Yeni Yapılan Binalardan 5 Yıl Emlak Vergisi Alınmayacak!

Yeni Yapılan Binalardan 5 Yıl Emlak Vergisi Alınmayacak!

Başbakan yardımcısı Nurettin Canikli'den Emlak vergisi müjdesi. Canikli, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen binalara bina harcı istisnası ve imarla ilgili harçlara ilişkin istisna ile 5 yıl süreyle emlak vergisinden istisna getirileceğini söyle

A+A-

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, hükümetin bir süredir üzerinde çalıştığı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Paketi’ni açıkladı. Paket, damga vergisi ve harçların kaldırılmasından, vergi istisnalarına, Suriyelilerin daha kolay işgücüne katılmasından faizsiz finans ürünlerinin yaygınaştırılmasına kadar birçok eylemden oluşuyor. Tasarının TBMM’ye geleceğini ifade eden Canikli, “Uluslararası şirketlerin birden fazla ülke ile ilgili Türkiye’den yaptıkları faaliyetlerde çalışanlara yönelik ücretler üzerinde alınan vergilere istisna getiriyoruz. Birikimli hayat sigortalarından toplu çekme değil, daha uzun vadeli ve emeklilik ödemesi şeklinde uygulamayı teşvik amacıyla ilave teşvik mekanizmaları getiriyoruz” dedi. Pakette şu düzenlemeler yer alıyor:

DAMGA VERGİSİ KANUNU DEĞİŞİYOR: Damga vergisi ve harçlar kanununda, yatırımcının maliyetini azaltıcı düzenlemeler yapılacak. Sözleşmelerde sadece bir nüsha üzerinden damga vergisi ve noter harcı alınacak. Bu çerçevede belli tutarı ihtiva eden her nevi senet, kağıt, sözleşmenin değiştirilmesi halinde sadece artan tutar üzerinden harç alınacak. 

Ar-Ge faaliyetlerine ilişkin harcamaların yüzde yüzünün ticari kazanç ve kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılmasına ilişkin, Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarında farklılıklar giderilecek. 

5 YIL EMLAK VERGİSİ İSTİSNASI: Tersaneler tarafından gemi, yat ve diğer su araçlarının inşası, yenileme, dönüşümü ile bakım ve onarımına ilişkin düzenlenen kağıtların damga vergisinden söz konusu kağıtlara ilişkin işlemlerin harçtan istisna edilmesi sağlanacak. Yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen binalara, bina harcı istisnası ve imarla ilgili istisna ile 5 yıl süreyle emlak vergisinden istisna getirilecek. Şirket kuruluş işlemlerinde ortaya çıkan gereksiz bürokratik formaliteler bertaraf edilecek. Şirket kuruluş maliyetleri azaltılarak kuruluşun daha kısa sürede ve az maliyetle yapılması sağlanacak.

EMEKLİLİĞE TEŞVİK: Şirketlerin kuruluş aşamasındaki defter tasnif işlemlerinden harç alınmayacak. Kurucuların imzalarını gösteren sirkülerlerin noter yerine ticaret sicilinde yapabilmelerine imkan sağlanacak. Şirketlerin tür değişiklikleri ve tasfiyeleri kolaylaştırılacak. Şirket kuruluşlarının daha az sürede ve daha az maliyetli yapılması sağlanacak. Uluslararası şirketlerin birden fazla ülke ile ilgili Türkiye’den yaptıkları faaliyetlerde çalışanlara yönelik ücretler üzerinde alınan vergilere istisna getiriyoruz. Birikimli hayat sigortalarından toplu çekme değil, daha uzun vadeli ve emeklilik ödemesi şeklinde uygulamayı teşvik amacıyla ilave teşvik mekanizmaları getiriyoruz.

İSLAMİ SERMAYE: İslam ülkelerinden sermaye akışını hızlandırmak ve oradaki finansman imkanlarının Türkiye’ye aktarılması amacıyla faizsiz finans ürünlerinin yaygınlaştırılması önündeki engelleri kaldırıyoruz. Bu kapsamda Kurumlar Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu, Damga Vergisi Kanunu ve Harçlar Kanununda düzenlemeler yapılıyor. 

SURİYELİLERE DAHA KOLAY İŞ: Suriyelilerle yönelik olarak daha kolay çalışma izni verilmesinin önü açılacak. Yatırım yapacak nitelikli yabancılara ülkemizde süresiz çalışma ve ikamet sağlayan Turkuaz Kart verilecek. 

Türkiye’ye giriş yasağı olanların dışında ayrıca kamu sağlığı, güvenliği ve düzeni açısından sakıncalı kişilerin çalışma izinlerinin iptal edilmesi yasal statüye kavuşturulacak.

17 milyar TL’lik tarım reformu 

Hükümet, tarımda verimliliği artırmak için yeni bir kanun tasarısı hazırladı. Tasarının ayrıntılarını açıklayan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Parçalı ve hisseli olduğu için ya da göç ve benzeri nedenlerle ekilemeyen araziler devlet tarafından kiralanacak. Atıl olan arazilerin tümü değerlendirildiğinde 17 milyar liralık hasıla artışı gerçekleşecek. Başka ülkelerde verimli arazi kiralanacak” dedi. 

Gıda fiyatlarına daha etkin müdahale olacacağını kaydeden Canikli, “Kırmızı et üretimi ve fiyatı ile ilgili son dönemlerde tartışma var. Fiyatlarda artış olmaması için Et ve Süt Kurumu yetkilendirildi. 400 ton kırmızı et ithalatı yapıldı ama çok kısa sürede 15 bin 500 ton etin ithalatı için çalışma var. Yaz aylarında et fiyatlarındaki artışın yansımaması için çalışma yapılıyor” diye konuştu.

milliyet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.