörü Kemal Ülgen, “KONUTDER rakamları bugüne kadar sadece İstanbul’da 300 bin konutun ya dönüştürüldüğünü ve depreme dayanıklı hale getirildiğini, ya da dönüşüm aşamasında olduğunu gösteriyor. Sadece İstanbul’da değil, Bursa’dan Rize’ye, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki illerinde kentsel dönüşüm çalışmaları hayata geçiriliyor. Bazı çalışmalar da projelendirilerek T.C. Çevre Bakanlık ve Şehircilik Bakanlığı onayına sunuluyor. Bu hareketlilik ile eğer ‘İkinci Kentsel Dönüşüm Dönemi’ başlatılabilirse, Türkiye’nin yeni normal dönemde ekonomisinin canlanmasının hız kazanacağını düşünüyorum. Kamu bankalarının gerçekleştirdiği kampanyalar sektöre can suyu oldu. İkinci Kentsel Dönüşüm Dönemi hayata geçerse, ekonomimiz için can suyu olur,” sözleri ile mevcut koşullar altında iç pazardaki önemli fırsata dikkat çekti.

Yapı Fuarı – TurkeyBuild İstanbul’un 43’üncü kez gerçekleştirilmesi için hazırlıkların yoğun bir biçimde sürdüğünü ifade eden Ülgen, TÜYAP’ta 01-04 Nisan 2021 tarihlerinde yerli ve yabancı sektör temsilcilerini İstanbul’da ağırlayacaklarını hatırlattı. Uzun süredir gerek katılımcılar gerekse yabancı ziyaretçiler ile temasta olduklarını söyleyen Ülgen, Fuar tarihinin yenilenmesinin herkes tarafından memnuniyetle karşılandığının da altını çizdi. Ülgen; bu memnuniyetin Fuara yansımasını beklediklerini, önceki yıllardaki hareketliliği aratmayacak bir taleple karşılaşmayı öngördüklerini paylaştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.