Yurt Dışı Müteahhitlerinden 'Süre' ve 'Maliyet' Talebi
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, "Salgın sürecine bağlı olarak ortaya çıkacak gecikmelerden sonra işlerin tamamlanması için gerekli sürenin ve maliyetlerin ülkeler veya işverenler tarafından karşılanması gerekir" dedi
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yurt dışı müteahhitlik sektörünü de olumsuz etkilediğini söyledi. Yenigün, "Salgın sürecine bağlı olarak ortaya çıkacak gecikmelerden sonra işlerin tamamlanmasında gerekli sürenin ve maliyetlerin ülkeler veya işverenler tarafından karşılanması için destek bekliyoruz." diye konuştu.
Yenigün, video konferans sistemiyle yaptığı açıklamasında, Kovid-19 salgınının yurt dışı müteahhitlik projelerine etkilerinden bahsetti.
Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe dayandığını ve son yıllarda Türkiye'nin hizmet ihracatına büyük katkı sağladıklarını anlatan Yenigün, "Kovid-19 salgını yalnız Türkiye'yi değil, dünyayı ilgilendiren bir sorun. Bundan herkes gibi sektörümüz de etkilendi. Ülkelerde değişik tedbirler alınıyor, biz de onlara uygun olarak kendi tedbirlerimizi alıyoruz ve kendimizi uyarlıyoruz." dedi.
Yurt dışında hayata geçirilen inşaat projelerinde 30-35 bin civarında Türk işçisinin çalıştığı bilgisinde bulunan Yenigün, salgın süresi boyunca işlerin devamı için oralardaki personelin şantiyelerde kendilerini güvende hissetmeleri ve ihtiyaç duyduklarında ülkelerine dönebilme güvenceleri olmasının öneme sahip olduğunu belirtti.
Her ülkenin insan sağlığı için belirli ölçülerde tedbirler aldığını belirten Yenigün, sosyal mesafenin korunması için işçi sayısın düşmesi gibi nedenlerle şantiyelerde randımanın azaldığından bahsetti.
Mithat Yenigün, bazı ülkelerde Kovid-19 tedbirlerinde uygulanan sokağa çıkma yasakları ve şantiyelerin kapatılması gibi kararlar sonucunda inşaat kapasitesinin yüzde 60 civarında düştüğünden bahsetti.
Bu dönemde, işçilerin yurt dışına gidiş-dönüşleri ve şantiyelere malzeme tedariki konusunda da aksaklıkların yaşandığını belirten Yenigün, şunları söyledi:
"Salgın sürecine bağlı olarak ortaya çıkacak gecikmelerden sonra işlerin tamamlanması için gerekli sürenin ve maliyetlerin ülkeler veya işverenler tarafından karşılanması gerekir. Biz firmalar olarak tek başımıza bununla baş edemeyebiliriz. Ticaret Bakanlığımız, ticaret müşavirlerimiz, Dışişleri mensuplarımız ve büyük elçilerimizin bizleri yalnız bırakmamasını bekliyoruz. Önümüzdeki 3-4 ay içinde bunu yapmamız gerekir."
Yenigün, TMB olarak kendilerinin de aktif bir şekilde üye firmalara devletlerin aldığı tedbirler konusunda duyurular yaptıklarını ve "insan sağlığını işin önünde tutmaları" yönünde çağrı yaptıklarını ifade etti.
- "Ülkelerden tahliye talepleri var"
Salgın sürecinde yurt dışından tahliyesi gerçekleştirilen personel hakkında konuşan Yenigün, "2 bin-2 bin 500 civarında inşaat işçisi yurt dışından getirildi. Bu beklediğimizden düşük bir rakam. Karantina sürecinden çekindikleri veya işlerini sürdürmeyi tercih ettikleri için rakam düşük kaldı. Sağlık sorunu olmayan işçilerimizi yurt dışı şantiyelerde ne kadar barındırabilirsek hem işlerin devamı hem de burada karantina yükünü artırmamak bakımından sevindirici olur." ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan, Irak, Bangladeş, Özbekistan'ın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerden 700-800 civarında kişinin tahliye talebinde bulunduğundan bahseden Yenigün, bununla ilgili organizasyonu da gerçekleştirdiklerini açıkladı.
- "Mücbir sebep kapsamı genişletilsin"
Yurt içerisinde Kovid-19 ile mücadele kapsamında bazı sektörlerin mücbir sebep kapsamına alındığından bahseden Yenigün, şu ifadeleri kullandı:
"İnşaat sektöründe sadece bina inşaatı mücbir sebep kapsamına alındı. Uygulamaya altyapı faaliyetlerinin de alınmasını rica ediyoruz. Tasfiye kararnamesi de çıktı. Eğer firma istiyorsa tasfiye etmeli ancak bazı stratejik projelerin tasfiye edilmesi daha çok zarar verebilir. Onlar için de yapılabilecek fiyat farkı düzenlemesiyle işlerin devamının sağlanmasını talep ediyoruz. Bunlara bağlı olarak ödemelerin zamanında yapılmasını, bankaların destek ve teşvik ödemelerini hızlandırmasını, Kredi Garanti Fonu işlemlerinin biraz daha pratikleşmesini istiyoruz."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.