Yeni Tip İmar Yönetmeliğinde Formül Arayışı
inşaat sektörünün temsilcileri Çevre Şehircilik bakanı Mehmet Özhaseki ile görüştü. 1 Temmuzda yürürlüğe girecek olan Yeni Tip imar yönetmeliği ile ilgili sorunlar masaya yatırıldı. KONUTDER başkanı Altan Elmas, " “Bakanlık mağduriyetlerin önüne geçecekti
30 Haziran 2017 inşaat sektörü temsilcileri ve evi kentsel dönüşüme girecek vatandaşlar için önemli bir tarih. Bu güne kadar ruhsatını alan projelerde ek yüzde 25 inşaat hakkı var.
Bu hak vatandaşın yeni projeden alacağı metrekareyi büyütürken, inşaat şirketinin de önünü açıyor. Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği’nde ek emsal sağlayan madde daha önce hem eski Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce hem de yeni Bakan Mehmet Özhaseki tarafından uzatılmıştı.
Gayrimenkul sektörü temsilcileri ruhsatlarını yetiştiremediği için ek süre istemiş ve bakanlıkta da buna olumlu yanıt vermişti. Verilen süre 30 Haziran’da dolacak. Süre dolunca mağduriyetler yaşanacağını belirten gayrimenkul sektörü temsilcileri önceki gün Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’yi ziyaret etti ve sorunlarını iletti.
KALICI ÇÖZÜM GEREK
Bakan ziyaretine İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin katıldı. Toplantının öne çıkan gündem maddesinin ek emsal sağlayan düzenleme olduğunu belirten Nazmi Durbakayım bir daha süre uzatılmanın bir anlam ifade etmediğini soruna daha köklü bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.
Durbakayım, “6 ay, 1 yıl ek süre çözüm değil. Önemli olan bu noktada sürece başlayanların korunması. Şirket vatandaşla anlaşmış, tahliye yapılmış ancak bir sebepten ruhsat çıkmamış. Şimdi işe başlarken dikkate alınan imar şartları var. Bunlar işin ortasında değişirse o iş yapılamaz. İnşaat şirketi belediyeye ‘ruhsatı yetiştiremedin’ diye dava açar. Vatandaş müteahhide ‘işi beceremedin’ diye dava açar ve kaos ortamı oluşur. Vatandaşın mağdur olmaması ve sözleşmesi yapılan projelerin yapılması için bir düzenleme şart. Bakanlık, işe başlayan firmaların hakkını korumalı. Elbette bu dönemde fırsatçılar olacaktır. Bunun da önü kesilmeli” diye konuştu.
FORMÜL ARAYIŞI
Ek emsal hakkı ile yola çıkan ancak ruhsatını yetiştiremeyen firmalar olduğunu belirten Altan Elmas, “Bakanlık mağduriyetlerin önüne geçecektir. İşe başlayan ama ruhsatı yetişmeyenler için özel bir formül düşünülüyor” dedi. Toplantıda 1 Temmuz’da devreye girecek yeni yönetmeliğin de değerlendirildiğini belirten Elmas, “Bakanlık yeni yönetmelik taslağını bize iletmişti, bunu inceledik ve görüşlerimizi aktardık. Sahada yaşananlarla yönetmelikte olanların çatıştığı noktaları aktardık. Oldukça verimli bir görüş alışverişi oldu” dedi. Toplantıya müsteşarlarında katıldığını belirten Feyzullah Yetgin, gayrimenkul sektöründe kısa ve orta vadede yaşanabilecek sorunları gündeme getirdiklerini söyledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.