Niyazi Gültekin

Niyazi Gültekin

Zam Bağışıklığı Kazandık, Çimentocular Daha Çok Zam Yapmalı

A+A-

2021 yılından bu yana müteahhitler olarak her sabah yeni bir zam haberine uyandık. Artık inşaatın ilerleme seviyesinden ziyade inşaat malzemelerindeki zamları takip eder hale geldik. Fiyatı düşer diye beklediğimiz her malzemeyi daha pahalıya satın aldık.

Döviz 1 artarken inşaat malzemeleri 2-3 arttı. İhracat kozu olan inşaat malzemesi sanayicileri diledikleri gibi at koşturdu.

Sadece zam yaptıkları yetmezmiş gibi vadeler de kısaldı, pazarlık şansı kalktı. Üstelik zamlı fiyatla, pazarlık yapmadan peşin ödeme sistemi ile bir ürün satın almak isteseniz bile bu ürünü satın alabileceğinizin garantisini kimse vermiyor. Ödemesini yapmış, bağlantısını tamamlanmış birçok meslektaşımızın siparişinin gerekçesiz iptal edildiğini duyuyoruz.

Zam konusunda başı çimentocular çekiyor. Sınırlı sayıda firmanın tekelinde olan çimentoda neredeyse her ay yeni bir zam haberi duyuruyoruz. Geçtiğimiz şubat ayında büyük bir zam açıklayan çimentocular bu ay yine çok ciddi bir zam açıkladı.

Daha önceki çimento zamlarına karşı kamuoyu oluşturmak için her türlü girişimde bulunduk. Sektör temsilcilerinin çağrısıyla şantiyeler geçici süreyle durduruldu, rekabet kuruluna başvuruldu, konu Ticaret Bakanımız sayın Mehmet Muş’a iletildi, hatta cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’a kadar ulaştı. Ama hiçbir sonuç alınamadı. İhracat kısıtlaması bile çözüm olmadı.

İç piyasa fiyatları ihracat fiyatlarının bile üstüne çıktı.

***

Artık bizler de bu zamlara karşı bağışıklık kazandık. Zam yapmayın, fiyatları düşürün demiyoruz. Tam tersine ‘Az zam yaptınız, neden fiyatları yüzde 400 değil de yüzde 800 artırmadınız’ diyoruz. Zaten bağışıklığımız var. Yüzde 800 zammı da bağrımıza basacaktık.

Türkçimento yetkililerin yapmış olduğu ‘maliyetlerimiz çok yüksek, iç piyasaya maliyetin altında fiyatla ürün satıyoruz’ açıklamasına da inanıyoruz. Milyarlarca liralık yatırım yaptıktan sonra sırf hayır olsun diye zararına çimento satan bu hayırsever iş insanlarını biz de biraz düşünmeliyiz. Onlar da kar etsin diye çimento fiyatının yüzde 800 artmasını da kabul ediyoruz. Çimento sanayicilerimizin çok daha fazla kar etmesi gerekiyor.

***

Ticaret Bakanlığı’nın ve Rekabet Kurumu’nun işlevsiz kaldığı bu dönemde diğer inşaat malzemecileri de çimentocuları örnek alıp daha çok zam yapmalı.

Fiyat farkından dolayı iflasın eşiğine gelen kamu müteahhitlerinin de, maliyet artışlarından dolayı 1+1 dairenin fiyatını 1 milyon liranın üzerine çıkarıp satamayan yap-satçı müteahhitin de, ev sahibi olmanın artık hayalini bile kuramayan dar ve orta gelirli vatandaşın da durumu hiç önemli değil. Yeter ki inşaat sanayicilerimiz daha çok ihracat yapsın, daha çok kar etsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum