Yeni Yapı Denetim Sistemi Zaman, Maliyet ve İş Gücü Kaybına Neden Oluyor
İMFED başkanı Ziya Dağlıer Yeni Yapı Denetim sistemi ile Yapı Denetim şirketlerinin uzak mesafede yer alan şantiyelere gitmesinin hem zaman hem maliyet hem de iş gücü kaybına neden olduğunu belirterek Yapı denetim sisteminin değişmesi gerektiğini savundu.
İzmir Müteahhitler Federasyonu (İMFED) başkanı Ziya Dağlıer, yeni Yapı Denetim Sistemi’nde şantiyelere kura ile rastgele yapı denetim şirketi atamasının yaşattığı sorunları gündeme taşıdı. Dağlıer, Yapı Denetim şirketlerinin çok uzak mesafedeki şantiyelere gitmesinin zaman ve maliyet yükünü artırdığını belirtti.
TİRE'DEKİ DENETİM FİRMASI BERGAMA'YA NASIL GİTSİN?
İMFED başkanı Dağlıer konu ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi, “Yüzölçümü büyük olan illerde ilçeler arası mesafelerin uzak olmasından dolayı zaman, para ve iş gücü kaybı yaşadığımızı her zaman söylüyorum. Yapı denetim şirketlerinin kura ile çekilmesi birçok mağduriyete neden oluyor. Tire’deki Yapı denetim şirketine kura ile Bergama’daki şantiye çıkıyor. Bu denetim firması nasıl Bergama’ya gidip şantiyeyi denetleyecek? Çok fazla masraf ve iş yükü oluşuyor. Bakanlığın belirlediği ücret az gelince de müteahhitlerden ek ücret talep ediyor. Müteahhit ek ücret vermeyince işten çekilmeyip 15 günlük yasal sürenin bitmesini bekliyor. 15 gün de havuzda yeni yapı denetim şirketinin atanması için bekliyor. Dolayısıyla müteahhitin 1 aylık zaman kaybı oluşuyor.”
YAPI DENETİM KOMİTESİ BAŞKANININ PİYASADAN HABERİ YOK
Dağlıer sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Müteahhitler işverendir. Müteahhitlerin iradesine el konuldu. Masa başında alınan kararlar hem müteahhitleri hem de yapı denetim şirketlerini mağdur ediyor. Bu konuyla ilgili olarak İzmir Ticaret Odası inşaat komitesi olarak karar alıp yönetmeliğin değiştirilmesi yönünde girişimde bulunması için İzmir Ticaret Odası yönetimine sunduk. 71. Yapı Denetim Komitesi de karşı bir görüş sundu. Yapı Denetim Komisyonu başkanının söylediği tek şey Yapı Denetim şirketi ile arsa sahibi arasında sözleşme imzalıyor. Piyasada ne olduğunu bilmiyor. Uygulamada tüm müteahhitlerin arsa sahibinden vekalet aldığını ve Yapı Denetim ücretlerinin tamamının müteahhit tarafından ödendiğini bilmiyor. İşi bilmedikleri halde neden bu kadar ısrarcı olduklarını anlayamadık.
HERKES YAPI DENETİM FİRMASI KURMAYA BAŞLADI
Yapı Denetim sisteminin değişmesinden sonra 3 tane mühendis biraraya gelip yapı denetim şirketi kurduğunu ifade eden Dağlıer “Sermayesi ve tecrübesi olmayanlar Yapı Denetim Şirketi kuruyor. Yıllardır bu işe emek veren Yapı Denetim şirketleriyle aynı statüye sahip oluyor. Müteahhitten iş alma kaygısı olmadığı için deneyimli, işi bilen personeller yerine daha vasıfsız ve düşük ücretle çalışan personeller alıyor. Eski sistemde yapı denetim şirketleri iş alma kaygısıyla nitelikli bir çalışma ekibi kuruyordu. Şimdi herkes Yapı denetim Şirketi kurmaya başladı. Bir sürü tecrübesiz firma türedi.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.